27 °C Rethymno, GR
17/05/2022

ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Προς δημοπράτηση το έργο ανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου Ρεθύμνου

Μετά από προσπάθειες ετών, ένα σημαντικό έργο του Ρεθύμνου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Ο λόγος για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στον χώρο της σχόλης Δοκίμων Αστυφυλάκων. Ο δρόμος άνοιξε, καθώς χθες εκδόθηκε η απαραίτητη οικοδομική άδεια και πλέον μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του έργου, το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων συνολικού ύψους 7,5 εκ. ευρώ.

Η ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου  Ρεθύμνου αφορά σε ένα έργο που θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες αστυνομικές υπηρεσίες, που πλέον θα στεγάζονται σε ένα σύγχρονο τετραώροφο κτίριο 2.317,89 τ.μ. δίδοντας λύσει σε ένα χρόνιο πρόβλημα των αστυνομικών υπηρεσιών του νομού, που μέχρι σήμερα αναγκάζονται να υπηρετούν σε εγκαταστάσεις ακατάλληλες και όχι αξιοπρεπείς.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του νέου κτιριακού συγκροτήματος, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλλαν σ’ αυτή την προσπάθεια: «Είναι μια εξαιρετική εξέλιξη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλαν στο να εκδοθεί η πολύ περίπλοκη οικοδομική άδεια. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω και τον ΟΑΚ και την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου, αλλά ακόμα περισσότερο την πολεοδομία, η οποία διαχειρίστηκε αυτό το θέμα και κατάφερε την τελευταία ημέρα της προθεσμίας να εκδοθεί αυτή η άδεια. Δεν απομένει τίποτε άλλο παρά μόνο η δημοπράτηση του έργου. Ένα έργο το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονά μας, τον Μάνο  Τσάκωνα. Πρόκειται για  ένα εξαιρετικό κτίριο, απόλυτα λειτουργικό, αλλά με ιδιαίτερη αισθητική άποψη, που αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή, γιατί δεν αποτελεί ένα απλό δημόσιο κτίριο, αλλά ένα υποδειγματικό κτίριο στη σύλληψη και αρχιτεκτονική του, που πραγματικά ανοίγει δρόμους πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε συνολικά την κατασκευή των καινούριων δημόσιων κτιρίων, κάτι για το οποίο δε πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι, αφού στο παρελθόν περιοριζόμασταν σε απόλυτα τυπικά σχέδια που είχαν πιθανή λειτουργικότητα αλλά καμία αισθητική. Εκτιμώ ότι με αυτό το κτίριο προσφέρουμε στις αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και στους πολίτες  που τις χρησιμοποιούν, ένα κτίριο που συμβαδίζει με την ποιότητα, τον πολιτισμό και την εξέλιξη του Ρεθύμνου. Θέλω να ευχαριστήσω και τους βουλευτές μας Γιάννη Κεφαλογιάννη και Ανδρέα Ξανθό και τους διατελέσαντες υπουργούς στο συγκεκριμένο υπουργείο, καθώς και τους απερχόμενους στρατηγούς που είχαν σχέση με το Ρέθυμνο, τον κ. Καραμαλάκη, κ. Λαγουδάκη, τον κ. Δασκαλάκη, τον κ. Ρουτζάκη, οι οποίοι μαζί με την τοπική ένωση αστυνομικών υπαλλήλων αγκάλιασαν αυτήν την ιδέα και όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που προέκυψαν και έφτασε στο σημείο σήμερα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, κάτι το οποίο δεν είναι ασήμαντο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να μπορεί αυτό το έργο να υλοποιηθεί σε προβλέψιμο άμεσο χρόνο. Είναι φυσικά στο ΠΔΕ, ήταν ιδιαίτερα στενή η συνεργασία μας στο κομμάτι αυτό με τον βουλευτή μας τον Γ. Κεφαλογιάννη, όπου χρειάστηκαν και ιδιαίτερες κινήσεις, να αυξηθεί ο προηγούμενος προϋπολογισμός και τα χρήματα να εξασφαλιστούν και το έργο να μπορεί να μην υπάρχει κανένα πρόσκομμα για να υλοποιηθεί. Ο δήμος έκανε ότι μπορούσε, η περιφέρεια εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις για τις μελέτες, ο ΟΑΚ με την τεχνογνωσία του έκανε το καλύτερο δυνατόν, το υποθηκοφυλακείο Ρεθύμνης που λειτουργεί και ως κτηματολογικό γραφείο συνέβαλε και εκείνο στο να ξεπεραστούν τυπικά προβλήματα και ο υπουργός Τακης Θεοδωρικάκος, ο οποίος απ’ ότι φάνηκε έχει το έργο σε υψηλή προτεραιότητα ένα από το οφειλόμενα έργα του υπουργείου του στην κοινωνία του Ρεθύμνου. Έτσι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι για το καλό χρειάζονται πολλοί, για το κακό φτάνει και ένας».

Χθες το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων συναντήθηκε με τον δήμαρχο, στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους στον δήμαρχο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, αλλά και τη μεγάλη ικανοποίησή τους, για το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια ένα όνειρο της τοπικής ΕΛ.ΑΣ μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, υπάρχει σκεδασμός για την αξιοποίηση του χώρου που θα εκκενωθεί από την τοπική ΕΛ.ΑΣ στην πλατειά Ηρώων Πολυτεχνείου, ώστε εκεί να γίνει ένας χώρος που θα μπορεί να φιλοξενεί δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Ο δήμος Ρεθύμνης όλα αυτά τα χρόνια δε προέβαλε απαιτήσεις ούτε προσκόμματα για τη δημιουργία αυτού του έργου, ακριβώς για να μην υπάρχει άλλοθι σε κανέναν για την υλοποίησή του. Πιστεύω όμως και πάλι ότι με τη συνδρομή όλων των παραγόντων αιρετών, διοικητικών αλλά και πολιτών, θα καταρτιστεί ένα σχέδιο, ώστε αυτό το παράνομο εξαΰλωμα που μέχρι τώρα στέγαζε τις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, να εξαφανιστεί. Προφανώς θα διατηρηθεί ο ενετικός θόλος, ο οποίος είναι ενσωματωμένος σε αυτό το κτίριο και αμέσως από τώρα θα δούμε, κάνοντας τις σχετικές μελέτες, πως θα γίνει η καλύτερη αξιοποίηση του χώρου που πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες αλλά και τους στεγασμένου ενετικού θόλου, ο οποίος θα μπορεί να στεγάσει δράσεις που θα είναι συμβατές προς τις προδιαγραφές του νόμου, π.χ. παιδικός σταθμός, ΚΑΠΗ ότι μπορεί να γίνει και είναι συμβατό. Η επιθυμία μας είναι αυτός ο χώρος να ενσωματωθεί στη λειτουργία της εξαιρετικής πλέον πλατείας και να απελευθερωθεί το βόρειο μέτωπό της προς το φρούριο της Φορτέτζας. Δεν νομίζω ότι κανείς θα μπορεί να υπερασπιστεί ένα παράνομο κτίσμα το οποίο κατά ένα οξύμωρο τρόπο που δε μας τιμά, στέγαζε τις αστυνομικές υπηρεσίες του τόπου μας».