Στον απόηχο της κύρωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας με 181 «ναι» από την ελληνική Βουλή, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικής Επιστήμης διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου εκδήλωση με θέμα: «Προκλήσεις, τάσεις και μετασχηματισμοί για την Ευρώπη και την Ελλάδα».
Επιμέρους ενότητες της συζήτησης ήταν οι «εξελίξεις και οι επιπτώσεις γύρω από το Ρωσο-Ουκρανικό ζήτημα» και «ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας σε μία Ευρώπη που αλλάζει».
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, που καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας βρισκόταν στο Ρέθυμνο, και ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Η ασφάλεια, «βασικός παράγοντας για την ευημερία των πολιτών»
Ο κ. Κώτσηρας, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, στάθηκε στις γεωστρατηγικές αλλαγές και στον ρόλο της Ελλάδας και της Ευρώπης σε αυτό το «μεταβαλλόμενο περιβάλλον», υποστηρίζοντας πως η πατρίδα μας αποτελεί ένα σταθερό και «αναβαθμισμένο κόμβο ασφαλείας» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.
«Η χώρα μας έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά τον διεθνή της ρόλο με μία πολύ στοχευμένη και ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται και το συνεχώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αποτελεί σταθερά έναν αναβαθμισμένο κόμβο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό φαίνεται από ένα σύνολο πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί, με τελευταίο την ψήφιση χθες από την ελληνική βουλή της αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία συμφωνία έρχεται σε συνέχεια πολλών άλλων πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί και σε διεθνές επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο κ. Κώτσηρας και κατέληξε: «Είμαστε ενεργοί σε όλα τα fora που υπάρχουν αυτή την περίοδο στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε διότι αυτές οι συμφωνίες και αυτή η γενικότερη προσπάθεια της χώρας να αναβαθμιστεί είναι επ’ ωφελεία των Ελλήνων πολιτών για τα πολλά επόμενα χρόνια. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφάλεια της χώρας είναι βασικός παράγοντας για την ευημερία των πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες».
«Η χώρα μας έχει έναν ενισχυμένο γεωστρατηγικό ρόλο»
Ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης παρατήρησε με τη σειρά του πως ο πόλεμος στην Ουκρανία «στην ουσία αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια – να μην πω και μεταπολιτευτικά στην Ευρώπη. Κάποιες σταθερές, οι οποίες υπήρχαν στη Γηραιά Ήπειρο, αυτή τη στιγμή βλέπουμε να κλονίζονται».
Από την άλλη όμως, πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης, «είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία είχε μείνει πίσω σε μία σειρά από πολιτικές, όπως η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας και η κοινή αμυντική πολιτική, προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα. Βλέπουμε για παράδειγμα χώρες, όπως είναι η Σουηδία και η Φινλανδία, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι στα πρόθυρα ένταξης σε έναν αμυντικό συνασπισμό όπως είναι το ΝΑΤΟ».
Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «νησίδα σταθερότητας», ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ υπενθύμισε τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς ελληνικής εξωτερικής (και γεωστρατηγικής) πολιτικής τα τελευταία χρόνια: «Νομίζω ότι μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, πράγματι, η χώρα μας μπορώ να πω ότι αποτελεί νησίδα σταθερότητας όχι μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά συνολικά για την νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια μέσα από τα διάφορα τριμερή σχήματα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας, όπως για παράδειγμα το σχήμα Ελλάδα – Κύπρου -Ισραήλ ή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, να αποτελέσει μία σταθερά στην ευρύτερη περιοχή. Και βεβαίως, η πρόσφατη ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών αναδεικνύει αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο τον οποίο επιτελεί η χώρα μας».
Κλείνοντας, ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε: «Θεωρώ ότι οι καιροί είναι ιδιαίτερα περίεργοι για την ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση όμως, νομίζω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο που έχει τα τελευταία χρόνια: δηλαδή, μία δυτική Δημοκρατία, μία Δημοκρατία ανοιχτών οριζόντων όσον αφορά τον πληθυσμό και τους ανθρώπους που φιλοξενεί. Και σε κάθε περίπτωση, μία χώρα η οποία έχει έναν ενισχυμένο γεωστρατηγικό ρόλο».