«Όχι στη βία, όχι στο σχολικό εκφοβισμό» είπαν χθες μέσα από δρώμενα που πραγματοποίησαν μαθητές δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου έχοντας την καθοδήγηση των δασκάλων τους, με αφορμή την πανελλήνια μέρα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, που έχει καθιερωθεί η 6η Μαρτίου.
Εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα από τις δράσεις που υλοποίησαν με τους μαθητές τους σε διάφορα σημεία της πόλης, θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν την τοπική κοινωνία, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, στέλνοντας μηνύματα φιλίας και αγάπης και αναδεικνύοντας τις φωτεινές πλευρές και τα θετικά συναισθήματα που πρέπει να διέπουν τη σχολική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία.
«Πολλά δημοτικά σχολεία σε όλο το Ρέθυμνο, σε διάφορα σημεία όπως είναι το δημαρχείο, η Πλατεία Μικρασιατών, η Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, η Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, η Πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα και σε κατά τόπους πλατείες έξω από την πόλη, υλοποιούν σήμερα δράσεις με μηνύματα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, στην προσπάθειά μας να περάσουμε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, τους εκπαιδευτικούς και προς τα παιδιά, ότι δεν θέλουμε την βία στα σχολεία μας, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά, με αλληλεγγύη, με αγάπη μεταξύ μας και να προσπαθήσουμε για ένα σχολείο στο οποίο τα παιδιά θα απολαμβάνουν ειρηνικά την εκπαίδευσή τους χωρίς να έχουν φόβο κανενός. Το μήνυμα αυτό πρωτίστως το δίνουν τα παιδιά, διότι αυτά είναι που θα επωφεληθούν από την απουσία της βίας» δήλωσε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Λάμπρος Καρβούνης, προσθέτοντας ότι επίσης είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν τα παιδιά ότι σε ένα περιστατικό σχολικής βίας δεν πρέπει να μένουν θεατές: «Προσπαθούμε να τους περάσουμε και αυτό το μήνυμα. Να καταλάβουν και τα παιδιά ότι ως θεατές συμμετέχουν άτυπα στη βία. Καλό θα ήταν λοιπόν να μάθουν να μιλάνε, να προτρέπουν τους φίλους τους να μην το κάνουν. Γι’ αυτό το μότο μας σήμερα, όταν θα δείτε τους μαθητές να σπάνε μπαλόνια, είναι «σπάμε μπαλόνια, σπάμε τη σιωπή». Δυστυχώς βλέπουμε με τα χρόνια ότι το φαινόμενο σχολικής βίας εντείνεται και έχουμε μια κατάσταση στην οποία δεν είναι μόνο πιο συχνό αλλά γίνεται και πιο άγριο στις μικρές ηλικίες. Θέλουμε τα παιδιά από μόνα τους να καταλάβουν και να πουν ένα μεγάλο «όχι» στη βία».
«Σπάω τη σιωπή, σπάζοντας μπαλόνια»
Παρακολουθώντας κάποιος τα χθεσινά δρώμενα 10χρονων – 12χρονων παιδιών, θα καταλάβαινε πόση δύναμη έχουν να στείλουν το μήνυμα κατά της σχολικής βίας, αρκεί να έχουν τη σωστή καθοδήγηση.
Μεταξύ άλλων σχολείων, μαθητές της Στ’ τάξης του 13ου δημοτικού και της Δ’ τάξης του 15ου δημοτικού, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από το δημαρχείο. Αφού σχημάτισαν ένα κύκλο, παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο που είχαν ετοιμάσει. Σύμφωνα με το σενάριο, κάποιοι μαθητές πιάστηκαν στα χέρια χτυπώντας ένα συμμαθητή τους. Τα υπόλοιπα παιδιά με φωνές προσπαθούσαν να χωρίσουν τους συμμαθητές τους. Με ένα στόμα, μια φωνή φώναξαν «Όχι στη βία, όχι στο σχολικό εκφοβισμό», ενώ με τις τσάντες τους σχημάτισαν στο έδαφος το σύνθημα «Όχι βία».
Το ίδιο δρώμενο παρουσίασαν οι μαθητές των δυο σχολείων και στη Μεγάλη Πόρτα (στο σημείο Πηγάδι), ενώ ακολούθως μεταφέρθηκαν στην Πλατεία Μικρασιατών, όπου συναντήθηκαν με μαθητές του Πειραματικού δημοτικού σχολείου και του 10ου δημοτικού. Τα παιδιά, «σκηνοθέτησαν» με τα σώματά τους εικόνες με βία και στη συνέχεια τις αντικατέστησαν με εικόνες συμφιλίωσης. Έγιναν μια αγκαλιά και έσπασαν μπαλόνια που κρατούσαν, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο το σπάσιμο της σιωπής στη βία, ένωσαν τις φωνές τους και φώναξαν «Σπάω τη σιωπή, σπάζοντας μπαλόνια», στέλνοντας και πάλι το μήνυμά τους ενάντια στη σχολική βία.
Όπως ανέφερε η διευθύντρια του 13ου δημοτικού σχολείου, Μαρίνα Σούκα: «Είναι μια δράση που σκεφτήκαμε και με τα παιδιά και με τους συναδέλφους, διευθυντές άλλων σχολείων, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έτσι δημιουργήσαμε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων κατά της βίας και κατά του σχολικού εκφοβισμού, έτσι ώστε όλοι μαζί συντονισμένα, σε διαφορετικά σημεία της πόλης, να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα από τα παιδιά προς όλους και όλες: «Όχι στη βία, ναι στη φιλία, ναι στην αγάπη. Ανακαλύπτουμε τις φωτεινές πλευρές μέσα μας». Διότι αυτό πρέπει από μικρές ηλικίες να καλλιεργηθεί: όχι σε οποιαδήποτε μορφή βίας, όχι σε οποιαδήποτε μορφή καταναγκασμού, ναι στη αγάπη, ναι στη φιλία και στη συνεργασία».
Εξηγώντας το δρώμενο, ανέφερε: «Όσον αφορά στο δρώμενο, αυτό που σχεδιάστηκε, ήταν μια ιδέα σε συνεργασία του 13ου και του 15ου δημοτικού. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι τα παιδιά μπορούν να δώσουν με το σώμα τους ένα ηχηρό μήνυμα. Άρα τα παιδιά της Στ’ τάξης του 13ου δημοτικού σχολείο σχεδίασαν ένα σωματικό δρώμενο, δείχνοντας μια σκηνή βίας και αμέσως μετά μετασχηματίζοντάς την σε ένα θετικό μήνυμα. Ταυτόχρονα, παιδιά της Δ’ τάξης του 15ου, σχημάτισαν το μήνυμα «όχι στη βία» με τις τσάντες τους και όλα μαζί κατόπιν φώναξαν δυνατά: «όχι στη βία, ναι στη φιλία. Ανακαλύπτω τις φωτεινές πλευρές του εαυτού μου». Με αυτόν τον τρόπο έδωσαν το μήνυμά τους τα παιδιά σε όλη την κοινωνία του Ρεθύμνου».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 15ου δημοτικού σχολείου, Ανδρέας Μπενάκης, τόνισε ότι: «Η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας, οπότε πρέπει να γαλουχήσουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία σε αυτό. Να τα γαλουχήσουμε για την αγάπη και τη φιλία που είναι δύο δυνατές αξίες στην κοινωνία μας. Μόνο αν μεγαλώσουν με αυτές τις αξίες τα παιδιά θα επικρατήσει ένα πιο ειρηνικό περιβάλλον σε όλες τις εκφάνσεις του. Η βία και ο εκφοβισμός πρέπει να μας βρίσκουν πάντα ενωμένους και απέναντι σε αυτόν. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε κάθε θύμα, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία προϋπόθεση. Θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το κομμάτι και αυτούς που είναι θεατές σε ένα συμβάν βίας και εκφοβισμού, ότι θα πρέπει και αυτοί να είναι ενεργοί και όχι να αποσιωπούν ή να παίρνουν απόσταση από ένα τέτοιο γεγονός. Διότι κι αυτοί θα συμβάλλουν στην επίλυση κάποιων δυσκολιών, οι οποίες συμβαίνουν».
«Η βία έρχεται από την κοινωνία και εισχωρεί στο χώρο του σχολείου»
Και η Πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη γέμισε με φωνές και συνθήματα παιδιών. Ήταν μαθητές του 2ου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου που κρατώντας πανό φώναξαν και αυτοί δυνατά το δικό τους μήνυμα ενάντια στην σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου, Γιώργος Ασπρούλης: «Το πιο σημαντικό είναι να μην μιλάμε μόνο αυτή τη ημέρα για τον εκφοβισμό, αλλά κάθε μέρα και στο σχολείο και στην κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο θέλαμε με τα παιδιά να επικοινωνήσουμε το μήνυμα αυτό. Δεν το κάναμε μέσα στα σχολεία, επιλέξαμε και βγήκαμε σε πλατείες, σε ανοιχτούς χώρους και κεντρικά της πόλης. Στέλνουμε το μήνυμά μας πόρτα πόρτα, σε όλη την κοινωνία για ένα σχολείο χωρίς βία και εκφοβισμό».
Η διευθύντρια του 5ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου, Δέσποινα Αντωνιάδου, αναφέρθηκε στις δράσεις αλλά και στην κοινωνία που όπως τόνισε: «Πρέπει να είναι πιο δίκαιη για να μην υπάρχουν τέτοιες δυσκολίες, που να ωθούν κάποια παιδιά να γίνονται θύτες και κάποια άλλα να γίνονται θύματα. Η βία έρχεται από την κοινωνία και εισχωρεί στο χώρο του σχολείου. Και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει έξαρση του φαινομένου. Οι εκπαιδευτικοί είναι ευαισθητοποιημένοι και ως προς αυτό. Να αλλάξει η κοινωνία, για να αλλάξουν κατ’ επέκταση και τα σχολεία».
Από την πλευρά της, η εκπαιδευτικός του 2ου δημοτικού σχολείου, Ράνια Αυγενάκη, υπογράμμισε: «Στόχος του σχολείου και των δασκάλων είναι τα παιδιά να είναι χαρούμενα, να μη νιώθουν φόβο. Και αν καμιά φορά τους συμβεί κάτι τέτοιο, θέλουμε να δείξουμε ότι θα πρέπει να μιλήσουν. Να μην το κρατάνε μέσα τους και να ξέρουν ότι θα τα βοηθήσουμε να πάνε όλα καλά».