14 °C Rethymno, GR
27/11/2022

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ανακατασκευάζεται το κτίριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Ρεθύμνου. Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητες σκαλωσιές και άρχισαν οι πρώτες αποξηλώσεις για να προχωρήσει η στατική ενίσχυσή του και η ανακατασκευή του κτηρίου.

Το έργο η σύμβαση του οποίου υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο, είχε αρχικό προϋπολογισμό 1.273.978,57 ευρώ και έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο κατακυρώθηκε στη εταιρία «ΚΑΝΤΙΑ» που προσέφερε ποσοστό έκπτωσης 51.56% και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στον δήμο σε ένα περίπου χρόνο.

Το έργο προβλέπει εργασίες στατικής ενίσχυσης του κτιρίου, με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμισή του, καθώς και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τον λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης. Οι εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω κτιρίου, το οποίο βρίσκεται επί της Λ. Κουντουριώτη, θα επικεντρωθούν αφενός στη στατική ενίσχυσή του και, αφετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.

Ο εσωτερικός και εξωτερικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση των χώρων στο κτίριο, έγιναν με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πρόκειται να επιτευχθεί βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κατά τρεις κατηγορίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή, η μελέτη αποσκοπεί αφ’ ενός στη στατική ενίσχυση του κτιρίου, αφ’ ετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης. Στόχος είναι η λειτουργική αναδιάταξη των κατόψεων, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και προδιαγραφές και η ανάδειξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων των όψεων με παράλληλη προσπάθεια διαφοροποίησης της απλοποιημένης νέας επέμβασης στον όροφο από το ισόγειο.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς, ανέφερε: «Έχουν ξεκινήσει τις αποξηλώσεις και ξεκινάει η διαδικασία της κατασκευής του κτιρίου της φιλαρμονικής. Τώρα γίνονται οι καθαιρέσεις, ανοίγουν παράθυρα, στήνουν σκαλωσιές για να ξεκινήσει η αποκατάσταση. Είναι ένα σημαντικό έργο, είναι η συνέχεια κάποιων άλλων που αναβαθμίζουν τα δημόσια κτήρια και μάλιστα όχι απλώς για να τα έχουν σαν κτίρια, άλλα έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες και υποδομές που οφείλουν να λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές, είτε αυτό είναι το Δημαρχείο, είτε η Φιλαρμονική. Έχει να κάνει με τα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους, είναι ένας πάγιος άξονας του δήμου. Η σειρά ήρθε τώρα για να αναβαθμίσουμε ενός κτηρίου που έχρηζε ουσιαστικών βελτιώσεων ως προς τη λειτουργία του και τη στατικότητά του. Είναι το κτίριο που όλοι γνωρίζουμε της Δημοτικής Φιλαρμονικής και νομίζω ότι εάν το δούμε συνδυαστικά με τον ελεύθερο χώρο του παρακείμενου οικόπεδου που απέκτησε ο δήμος είναι μια πολύ καλή λύση, την οποία το επόμενο διάστημα οι δημότες θα την δουν να υλοποιείται και θα μπορέσουν πάρα πολλά παιδάκια να πάνε και να έχουν πραγματικές συνθήκες για την εκμάθηση. Πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση και σύγχρονες υποδομές. Γίνεται μια ανακαίνιση εκ βάθρων και μάλιστα με πολύ σύγχρονες προδιαγραφές που έχουν ειδικούς κανόνες ως συγκεκριμένοι χώροι. Το κτίριο διατηρείται με τη μορφή που οφείλαμε να διατηρήσουμε, το στατικό πρέπει να αναβαθμίσουμε. Το βασικό κομμάτι είναι η λειτουργία και οι νέες υποδομές που θα δώσουμε, καθώς και οι καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες για τη λειτουργία του συγκεκριμένου κτιρίου».

 

Η μελέτη

Εξωτερικές παρεμβάσεις

Αντικαθίσταται η υπάρχουσα δίρριχτη στέγη με τετράρριχτη στέγη με μεταλλικό ζευκτό. Στον όροφο τα ανοίγματα αναδιατάσσονται σε αντιστοιχία με αυτά του ισογείου. Τα αρχικά κουφώματα του κτιρίου είναι ξύλινα ανοιγόμενα με φεγγίτη και γαλλικά εξώφυλλα, τα νέα ανοίγματα θα ανακατασκευαστούν από ανοδιωμένο αλουμίνιο πάνω στην αρχική μορφή χωρίς τα καϊτια και χωρίς εξώφυλλα. Τα παράθυρα που είχαν σφραγιστεί στο ισόγειο ανοίγουν εκ νέου και σε αυτά θα μπουν τα ίδια κουφώματα με Οι πόρτες θα ανακατασκευαστούν κι αυτές από ανοδιωμένο αλουμίνιο σε απλοποιημένη μορφή. Τα παράθυρα του ορόφου θα είναι στις ίδιες χωρίς το φεγγίτη διαστάσεις με αυτά του ισογείου, οι φεγγίτες αφαιρούνται ώστε να διαφοροποιηθούν τα ανοίγματα των δύο διαφορετικών φάσεων του κτιρίου. Τα δύο ανοίγματα στη δυτική πλευρά του υπογείου για στατικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούν.

Τα μεταλλικά κιγκλιδώματα της κλίμακας εισόδου και της περίφραξης συντηρούνται και βάφονται. Μπροστά από τη νότια πόρτα του ισογείου στη νότια όψη προστίθεται μεταλλικό κιγκλίδωμα απλής μορφής. Ο δυτικός τοίχος του ακαλύπτου χώρου επί της νότιας όψης καθαιρείται, καθώς στη θέση αυτή θα διαμορφωθεί κλίμακα ανόδου στο κτίριο, ενώ από ανοικτό αναβατόριο με χαμηλό περιμετρικό στηθαίο στη δυτική πλευρά θα γίνεται η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην είσοδο Β. Τέλος η εξωτερική μεταλλική κλίμακα θα απομακρυνθεί, καθώς δεν απαιτείται πια σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. Β, 4 του ΦΕΚ 2326Β/2015 για την πυροπροστασία των κτιρίων. Από την εξωτερική σκάλα της κύριας εισόδου θα απομακρυνθούν τα κεραμικά πλακίδια και θα επιστρωθεί με μάρμαρο που θα αδροποιηθεί η επιφάνειά του. Θα απομακρυνθούν τα μεταγενέστερα σκιάδια από λαμαρίνα πάνω από τα ανοίγματα της βόρειας όψης και όλα τα εξωτερικά κουτιά από τις Η/Μ εγκαταστάσεις δεν θα τοποθετηθούν πάνω στο κτίριο.

 

Εσωτερικές παρεμβάσεις

Οι χώροι του κτιρίου αναδιατάσσονται, ώστε να φιλοξενήσουν τις χρήσεις του κτιρίου σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα με τη νέα διάταξη:

Στο ισόγειο περιλαμβάνονται οι εξής χώροι:

Γραφείο Ι, Γραφείο ΙΙ με γραμματεία, Κουζίνα, Αίθουσα διδασκαλίας Ω1 (ΑΜΕΑ), Αίθουσα πρόβας, Αποθήκη ΙΣ.1, Αποθήκη ΙΣ.2, WC ΑΜΕΑ, WC ανδρών, WC γυναικών, κλιμακοστάσιο.

Στον όροφο: Αίθουσες διδασκαλίας Ω2, Ω3 , Ω4, Ω5, Ω6, Αίθουσες διδασκαλίας Φ1, Φ2, Φ3, Φ4, Φ5, Φ6 Αποθήκη ΟΡ.1, Αποθήκη ΟΡ.2, WC ανδρών, WC γυναικών.

Στο υπόγειο:

Αποθήκη.ΥΠ.1, Αποθήκη.ΥΠ.2, Αποθήκη.ΥΠ.3, Η/Μ Χώρος 1, Η/Μ Χώρος 2.

 

Τις επόμενες μέρες η επανεκκίνηση των εργασιών ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος και Μελισσηνού

Τις τελευταίες λεπτομέρειες επεξεργάζεται η τεχνική υπηρεσία του δήμου και ο ανάδοχος του έργου για την επανεκκίνηση των εργασιών βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος – Μελισσηνού που αποτελεί υποέργο της Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης» (Open mall).

Οι εργασίες είχαν σταματήσει τον περασμένο Μάιο προκειμένου να μην υπάρχει όχληση σε κατοίκους και επισκέπτες με δεδομένη την αυξημένη κίνηση λόγω τουρισμού.

Η μεγάλη αυτή παρέμβαση ανάπλασης έχει προϋπολογισμό 1.114.870,63 ευρώ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με το οποίο επιδιώκεται η αισθητική αναβάθμιση και η διασφάλιση της λειτουργικότητας της περιοχής, η ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και η ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των περιοίκων και των επισκεπτών. Το έργο χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (Άξονας Προτεραιότητας 01: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες».

Στις εργασίες περιλαμβάνονται: Κατασκευή νέων, σύγχρονων πεζοδρομίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών με όδευση τυφλών ειδικά στο βόρειο τμήμα της οδού Μελισσινού, όπου το επιτρέπει το πλάτος του πεζοδρομίου, νέα χάραξη οδοστρώματος κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,50 μ., δημιουργία διαβάσεων πεζών τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων ανά περίπου 15 μ., μετατόπιση και υψομετρική αναπροσαρμογή φρεατίων υποδοχής ομβρίων στις νέες χαράξεις του δρόμου – πεζοδρομίων, φύτευση δέντρων, κατασκευή νέων καθιστικών και εγκατάσταση κάδων μικρο – απορριμμάτων που θα αναρτηθούν στον εκάστοτε φωτιστικό ιστό, ώστε να αποφεύγεται η διάτρηση των πλακών του πεζοδρομίου αλλά και σε άλλα σημεία που θα κριθεί απαραίτητο.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πεζοδρομίων και νέου οδοστρώματος, πέραν της ποιότητάς τους, θα είναι συμβατά με τη φυσιογνωμία και το παραδοσιακό χρώμα του Ιστορικού Κέντρου του Ρεθύμνου.