Με τη συμβολή αγιογράφων και επιστημόνων
Του ΝΙΚΟΛΕΟΝΤΑ ΤΣΟΥΠΑΚΗ*
Μετά από 20 χρόνια ανασταίνονται οι θαυμάσιες αγιογραφίες του Ιερού ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, που από την φθορά του χρόνου έχουν θαμπώσει και ξεθωριάσει και τούτο χάρις στην προσπάθεια των εφημερίων του ναού, πατέρων Νικόλαο Νικηφόρο και Σωκράτη Ξενικάκη, καθώς και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Προδρόμου.
Στην εκκλησία σύμβολο της Ρεθύμνης, εστήθησαν πανύψηλες σκαλωσιές, μέχρι την «τρούλα» του μεγαλόπρεπου «τρούλου» και οι ειδικοί συντηρητής και αγιογράφος, άρχισαν με προσοχή και αγάπη το δύσκολο αλλά θεάρεστο έργο. Είναι γεγονός ότι ήταν αναγκαίο να γίνει αυτό, δεδομένου ότι οι αγιογραφίες είχαν αρχίσει να φθείρονται.
Η αλήθεια είναι πως οι όταν πλησίασα τις αγιογραφίες και είδα τη μισές καθαρισμένες και συντηρημένες και τις άλλες μισές άθικτες ακόμη, διεπίστωσα ότι αυτές που είχαν φτιαχτεί ήταν πολύ πιο ζωντανές και ευδιάκριτες και αυτό εξαιτίας των εξαίρετων, αγιογράφο Γεώργιο Χρηστίδη και συντηρητή Μιχάλη Τρουλινό.
Ήταν δε ευτυχής συγκυρία, όταν επεσκέφθηκα την πανέμορφη «βασιλική με τρούλο» της πόλεώς μας, καθώς πέτυχα μαζί τον πατέρα Σωκράτη Ξενικάκη, τον περίφημο αγιογράφο Γεώργιο Χρηστίδη, και τον γνωστό συντηρητή Μιχάλη Τρουλινό και μου δόθηκε η ευκαιρία να τους βγάλω μια χαρακτηριστική φωτογραφία. Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό ότι με την έλευση της νέας χρονιάς,, που θα έχομε την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον απαγχονισμό των εκ Μελάμπων Αγίων προστατών της Ρεθύμνης, οι ξαναστημένες αγιογραφίες θα λαμπρύνουν και πάλι τον περικαλλή ναό μας.
Ετυμολογική προσέγγισης του «ναού»
Η λέξις «ναός» προέρχεται από τη αρχαία ελληνικό ρήμα ‘ναίω’ που σημαίνει κατοικώ, επειδή θεωρείται ο ιερός χώρος του θεού ή του Αγίου, ο «χώρος στον οποίο κατοικεί».
Νεωκόρος είναι αυτός που φροντίζει για τον ναό, αφού παράγεται από το ουσιαστικό «νεώς»= ναός και το ρήμα «κορέω» που σημαίνει «φροντίζω, φυλάω, επιμελούμαι». Σημειωτέον ότι τα ουσιαστικά «ναός και νεώς» είναι ομόρριζα καθώς προκύπτουν αμφότερα από το ρήμα «ναίω».
* Ο Νικολέων Ι. Τσουπάκης είναι φιλόλογος