Με ανοδική τάση κινούνται οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και στα καύσιμα κίνησης στον νομό Ρεθύμνου, με τα νοικοκυριά να προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ανάγκες θέρμανσης και μετακίνησης, ενώ οι πρατηριούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένα κόστη και περιορισμένα περιθώρια κέρδους.
Τα 1,23 ευρώ ανά λίτρο ήταν η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στο Ρέθυμνο τον Οκτώβριο, αλλά πλέον κυμαίνεται από 1,30 έως 1,35 ευρώ το λίτρο, τιμές που έχουν επηρεάσει και τη ζήτηση, σύμφωνα με τους πρατηριούχους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κίνηση «υποτονική» ιδιαίτερα μετά τις γιορτές.
«Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε η διάθεσή του. Τώρα κυμαίνεται από 1,30 ευρώ μέχρι 1,35 ευρώ. Η κίνηση μετά τις γιορτές είναι υποτονική, όσοι ήταν να προμηθευτούν… προμηθεύτηκαν. Αποτρεπτικός παράγοντας για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης είναι και η αύξηση της τιμής. Πιστεύουμε ότι όσο περνάνε οι μέρες οι άνθρωποι θα εφοδιαστούν λόγω και της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης που αναμένεται να χορηγηθεί. Αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουμε πως πρόκειται να εξελιχθεί η τιμή, παρόλο που εδώ και κάποιες μέρες έχει ανεβεί», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρεθύμνου Ηρακλής Ξυδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.».
Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη η ζήτηση για αγορά πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα καθώς όπως εξήγησε: «Οι άνθρωποι δεν προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες, το μέγιστο είναι 500 – 600 λίτρα. Μέσα στον Φεβρουάριο πρόκειται να ανοίξουν οι αιτήσεις για την επιδότηση της δεύτερης δόσης, που μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουν τη χρηματοδότηση».
Στα ύψη οι τιμές σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης
Από τις υψηλότερες στην Ελλάδα είναι οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης στο νησί, με την αρνητική πρωτιά στην Περιφέρεια Κρήτης να έχει ο νομός Ρεθύμνης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης από την αρχή της βδομάδας η τιμή της αμόλυβδης στον νομό φτάνει τα 1,901 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το ντίζελ στα 1,675 ευρώ.
«Η τάση φαίνεται να είναι ανοδική. Η βενζίνη στο Ρέθυμνο έχει πιάσει τα 1,900 ευρώ, το πετρέλαιο κοντά το 1,700 ευρώ. Βλέπουμε μέσα στον χειμώνα να έχουν αυξητική τάση τα καύσιμα», τόνισε ο κ. Ξυδάκης.
Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, με τη βενζίνη να κοστίζει 1,883 ευρώ και το ντίζελ 1,665 ευρώ ανά λίτρο. Η περιφερειακή ενότητα Χανίων βρίσκεται στην τρίτη θέση με την αμόλυβδη να κοστίζει 1,870 ευρώ και το ντίζελ 1,657. Τελευταία στην κατάταξη είναι η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου με την τιμή της βενζίνης να αγγίζει τα 1,869 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης 1,660 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.
Συγκριτικά, ο πανελλήνιος μέσος όρος βρίσκεται στα 1,844 ευρώ για την αμόλυβδη και 1,633 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης, γεγονός που καθιστά τις τιμές στην Κρήτη αισθητά υψηλότερες.
Κατάργηση του πλαφόν στις τιμές ζητούν οι πρατηριούχοι
Παράλληλα, οι πρατηριούχοι ζητούν την κατάργηση του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων που τους έχει υποβληθεί από το υπουργείο, καθώς όπως επισημαίνεται τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους είναι δυσανάλογα με το περιθώριο κέρδους.
Παρόλο που είχε ανακοινωθεί η κατάργησή του μέχρι το τέλος του 2024, παραμένει σε ισχύ, τονίζει ο κ. Ξυδάκης.
Όπως περιέγραψε: «Ζητάμε την κατάργηση του πλαφόν. Μας είχαν τάξει ότι τέλος του έτους θα το καταργήσουν, αλλά δυστυχώς υπάρχει ακόμη. Έχουν αυξηθεί πολύ τα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης. Αυτόν τον καιρό τα έξοδα στα πρατήρια φτάνουν κοντά τα 20.000 ευρώ, αλλάζουμε φορολογικούς μηχανισμούς, αλλάζουμε προγράμματα κ.ο.κ. Όλα αυτά που μας ζητάει το κράτος έχουν και ένα κόστος, το οποίο από που θα βγει; Μόνο από την τσέπη μας; Δουλεύουμε με ένα ποσοστό κέρδους με το οποίο δουλεύαμε το 2021. Τότε δεν μας ζητούσε το κράτος αυτά που μας ζητάει τώρα. Το 2021 δεν είχαμε τις ίδιες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαμε το ίδιο ΙΚΑ, δεν είχαμε τα ίδια έξοδα με το προσωπικό. Τώρα έχουμε 2025, και δουλεύουμε με τα δεδομένα του 2021. Ζητάμε να καταργηθεί το πλαφόν και ο κάθε συνάδελφος ανάλογα με τα λειτουργικά έξοδα που έχει να διαμορφώνει τις τιμές στο πρατήριό του. Η κάθε επιχείρηση ανάλογα με το μέγεθός της έχει διαφορετικά λειτουργικά έξοδα».