23 °C Rethymno, GR
25/09/2022

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΙΣΙΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Ανησυχία για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του εκφράζει το επιμελητήριο

-Χαρακτηρίζει επιβεβλημενη τη ληψη μετρων στήριξης τους

Παρά την διάχυτη αισιοδοξία για μια καλή τουριστική  περίοδο με σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας στον νομό, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ρεθύμνου ανησυχούν για την επιβίωση τους , καθώς η ενεργειακή κρίση και το αυξημένο λειτουργικό κόστος ,συνέπεια της ακρίβειας του οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο. Τα προβλήματα αυτά αναφέρθηκαν στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του ΔΣ με τα μέλη ου επιμελητηρίου να χαρακτηρίζουν  επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων για την στήριξη των επιχειρησεων.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου Ρεθύμνου στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης το Διοικητικό Συμβούλιο:

1.- Αποτίμησε, ως απόλυτα θετική, τη συμμετοχή Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων στο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (27-28 Μάϊου 2022) στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας (ΟΑΚΑ) και διοργανώθηκε από τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, με στόχο τη διασύνδεση της Κρητικής Διατροφής με την ευζωία, τον αθλητισμό και τον αθλητικό Τουρισμό.
Εκπρόσωποι 59 ξενοδοχείων, Super Market, Δικτύων Διανομής, Delicatessen και εστιατορίων συναντήθηκαν με 16 Ρεθεμνιώτες παραγωγούς – μεταποιητές τροφίμων και είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη μελλοντική απευθείας συνεργασία μαζί τους.
Η δράση αυτή των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτός Κρήτης, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Αθλητισμού, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες υποψήφιους αγοραστές, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία σε πανελλαδικό επίπεδο.

2.- Αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τα υφιστάμενα εμπόδια ομαλής εξέλιξης της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Κοινή συνισταμένη των απόψεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα εξής:
α) Τα μηνύματα από τις κρατήσεις στις Ρεθεμνιώτικες ξενοδοχειακές μονάδες είναι απόλυτα ενθαρρυντικά και η σταδιακή ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, ύστερα από δυο χρόνια περιορισμών, λόγω της πανδημίας του Covid-19, αναμένεται να συνεχιστεί.
Ταυτόχρονα, υπάρχει η γενικότερη ανησυχία, για τη συνέχιση της ελπιδοφόρας εξέλιξης της τουριστικής περιόδου, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή μας.
β) Μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων αποτελεί η έλλειψη προσωπικού. Η μετανάστευση στο εξωτερικό, η αλλαγή εργασιακής κατεύθυνσης λόγω της πανδημίας και των απωλειών στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και οι διάφορες παροχές κατά τη διάρκεια του Covid-19 επέτειναν τις ελλείψεις.
γ) Από το γενικότερο θετικό κλίμα, δεν αναμένεται αντίστοιχη κερδοφορία των τουριστικών επιχειρήσεων, εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους (ηλεκτρικού ρεύματος – καυσίμων) και της αδυναμίας μετακύλισης του κόστους αυτού.
Για την επιβίωση των επιχειρήσεων κρίνονται απόλυτα αναγκαία: α) η επιδότηση, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ και ο συμψηφισμός της κατανάλωσης ενέργειας όλων των εγκαταστάσεων της επιχείρησης (κεντρικού και υποκαταστημάτων) με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, β) η καθιέρωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις του αυξημένου κόστους ρεύματος και επιβαρύνσεων που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που δίνονται από το κράτος και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, γ) η ανάγκη αξιοποίησης, από τις επιχειρήσεις, των ωφελειών που προσφέρουν οι ενεργειακές κοινότητες. Πρόκειται για τοπικούς αστικούς συνεταιρισμούς αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.

3.- Ενέκρινε την συμμετοχή του Επιμελητηρίου ως συνδιοργανωτής, μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και το Δήμο Ρεθύμνης, της «Γιορτής Κρητικής Διατροφής», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης, κατά το διάστημα 01 – 07 Ιουλίου 2022.
Πρόκειται για εκδήλωση με στόχο την προβολή και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, αλλά και του πολιτισμού του Ρεθύμνου.

4.- Ενέκρινε την κάλυψη μέρους της δαπάνης εκμίσθωσης περιπτέρου συμμετοχής Ρεθεμνιώτικης επιχείρησης- μέλους, η οποία έχει υποβάλει αίτηση, στην Έκθεση «ΚΡΗΤΗ: Η μεγάλη Συνάντηση» (Πάτρα, 11-19/6/2022).

5.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου με το ποσό των 10.000,00 Ευρώ (δέκα χιλιάδες) για συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του και συμμετοχή στα έξοδα των διοργανωθέντων εορταστικών εκδηλώσεων, στο Ρέθυμνο, κατά την περίοδο Χριστουγέννων 2021, με σκοπό τη δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιρας, την τόνωση της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.

6.- Ενέκρινε την επιχορήγηση, με το ποσό των 3.000,00 ευρώ (τρεις χιλιάδες), των εξόδων πραγματοποίησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων AMARI Green Festival 2022, που θα διοργανωθούν από φορείς του Αμαρίου, με επίκεντρο τη Σχολή Ασωμάτων, στις 22 – 25 Ιουλίου 2022, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, της τοπικής βιοποικιλότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

7.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Περάματος Μυλοποτάμου με το ποσό των 4.000,00 ευρώ (τέσσερις χιλιάδες) για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της έκθεσης «Γη Μυλοποτάμου» που θα πραγματοποιηθεί το φετινό καλοκαίρι στο Πέραμα. Πρόκειται για προσπάθεια παρέμβασης στην ανάπτυξη πολιτιστικής ταυτότητας, την καλλιέργεια του πνεύματος, τη δημιουργία συνθηκών που θα καλλιεργήσουν το οικονομικό γίγνεσθαι προς όφελος των πολιτών και της περιοχής.

8.- Ενέκρινε τη φιλοξενία της επόμενης Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας στην οποία συμμετέχει το Επιμελητήριο, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Πρόκειται για εταιρεία με σκοπό, μεταξύ των άλλων, την ενεργοποίηση των νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας, ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε ενέργειες, οι οποίες θα θέσουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο τον προβληματισμό των νησιών και τη σημαντική πραγματική απόκλιση τους από την υπόλοιπο ηπειρωτικό ευρωπαϊκό χώρο και που θα οδηγήσουν σε πολιτική και μέτρα για μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική συνοχή.-