Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του μεγάλου και εμβληματικού έργου κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία των τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνου, ύστερα από την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης από δύο διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία -ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης- αντίστοιχα. Πρόκειται για έναν έργο συνολικού προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ, εκ των οποίων ο δήμος Ρεθύμνης καλείται να βάλει από ιδίους πόρους ποσό περίπου 5 εκ. ευρώ.
Χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της συζήτησης για την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του δήμου και του προϋπολογισμού, το σώμα αποφάσισε την εγγραφή του ποσού των 20 εκ. ευρώ στο προϋπολογισμό του δήμου.
Το έργο θα δημοπρατηθεί ως ενιαίο έργο με μία διακήρυξη και με τρεις διακριτές πηγές χρηματοδότησης, το ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ και τους πόρους του δήμου Ρεθύμνου. Αναλυτικότερα, για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης από τη στάθμη 0 και κάτω η χρηματοδότηση θα είναι από το ΕΣΠΑ, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει το έργο από τη στάθμη 0 και πάνω.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης θα υλοποιηθεί σε ένα κύριο τεχνικό υποέργο και δύο συνοδευτικά υποέργα ως εξής:
Τα υποέργα
Υποέργο 1: Παρεμβάσεις Αστικής Αναζωογόνησης στην περιοχή Τεσσάρων Μαρτύρων: Υπογειοποίηση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων περιλαμβάνει τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται σήμερα στα νότια της πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων, το οποίο πρόκειται για ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου.
Πιο συγκεκριμένα αφορά σε: Πλήρη υπογειοποίηση του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων σε 2 στάθμες. Με την επέμβαση αυτήν προκύπτουν συνολικά 400 θέσεις στάθμευσης ΙΧ αυτοκινήτων.
Η είσοδος-έξοδος γίνεται από την οδό Δασκαλάκη η κατεύθυνση της οποίας αντιστρέφεται, ώστε η πρόσβαση στον χώρο στάθμευσης να γίνει από την οδό Μοάτσου. Στη δυτική πλευρά της οδού Δασκαλάκη διαμορφώνεται λωρίδα αναμονής μέχρι την είσοδο της ράμπας καθόδου στο χώρο στάθμευσης.
Η κατακόρυφη επικοινωνία των υπογείων χώρων στάθμευσης γίνεται με τέσσερα κλιμακοστάσια, των οποίων οι απολήξεις οδηγούν εσωτερικά προς το πάρκο και προς τους περιβάλλοντες δρόμους.
Το κλιμακοστάσιο προς την οδό Μοάτσου οδηγεί και στο δώμα του κτιρίου. (Από το πάρκο υπάρχει και εξωτερική πρόσβαση με ανοικτή κλίμακα).
Η χρηματοδότηση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα αφορά σε ποσοστό 69,9% του προϋπολογισμού του έργου υπογειοποίησης του χώρου στάθμευσης, ποσοστό που έχει προκύψει από χρηματοοικονομική ανάλυση και το υπόλοιπο 30,1% θα χρηματοδοτηθεί από πόρους δήμου, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ρεθύμνου.
Με βάση τη χρηματοοικονομική ανάλυση που έγινε ο δήμος θα πρέπει στο τελικό έργο να συνεισφέρει με το ποσό των 5.055.535,80 ευρώ και το οποίο θα δεσμεύεται αναλογικά κατ’ έτος από το 2023 και μέχρι ολοκλήρωσης του έργου σε βάθος πενταετίας (όσο υπολογίζεται να διαρκέσει το έργο). Με απόφασή της τον περασμένο Ιανουάριο η οικονομική επιτροπή έχει εγκρίνει τη δέσμευση του παραπάνω ποσού.
Υποέργο 2: Επίβλεψη Αρχαιολογίας: Η προς παρέμβαση περιοχή αφορά χώρο ο οποίος αποτελούσε την επέκταση του παλιού Οθωμανικού νεκροταφείου που είχε χωροθετηθεί εκτός των τειχών στη νότια πλευρά της ενετικής πόλης του Ρεθύμνου, το οποίο μετατράπηκε σε Δημοτικό Κήπο στη δεκαετία του 1920. Κρίθηκε απαραίτητο από την αρμόδια εφορεία Αρχαιοτήτων όπως αποτυπώθηκε στην έγκριση της μελέτης.
Υποέργο 3: Μετατόπιση δικτύων ΟΚΩ: Με το συγκεκριμένο υποέργο θα προχωρήσουμε στην μετατόπιση των δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης και ομβρίων της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου στην περιοχή παρέμβασης και γύρω από αυτή με τη Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου ως μοναδικό δικαιούχο.
Στην τοποθέτησή του χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, έκανε λόγο για μια ξεχωριστή μέρα για τον δήμο Ρεθύμνου, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν όλο αυτό το διάστημα να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του έργου από δύο διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, κάτι εξαιρετικά επίπονο και κοπιώδες.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης, είπε: «Η εγγραφή τω 20 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό μας σηματοδοτεί μια μεγάλη μέρα για το Ρέθυμνο, καθώς καταφέραμε να έχουμε αυτή την εγγραφή για το έργο του υπόγειου πάρκινγκ. Με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» θα μπορούσαμε να πάρουμε μέχρι 12,4 εκ. ευρώ. Αυτό ήταν το ποσό πλαφόν ως εμβληματικό έργο και εμείς αξιοποιώντας δυο προγράμματα και δυο διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, μη παράλληλα μεταξύ τους και με την βοήθεια τη σημαντική που είχαμε από τα διαχειριστικά όργανα τω δυο υπουργείων καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα κονδύλια. Θέλω να εξάρω τον κ. Μπακογιάννη, τον κ. Ταγαρά και τον κ. Ζερβό. Ήταν ενήμεροι σε όλες τις κινήσεις μας οι δυο βουλευτές και ιδιαίτερα ο κ. Κεφαλογιάννης, που βοήθησε πολύ με τον τρόπο του, ώστε να «κλειδώσουμε» τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ, γιατί όταν μας έδωσαν τα πρώτα δέκα εκ. ευρώ, θεωρήσαμε ότι είναι δώρον άδωρον, όταν χρειαζόμασταν πάνω από 25 εκ. ευρώ. Καταφέραμε όμως να μην αφήσουμε το υπουργείο να τα απεντάξει, να καθυστερήσουμε, να πούμε ότι αποδεχόμαστε, για να κάνουμε τις παράλληλες ενέργειες, που εκεί φυσικά είναι η σφραγίδα και Μαρίνου Ρουσσιά και της υπηρεσίας προγραμματισμού και του Νίκου Βώβου και όλων των συνεργατών της υπηρεσίας και εξωτερικών συνεργατών, που μας βοήθησαν με μια ιδιαίτερη τεχνοοικονομική μελέτη που έπρεπε να αποδείξουμε στο υπουργείο Οικονομίας ότι το έργο έχει μεν έσοδα, όμως είναι σε τέτοιο επίπεδο που για το υπόλοιπο χρειάζεται χρηματοδότηση. Και έτσι καταφέραμε να πείσουμε ότι το 39% πρέπει ο δήμος να το βάλει εξ’ ιδίων πόρων, γιατί έχει έσοδα από το υπόγειο πάρκινγκ, όμως το 61% του κόστους να είναι από χρησμοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Πήραμε κονδύλια και από ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά και μάλιστα έλεγαν ότι είναι ασύμβατες οι δυο αυτές χρηματοδοτήσεις. Είχαμε πολύ μεγάλη βοήθεια από τα υπουργεία και τις Διαχειριστικές Αρχές και από τους ανθρώπους που ανέφερα και από τον κ. Κεφαλογιάννη, που όπου χρειάστηκα τη βοήθειά του μου την παρείχε».
Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι τα 10 εκ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν την ανάπλαση, ενώ από το ΕΣΠΑ θα γίνει το υπόγειο πάρκινγκ. «Εκεί θεώρησαν ότι υπάρχει θέμα κρατικών ενισχύσεων. Για το λόγο αυτό έγινε εξειδικευμένη μελέτη από εξαιρετικό επιστήμονα, τον κ. Παπαδόπουλο και την εταιρία του, μας βοήθησε και η Ζωή Γεωργοπούλου που χειρίστηκε το θέμα. Στην αρχή έλεγαν ότι πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερη συμμετοχή, άνω του 50%. Το πήγαμε 61% – 39% και θεωρώ πως θα έχουμε και άλλη βοήθεια. Ήδη κατά την επίσκεψη του κ. Πιερρακάκη τον ενημέρωσα σχετικά, ενώ και ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, έχει υποσχεθεί βοήθεια για να δημοπρατήσουμε το έργο» κατέληξε.
Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού
Παράλληλα, στο ίδιο θέμα που αφορούσε στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ενίσχυση των κωδικών για την επιχορήγηση των σχολικών επιτρόπων, για τη μισθοδοσία και το τμήμα καθαριότητας για οχήματα και λογισμικά.
Παράλληλα, ενεγράφη στον προϋπολογισμό το ποσό των 2,2 εκ. ευρώ που αφορά στην προμήθεια εγκατάστασης ελέγχου και τηλεχειρισμού συστήματος άρδευσης, ενώ 607.000 ευρώ αφορούν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα συμμετάσχει ο δήμος Ρεθύμνου ως επικεφαλής εταίρος. Πρόκειται για το πρόγραμμα «schoolhoods», που αφορά σε λειτουργία γειτονιών με επίκεντρο τις σχολικές μονάδες.