Επίπεδα 2019… αγγίζουν οι πληρότητες και οι κρατήσεις στα νότια του νομού Ρεθύμνου. Δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, όπως ο Πλακιάς και η Αγία Γαλήνη ξαναπιάνουν το… νήμα (της κανονικότητας) από εκεί που το άφησαν το 2019, την τελευταία προ covid σεζόν. Το ενδιαφέρον και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό είναι ζωηρό κι όσο θα προχωράει η τουριστική περίοδος θα γίνεται εντονότερο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, στην «καρδιά» του καλοκαιριού, Ιούλιο κι Αύγουστο, με δυσκολία θα βρίσκεται… δωμάτιο για τους επίδοξους παραθεριστές.
Το σημαντικό και συγκριτικό πλεονέκτημα στα νότια παράλια του νομού, είναι ότι διαθέτουν μόνιμους και σταθερούς επισκέπτες επί δεκαετίες. Εκείνες κι εκείνοι που δεν κατόρθωσαν την περασμένη διετία, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, να φύγουν από τις χώρες τους (στη βόρεια Ευρώπη κυρίως) και να έρθουν και να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα και τις άλλες (φυσικές και όχι μόνο) ομορφιές (στη δεύτερη πατρίδα τους, στην Κρήτη), θα το πράξουν εφέτος, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Στις ξενοδοχειακές μονάδες και τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις του Πλακιά και της Αγίας Γαλήνης δεν είναι όλα ρόδινα, φυσικά. Η ενεργειακή κρίση, η μεγάλη αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών και η έλλειψη προσωπικού αποτελούν τα κυριότερα βαρίδια με τα οποία καλούνται να συμπορευτούν οι επαγγελματίες, στο σύνολό τους.
Επανεκκίνηση με θετικό πρόσημο
Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων νοτίων παραλίων Κώστας Βαρδάκης τοποθετεί θετικό πρόσημο στο υπάρχον πρώιμο στάδιο της (διαφαινόμενης) ολικής και δυναμικής επαναφοράς του τουριστικού προϊόντος στον Πλακιά.
Η κίνηση ξεκίνησε καλά από τον Απρίλιο έως και τις 25 Μαΐου κι από εκεί και μετά εξελίσσεται «πολύ καλά», για να φτάσουμε στο σημερινό 75%, όπως λέει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Βαρδάκης.
«Εμείς ως Πλακιάς έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα: Έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παλιών πελατών που αγαπούν τη νότια Κρήτη και τον Πλακιά. Τί γινόταν: τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο είχαμε μία πληρότητα 100%, που τη θεωρούσαμε δεδομένη. Εφέτος, δεν καταφέραμε να πάμε πάνω από το 70%. Αλλά, εντάξει, είναι το restart μετά τον κορονοϊό. Ήταν και ο πόλεμος» θα παραδεχθεί ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων νοτίων παραλίων, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η προσωπική άποψη που εκφράζει, «Είναι ότι πιο πολύ μας επηρέασε ο πόλεμος παρά ο κορονοϊός. Έκανε πιο διστακτικούς ακόμα και τους πιο σταθερούς επισκέπτες μας», εξηγώντας: «Είχαμε μία πολύ καλή ροή κρατήσεων από τον Φεβρουάριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ο πόλεμος σταμάτησε αυτή τη ροή εντελώς για ένα μήνα. Ξανάρχισε μία ροή κρατήσεων, αλλά πιο μικρή. Τα γεγονότα στην Ουκρανία μας πήραν ένα σημαντικό ποσοστό. Υπό άλλες συνθήκες θα φτάναμε στο 90% τον Μάιο».
Παρά τους εξωτερικούς (ανασταλτικούς) παράγοντες, οι κρατήσεις από εδώ και πέρα θα έχουν αυξητική πορεία. «Είναι και θα είναι μια χαρά» σχολιάζει ο κ. Βαρδάκης. «Θεωρώ ότι σίγουρο ότι Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο θα είναι όλα γεμάτα, ενώ υπάρχει ερωτηματικό για τον Οκτώβριο».
Τα μόνιμα «αγκάθια»
Η ψυχολογία εν γένει των ντόπιων επιχειρηματιών έχει αλλάξει για πολλούς διαφορετικούς (αλλά και αναμενόμενους) λόγους.
«Είμαστε κουρασμένοι από τον κορονοϊό. Το κόστος της ενέργειας (ρεύμα) είναι 350% πάνω. Υπάρχει αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες, κυρίως όμως παρατηρείται έλλειψη σε είδη» δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων νοτίων παραλίων. «Εμείς τον πρώτο καιρό προσπαθούσαμε να κάνουμε συμφωνίες με τους προμηθευτές – ήταν αδύνατο. Υποχωρήσαμε, είπαμε εντάξει. Μετά είπαμε «θέλουμε αυτά τα προϊόντα». Τώρα, έχουμε συμβιβαστεί: Αναμένουμε να έρθουν άλλα προϊόντα από αυτά που παραγγείλαμε ή λιγότερα. Και είμαστε πάλι έτοιμοι να συμβιβαστούμε. Δεν συζητάμε βέβαια για την τιμή. Δεν μας αφορά πλέον η τιμή. Πρέπει να έρθουν προϊόντα για να δουλέψουμε. Απλά στο τιμολόγιο βλέπουμε την τιμή και δεν μιλάμε. Αναγκαστικά. Και δεν θα κατηγορήσω τους προμηθευτές, γιατί κάτι τέτοιο περνάνε κι αυτοί με τους δικούς τους συνεργάτες».
Η έλλειψη κάποιων προϊόντων δεν έχει υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο κίνδυνος βρίσκεται αλλού…
«Αν έχουμε ένα μπουφέ που έχει σαράντα είδη και σήμερα έχει 38, ο πελάτης δεν το βλέπει αυτό.
(Η εξέλιξη αυτή) δεν επηρεάζει καθόλου ούτε την ποιότητα, ούτε την ποσότητα. Επηρεάζει μόνο το καθαρό κέρδος της επιχείρησης. Θα έλεγα όμως ότι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι το προσωπικό. Όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, κινδυνεύει να πέσει η ποιότητα· γιατί και η κάθε ομάδα (εστιατόριο, καμαριέρες ή ρεσεψιόν) όταν της λείπει ένα άτομο δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Με την έννοια ότι κάθε εμπορική επιχείρηση, αν λείπει ένα άτομο θα δουλέψουν παραπάνω ώρες οι υπάρχοντες: ή θα δουλέψουν το βράδυ, ή θα δουλέψουν όλη τη νύχτα ή θα δουλέψουν Κυριακή, διπλοβάρδιες κ.λπ. Σε εμάς αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί το πρωί για παράδειγμα 7-10 πρέπει να φάει όλος ο κόσμος. Αυτές είναι οι ώρες που πρέπει να δώσεις το πρωινό – δεν μπορείς άλλη ώρα. Επίσης, δεν έχουμε Σάββατο, δεν έχουμε Κυριακή και οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν ρεπό μεσοβδόμαδα (ενδεικτικά Δευτέρα ή Τετάρτη). Άρα, τα λιγότερα άτομα δυσκολεύουν πάρα πολύ τη λειτουργία των μονάδων» είναι η αναλυτική περιγραφή του κ. Βαρδάκη.
Η δική του αίσθηση, είναι πως όλες οι επιχειρήσεις – όχι μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και οι ταβέρνες – «Έχουν μία έλλειψη προσωπικού πάνω από 15%».
Εν όψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος τα μηνύματα είναι πολύ καλά στον Πλακιά. Ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ιδιαίτερα για τους μήνες Ιούλιο (προς τα τέλη) και Αύγουστο. Η περιοχή γενικότερα διαγράφει μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια, επομένως κάτοικοι και επιχειρηματίες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.
Ανεβασμένη η κίνηση και η ποιότητα
Ανάλογο είναι το κλίμα που μας μεταφέρει από την Αγία Γαλήνη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανώλης Φουντιδάκης: «Έχει ξεκινήσει η κίνηση και πολύ θετικά μάλιστα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη νότια Κρήτη και ειδικά για την Αγία Γαλήνη. Εμείς δουλεύουμε πολύ με επαναλαμβανόμενο κόσμο. Το Πάσχα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Από τον Μάιο και μετά είχαμε μία μικρή κάμψη. Τώρα όμως (η κίνηση) έχει αρχίσει και είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Αγγίζει το 80% του 2019. Γίνονται συνεχώς κρατήσεις και last minute και καλύπτονται τα κενά.».
Το «πολύ σημαντικό» που ξεχωρίζει και εξάρει ο κ. Φουντιδάκης «είναι ότι το επίπεδο των επισκεπτών μας είναι πολύ καλό. Αυτό μας έχει κάνει εντύπωση. Και στην εστίαση και στα ξενοδοχεία. Έχει αλλάξει προς το καλύτερο η ποιότητα των τουριστών μας».
Η έλλειψη προσωπικού είναι πρόβλημα, το οποίο ισοσκελίζεται κάπως από το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Αγία Γαλήνη «είναι μικρές και οικογενειακές, άρα (τις) δουλεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες» διευκρινίζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.
Κόσμος αναμένεται και για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο να ετοιμάζει παραδοσιακές εκδηλώσεις.
Κερδίζει τις εντυπώσεις το Ρέθυμνο
«Ούριος άνεμος», όμως, πνέει και στα βόρεια του νομού, και πιο συγκεκριμένα στον δήμο Ρεθύμνου.
«Σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα που είμαστε σε επαφή, το Ρέθυμνο πρέπει να είναι από τις καλύτερες περιπτώσεις και αφίξεων και κυκλοφορίας γενικά των επισκεπτών μας, όλο αυτό το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα» είναι η διαπίστωση της αντιδημάρχου Τουρισμού Πέπης Μπιρλιράκη.
«Ιδιαίτερα τώρα του Αγίου Πνεύματος υπήρχαν κρατήσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι των ξενοδοχείων του δήμου μας» προσθέτει.
Ο δήμος Ρεθύμνης έχει κάνει διάφορες συναντήσεις με τις υπηρεσίες του για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος και για το τριήμερο, αλλά και για την σεζόν που έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά, προκειμένου «Να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους επισκέπτες μας» αναφέρει η κ. Μπιρλιράκη. «Αναμένεται να είναι μία πολύ δυνατή χρονιά στις αφίξεις και Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε ανάλογα και σαν τμήμα Τουρισμού, σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Μέχρι σήμερα απ’ ό,τι μας λένε οι ξενοδόχοι και οι διευθυντές των ξενοδοχείων, είναι ικανοποιημένοι» καταλήγει η ίδια.
«Οι ενδείξεις για τη σεζόν είναι εξαιρετικές! Οι πληρότητες είναι αρκετά υψηλές» παρατηρεί ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Νίκος Κουμνάς. «Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Σε ξενοδοχεία που έχουν κενά δωμάτια, αν δεν τα έχουν ήδη γεμίσει σίγουρα δεν θα μείνουν κενά για πολύ χρόνο ακόμα. Μπορεί να μην είμαστε στο 100%, αλλά ένα 85-90% είναι αξιοπρεπέστατο. Ο Ιούνιος φαίνεται να είναι ένας πάρα πολύ καλός μήνας».
Κλείνοντας θα προβλέψει ότι «Η χρονιά του 2022 θα είναι πολύ καλή για την πόλη μας, έτσι όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι κρατήσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι δουλέψαμε και τον Μάιο, που είχαμε να δουλέψουμε από το 2019!».