Στη βελτίωση και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών προσβλέπουν δήμοι του νομού Ρεθύμνης με την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» του υπουργείου Παιδείας, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων και τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τη νέα σχολική χρονιά. Συνολικά για τον νομό Ρεθύμνου επτά σχολεία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εκ των οποίων τα πέντε στον μητροπολίτικο δήμο, ένα για τον δήμο Αγίου Βασιλείου και ένα για τον δήμο Μυλοποτάμου.
Ειδικότερα, για τον δήμο Αγίου Βασιλείου έχουν προβλεφθεί παρεμβάσεις στο νηπιαγωγείο της Μύρθιου, για τον δήμο Μυλοποτάμου έχει ενταχθεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος και για τον δήμο Ρεθύμνης σε πέντε σχολεία αναμένεται να γίνουν παρεμβάσεις: στο 1ο ΕΠΑΛ, στο Πειραματικό Γυμνάσιο, στο 4ο Γυμνάσιο, στο 14ο Δημοτικό Σχολείο και στο Ειδικό Σχολείο.
Όσα σχολεία προχωρήσουν σε εργασίες μέσω τη δράσης αυτής πρόκειται να να βελτιώσουν τις κτιριακές τους υποδομές, μέσω ορισμένων «ήπιων» παρεμβάσεων όπως είναι οι χρωματισμοί, επισκευές, βελτιώσεις αύλειων χώρων και γηπέδων, δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ κ.ά., προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται σε σύγχρονες ανάγκες και λειτουργίες. Φορέας υλοποίησης της δράσης είναι οι «Κτιριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ.)» του Ελληνικού Δημοσίου.
Εκτός του προγράμματος έμειναν οι δήμοι Αμαρίου και Ανωγείων.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο σε σύσκεψη που είχε καλέσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου τους αυτοδιοικητικούς αρμόδιους σε θέματα Παιδείας, εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις για την επιλογή των σχολείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», καθώς και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνεννόηση της Δ/νσης Β/θμιας με τους δήμους.
Από την πλευρά της η Δ/νση επισημαίνει πως όταν έστειλε τις λίστες στο υπουργείο με τα σχολεία που χρήζουν παρεμβάσεων δεν γνωρίζε ότι αυτές αφορούν το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». Όπως τόνισαν μάλιστα τότε οι αυτοδιοικητικοί, οι δήμοι αν και αρμόδιοι για τη σχολική στέγη δεν ερωτήθηκαν για την ιεράρχηση των σχολείων που χρήζουν παρεμβάσεων. Στα «Ρ.Ν.» κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης δήμαρχος Ανωγείων ερωτώμενος σχετικά για αυτό το πρόγραμμα δήλωσε πως «Ό,τι χάσαμε είναι πλήρης ευθύνη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Την ίδια ώρα, για τα σχολεία του νομού Ρεθύμνου, «τρέχουν» και άλλες δράσεις όπως προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης ή το «Αντώνης Τρίτσης» μέσω των οποίων οι δήμοι προσπαθούν να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν τις κτιριακές υποδομές των σχολείων, ιδίως εκείνων που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες λόγω παλαιότητας.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, αντιδήμαρχος Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του δήμου Ρεθύμνης, ανέφερε πως επιλογή του υπουργείου Παιδείας για ένταξη στο «Μαριέττα Γιαννάκου» για τον Δήμο, είναι το 1ο ΕΠΑΛ, το Πειραματικό Γυμνάσιο, το 4ο Γυμνάσιο, το 14ο Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Σχολείο. Ο κ. Παπαδογιάννης σημείωσε πως οι «ήπιες» παρεμβάσεις που προβλέπει το πρόγραμμα απαιτούν κάποιες οικοδομικές άδειες μικρής κλίμακας προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο όπου είναι να στείλει ο δήμος ορισμένα συμπληρωματικά δικαιολογητικά για την έγκριση των εν λόγω αδειοδοτήσεων. Ο ίδιος σημείωσε πως η ενημέρωση που έχει λάβει είναι ότι η έναρξη των εργασιών θα γίνει το καλοκαίρι. «Περιμένουμε οδηγίες από την ΚΤ.ΥΠ. (Κτιριακές Υποδομές) για συμπληρωματικά δικαιολογητικά που χρειάζονται στη συμπλήρωση του φακέλου, για να ξεκινήσει η αδειοδότητση για αυτές τις εργασίες και η υλοποίηση τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, στον δήμο Ρεθύμνης σχεδιάζεται και το «Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» (ΣΒΑΑ) στο οποίο ο δήμος έχει συμπεριλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση ορισμένων σχολείων του Δήμου με παρεμβάσεις όπως εργασίες κουφωμάτων, μονώσεις κ.ά. αλλά και την κατασκευή του 4ου Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου.
«Έχουμε επίσης το εργαλείο του ΣΒΑΑ στο οποίο έχουμε εντάξει ενεργειακή αναβάθμιση ή χτίσιμο άλλων σχολείων. Δηλαδή το 4ο Νηπιαγωγείο θα γίνει από εκεί.
Έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες εδώ και τέσσερις μήνες για την ενεργειακή αναβάθμιση όλου του σχολικού συγκροτήματος 2ο Γυμνάσιο – 2ο Λύκειο το οποίο θα αναβαθμιστεί ενεργειακά που σημαίνει εργασίες κουφωμάτων, μονώσεις, εξωτερικές παρεμβάσεις. Τη μελέτη την εκπόνησε το ΕΛΜΕΠΑ, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
Και επίσης, έχουν προχωρήσει σε πάρα πολύ καλό βαθμό οι μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης για ένταξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Είναι σε διαδικασία εκπόνησης δηλαδή γιατί χρειάζεται ακόμα κάποιες εγκρίσεις», ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης.
Οι παρεμβάσεις στον δήμο Αγίου Βασιλείου και στον δήμο Μυλοποτάμου
Ο κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης υπεύθυνος Παιδείας του δήμου Αγίου Βασιλείου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σημείωσε πως για τον Δήμο στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» έχει ενταχθεί το νηπιαγωγείο της Μύρθιου. Ένα σχολείο που όπως εξήγησε ο δήμος στόχευε την ένταξή του στο εν λόγω πρόγραμμα καθότι έχρηζε πράγματι ανάγκης των παρεμβάσεων που θα γίνουν: «Μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου θα γίνουν παρεμβάσεις στο νηπιαγωγείο Μύρθιου. Προβλέπονται παρεμβάσεις για τους εξωτερικούς χώρους και τον περιβάλλοντα χώρο. Θα γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε το σχολείο να είναι ασφαλές και λειτουργικό. Εμείς στοχεύαμε στο νηπιαγωγείο της Μύρθιου να το εντάξουμε στο «Μαριέττα Γιαννάκου» γιατί είναι ένα σχολείο το οποίο έχει κάποια προβλήματα τα οποία θα επιλυθούν μέσω αυτού του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουρδαλάκης.
Στη συνέχεια επίσης σημείωσε ότι πρόκειται να ενταχθούν άλλα τρία σχολεία του δήμου Αγίου Βασιλείου σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ δήλωσε πως το χρονοδιάγραμμα και για τα δύο προγράμματα είναι τα δύο έτη: «Στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης θα εντάξουμε το δημοτικό σχολείο Σπηλίου, το σχολικό συγκρότημα Μελάμπων και το νηπιαγωγείο Αγκουσελιανών. Θα γίνουν παρεμβάσεις που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση, εργασίες κουφωμάτων, μονώσεις. Το χρονοδιάγραμμα είναι γύρω στα δύο χρόνια και για τις δύο δράσεις, αλλά θεωρώ ότι κάποιες παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από το ερχόμενο καλοκαίρι οπότε θα το προλάβουμε».
Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υλοποιούνται τέτοιες δράσεις καθότι η Περιφέρεια του Ρεθύμνου διαθέτει σχολεία χτισμένα ακόμη κι από τη δεκαετία του ’30 κι έτσι η πολιτεία είναι επιτακτική ανάγκη να μεριμνήσει για τη συντήρησή τους καθώς όπως δήλωσε είναι θέμα ασφάλειας μιας και «βλέπουμε ότι ο σεισμικός κίνδυνος εγκυμονεί και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και η σχετική μέριμνα να έχει ληφθεί κυρίως για τα παλαιά κτίρια», όπως τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, στον δήμο Μυλοποτάμου έχει επιλεχθεί από το υπουργείο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος, ένα πολυπληθές σχολείο στο οποίο όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Μιχόπουλος, αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου, προβλέπονται παρεμβάσεις όπως «επισκευή και χρωματισμοί της εξωτερικής τοιχοποιίας, ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση των τουαλετών του σχολείου, εργασίες προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, είτε κατασκευής είτε επισκευής υφιστάμενων υποδομών και η επισκευή του γηπέδου – αυλής του σχολείου όπου θα περιλαμβάνει την επίστρωση του δαπέδου με κάποιο υλικό πιο «φιλικό» για τα αθλήματα. Και επίσης είναι να γίνει και υγρομόνωση στις ταράτσες του κτιρίου», όπως αναφέρει ο κ. Μιχόπουλος.
Ωστόσο, στον δήμο Μυλοποτάμου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, «τρέχει» και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέσω του οποίου έχουν γίνει παρεμβάσεις αποκατάστασης των σοβαρών προβλημάτων στατικότητας του Γυμνασίου Περάματος, που είχαν εμφανιστεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ενώ ακόμα ετοιμάζονται να γίνουν παρεμβάσεις μέσω του ίδιου προγράμματος στο Γαράζο, στην Κράνα και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Πανόρμου. Για το τελευταίο μάλιστα όπως είπε «τρέχει» και «ένα άλλο μικρότερο πρόγραμμα για τα δύο από τα τρία παλιά κτίρια οπού θα γίνουν κάποιες επιδιορθώσεις κυρίως στον γείσο περιμετρικά του κτιρίου και κάποιες παρεμβάσεις στην τοιχοποιία καθώς το κτίριο είναι μιας άλφα παλαιότητας».