13 °C Rethymno, GR
06/12/2022

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανησυχία στον τουριστικό κλάδο για την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις απασχολούν συνολικά τον τουριστικό κλάδο που αγωνιά πλέον για την επόμενη τουριστική περίοδο, εκτιμώντας ότι η οικονομική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός αυτός εκφράστηκε στην ολομέλεια των διευθυντών ξενοδοχείων του νησιού που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, στο ξενοδοχείο «Minos Ambassador all Suites & Spa», στο Ρέθυμνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα των διευθυντών ξενοδοχείων στη διάρκεια της ολομέλειας έγινε ενημέρωση από τον κ. Παπαδάκη Γιάννη (DTS Travel) για την πορεία της ερχόμενης σεζόν, που ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για διακοπές, δεν θα είναι εύκολη, καθώς εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον αυξημένο κόστος στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, λόγω της συνεχώς ανοδικής πορείας του ενεργειακού κόστους και αναμένεται ότι θα δημιουργήσει μία μεγάλη ανισορροπία.

Συνέστησε την προσοχή όλων και δήλωσε ότι απαραίτητο όπλο είναι το σχέδιο και η στρατηγική.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης μίλησε για τα προβλήματα του δήμου και στις δυσκολίες που υπάρχουν στην οργάνωση χειμερινού τουρισμού και τόνισε την ανάγκη προγραμματισμού και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των διευθυντών ξενοδοχείων.

Ο κ. Μπιρλιράκης Μπάμπης, αντιπρόεδρος συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου έθιξε το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και ευχαρίστησε τους διευθυντές ξενοδοχείων που είναι εκεί στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα των ξενοδοχείων.

Ο κ. Νικολιδάκης Κώστας, πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ρεθύμνου, αναφέρθηκε στον χειμερινό τουρισμό λέγοντας πως δεν υπάρχουν οι υποδομές και δήλωσε σαν κύριο λόγο, του προβλήματος έλλειψης προσωπικού τη μη τήρηση των συμβάσεων.

H κ. Halina Strzyzewska (Group Head του FTI) για Ελλάδα και Κύπρο, μίλησε για νέες τάσεις της αγοράς που τείνουν στην επιμήκυνση της σεζόν έως τέλος του Νοεμβρίου και είπε πως οι κρατήσεις για το καλοκαίρι 2023 είναι πολύ καλές όμως όλα εξαρτώνται από τα τιμολόγια ενέργειας που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά.

Ο κ. Περδικάκης Γιάννης, συμπλήρωσε πως είναι αισιόδοξος για τη επόμενη χρονιά αλλά και επιφυλακτικός αφού το κόστος της καθημερινότητας θα είναι μεγάλο από τον Νοέμβριο.

Ακολούθησε ενημέρωση για την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από τον κ.  Γιώργο Παπουτσάκη.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος κ. Γιώργος Σφακιανάκης, ενημέρωσε τα μέλη για τα παρακάτω δράσεις του συλλόγου:

Ετήσιος χορός: Στις 19.10.22 θα πραγματοποιηθεί στο κοσμικό κέντρο «Αναδρομές» η μεγάλη εκδήλωση του συλλόγου με τον δημοφιλή καλλιτέχνη Νίκο Μακρόπουλο.

Βραβείο Δασκαλάκη: Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 στις 16:00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο ξενοδοχείο Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο όπου θα τιμηθούν οι καλύτεροι υπάλληλοι της σεζόν 2022 στα ξενοδοχεία της Κρήτης.
Εκδρομή 2022:
Παρουσιάστηκε η πρόταση για εκδρομή στις Δαλματικές Ακτές που θα περιλαμβάνει και επισκέψεις σε ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε αυτή την αναπτυσσόμενη περιοχή με ενημέρωση των μελών από τους συναδέλφους των ξενοδοχείων αυτών για κοινά θέματα που αφορούν τον κλάδο μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προέδρου του συλλόγου, στον συνάδελφο οικοδεσπότη της Ολομέλειας διευθυντή του ξενοδοχείου κ. Μανούσο Χριστοδουλάκη, καθώς και το προσωπικό του Ξενοδοχείου «Minos Ambassador all Suites & Spa», για την άψογη φιλοξενία τους.

Ακολούθησε σύντομη ξενάγηση στους χώρους του νεόδμητου 5* ξενοδοχείου και ελαφρύ δείπνο, μπουφέ – finger food, προσφορά του ξενοδοχείου.