«Αγκάθι» για τον κλάδο παραμένουν οι ελλείψεις προσωπικού
Περισσότερα σε σχέση με πέρυσι είναι τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν στο Ρέθυμνο τον μήνα Απρίλιο γεγονός το οποίο οφείλεται εν πολλοίς στο Πάσχα που φέτος συμπίπτει για Ορθόδοξους και Καθολικούς. Τα πρώτα τσάρτερ στο νησί έφτασαν στις 27 του περασμένου μήνα με το Ρέθυμνο να υποδέχεται τους πρώτους μεν, ελάχιστους δε επισκέπτες. Ωστόσο, από τις αρχές της εβδομάδας η κίνηση δειλά – δειλά ξεκίνησε, χωρίς όμως να καταγράφονται υψηλές πληρότητες.
Η ουσιαστική αφετηρία της φετινής σαιζόν τοποθετείται λίγο μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα από τις 15 Μαΐου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης Μανώλης Τσακαλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης CRETA και στη Μίρκα Οικονομοπούλου.
«Όντως βλέπουμε και ειδικά φέτος, που συμπίπτουν τα δύο Πάσχα, καθολικό και ορθόδοξο, να έχουμε περισσότερη κίνηση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια, από την άλλη μεριά, αναθαρρώντας οι συνάδελφοι ανοίξανε πολλοί περισσότεροι φέτος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι πληρότητες να μοιραστούν, δηλαδή οι πελάτες και οι πληρότητες να είναι μικρότερες. Αυτό μας δημιουργεί ένα θέμα, διότι οι περισσότεροι θα μπουν μέσα και θα εξαντλήσουν οποιαδήποτε κέρδη του Μαΐου, για να καλύψουν τη χασούρα του Απριλίου», ανέφερε. Παράλληλα, σε οριακά καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι βρίσκεται η τουριστική κίνηση για τους υπόλοιπους μήνες της τουριστικής περιόδου, με τον κ. Τσακαλάκη να επισημαίνει ότι «Το μάξιμουμ που μπορούμε να πλησιάσουμε είναι το 5% σε περισσότερες αφίξεις, αυτό είναι το φιλόδοξο σενάριο».
«Αναφορικά με την επιμήκυνση της σεζόν τώρα, φαίνεται πώς υπάρχουν οι δυνατότητες για μία συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια μεγαλύτερη τουριστική περίοδο, αλλά απομένει να δούμε και τον Νοέμβριο και ουσιαστικά να βαδίσουμε σε μία, αν όχι επτάμηνη, οκτάμηνη σεζόν, ούτως ώστε να είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του ονείρου μας, το οποίο είναι 12 μήνες τουρισμός», ανέφερε και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «η κλιματική αλλαγή βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, βέβαια με τον ωραίο και ήπιο τρόπο και όχι με τον τρόπο που το ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, διότι αυτό όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά μας φέρνει και πολλά προβλήματα. Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι θα κατανοήσουν την τιμωρία της φύσης και θα φερθούν πιο ανθρώπινα στο περιβάλλον, ούτως ώστε να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα»
«Δίνουμε τα διπλά και πάλι δεν βρίσκουμε τα άτομα που πρέπει»
Την ιδιά στιγμή η έλλειψη εργατικού δυναμικού παραμένει μεγάλο αγκάθι για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων, στις 5.000 ανέρχονται οι κενές θέσεις ξενοδοχειακών μονάδων, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα των δυσεύρετων εργατικών χεριών συνεχίζει να προβληματίζει και να οδηγεί σε λήψη έκτακτων μέτρων. Ένα από αυτά είναι οι μετακλητοί εργαζόμενοι, οι οποίοι ωστόσο, παρότι καλύπτουν κάποια κενά, αδυνατούν να απασχολήσουν απαραίτητες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, στις οποίες υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Τα αυξημένα λειτουργικά κόστη που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, αλλά και η απουσία ουσιαστικών στηρίξεων από την πολιτεία για την παραγωγή, διάθεση και στελέχωση των ξενοδοχειακών μονάδων με υψηλού επιπέδου εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού είναι επίσης χρόνιοι προβληματισμοί των ξενοδόχων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα καθαρά έσοδα διαρκώς μειώνονται.
Έλλειψη κατάλληλων εργατικών χεριών και αυξημένα κόστη λειτουργίας μειώνουν τα καθαρά έσοδα των ξενοδοχείων, τα οποία όπως υποστηρίζει ο κ. Τσακαλάκης προσφέρουν υψηλές απολαβές για τους εργαζομένους, αλλά παρόλα αυτά αδυνατούν να βρουν τα άτομα που χρειάζονται. «Λόγω του ότι έχει ανέβει το κόστος λειτουργίας μας, τα καθαρά κέρδη των εταιρειών περιορίζονται πάρα πολύ και από την άλλη μεριά, με το να μην υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα, είμαστε αναγκασμένοι και πληρώνουμε διπλά από ό,τι λένε οι κρατικές συμβάσεις. Για εμάς ο κατώτατος μισθός τον ακούμε και γελάμε, διότι δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος εδώ στην Κρήτη, που να δουλεύει με αυτά τα χρήματα, δίνουμε τα διπλά και πάλι δεν βρίσκουμε τα άτομα που πρέπει», σημείωσε και ανέφερε ότι υπάρχουν 5.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας.
Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλάκης, οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων βγάζουν κάθε χρόνο τους ίδιους απόφοιτους, όσους έβγαζαν και όταν ο τουρισμός στην Ελλάδα ήταν υποπολλαπλάσιος σε σχέση με σήμερα. Υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις στην εκπαίδευση, προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο παροχών και υπηρεσιών εκ μέρους των ξενοδοχείων, από τη στιγμή που η στήριξη της πολιτείας είναι μικρή. «Το πρόβλημα με τις ελλείψεις εργαζομένων δεν γιγαντώνεται, το περιορίζουμε με κάποιες εισαγωγές μετακλητών, τους οποίους εκπαιδεύουμε σε ταχύρρυθμα τμήματα – όχι μόνο τους μετακλητούς- , αλλά και για τους ήδη υπάρχοντες και για τους Έλληνες που έρχονται για πρώτη χρονιά να δουλέψουν. Μας λείπουν συγκεκριμένα εξειδικευμένα χέρια, αυτά που είχαμε στο παρελθόν και προσπαθούμε τώρα εκ των ενώντων να τα δημιουργήσουμε, να τα διδάξουμε και να προχωρήσουμε», ανέφερε.
«Η εικόνα του προορισμού να συμβαδίζει και μέσα στο ξενοδοχείο και έξω από αυτό»
Προτεραιότητα πρέπει να θεωρείται η αναβάθμιση και η συντήρηση των υποδομών της Κρήτης, με στόχο να διατηρηθεί η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, καθιστώντας το ακόμα πιο ελκυστικό, ξεκινώντας από τη βελτίωση του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης και του Βόρειου Οδικού Άξονα. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης, τονίζοντας ότι δεν αρκεί μόνο τα ξενοδοχεία να διατηρούν τον πήχη ψηλά, πληρώντας όλα τα πρότυπα, αλλά απαιτείται και μία συνολική προσπάθεια βελτίωσης όλων των παροχών του νησιού. Μέχρι το 2028 όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αεροδρομίου του Καστελλίου, το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης θα εξακολουθεί να είναι το κύριο αεροδρόμιο του νησιού, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, «που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι όπως είναι τώρα. Έχει σοβαρές ελλείψεις και κατατάσσεται όπως κάθε χρόνο στα χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Θα πρέπει, λοιπόν, να βελτιώσουμε ό,τι μπορούμε και να του δώσουμε τη δυνατότητα να είναι κάπως υποφερτό για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Επίσης ο ΒΟΑΚ είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, γι’ αυτό θα πρέπει στον υπάρχοντα να γίνουν βελτιώσεις, όσον αφορά την ασφάλεια και την ταχύτερη μεταφορά των οχημάτων. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο όπως λέμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην εκπομπή της Σώτιας Πεντεδήμου στάθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τουαλέτες του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» και στη σημασία της συντήρησης και αναβάθμισής τους. Όπως τόνισε, «είναι η πρώτη και η τελευταία ματιά του επισκέπτη. Όταν μπαίνεις σε αυτές τις τουαλέτες δεν αισθάνεσαι άνθρωπος, αισθάνεσαι ζώο», σημειώνοντας, επίσης, ότι το ζήτημα θα τεθεί και στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα με την Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού και τον Χρήστο Δήμα, υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Παράλληλα, σχολιάζοντας την κατάσταση με τον ΒΟΑΚ, ο κ. Χαλκιαδάκης συμπλήρωσε: «Ο ΒΟΑΚ έχει μπει το θέμα στο τραπέζι, όπως βλέπουμε έχει ξεκινήσει να προχωράει σε κάποια σημεία. Δυστυχώς είναι ένα έργο που θα κρατήσει πολλά χρόνια, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Βέβαια θέλουμε να τον δούμε τελειωμένο, να μην περιμένουμε 20 χρόνια, αλλά να γίνει την επόμενη δεκαετία. Από το Καστέλλι μέχρι τη Σητεία θέλουμε ο δρόμος στην Κρήτη να είναι όπως οι δρόμοι στην υπόλοιπη Ελλάδα και να μην σκοτώνεται κόσμος».
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστάκογλου