Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, όπως ανέφερε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, που συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου. Απαιτείται συνεχής εγρήγορση και καμιά επαγρύπνηση δήλωσε με έμφαση η κα Λιονή, προκειμένου, όπως είπε, ο νομός να θωρακιστεί σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης. Οι περιπολίες που γίνονται, όπως είπε, κατά τις ημέρες που ο δείκτης για κίνδυνο πυρκαγιάς είναι υψηλός, είναι αυξημένες σε σχέση με άλλα χρόνια όμως, και πάλι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Πυροσβεστική, δήμοι και περιφέρεια μαζί με την ΕΛ.ΑΣ., το λιμεναρχείο, το δασαρχείο και τους εθελοντές καλούνται σε αυξημένη ετοιμότητα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το ίδιο όμως ισχύει και για τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να υπακούν στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας και κυρίως τις ημέρες που ο κίνδυνος για εκδήλωση φωτιάς είναι μεγάλος να μην αγνοούν τις υποδείξεις και να μην επισκέπτονται περιοχές νατούρα και περιαστικά δάση.
Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνεδρίαση στη σκιά και των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη Ρόδο, την Κάρυστο και άλλες περιοχές.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, σε δηλώσεις της ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Πρόκειται για μια έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας με όλους τους φορείς παρόντες, ώστε να δούμε τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα όλοι, φορείς, υπηρεσίες, δήμοι κ.λπ. και να δούμε πως θα πορευτούμε μέχρι το τέλος αυτής της δύσκολης περιόδου. Το ευχάριστο είναι, ότι βγαίνουν έξω σε περιπολία πάρα πολλά κλιμάκια της πυροσβεστικής, του στρατού και εθελοντών ακόμα και δικοί μας οδηγοί, έτσι ώστε να λειτουργούν (οι περιπολίες) ως ένας αποτρεπτικός και προληπτικός παράγοντας για τις πυρκαγιές. Έχουν ενισχυθεί με δέκα άτομα προσωπικό από το Ηράκλειο, που έρχεται όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός. Είμαστε συγκριτικά με πέρυσι, θα έλεγα, σε καλύτερη κατάσταση. Χρειάζεται όμως εγρήγορση από όλους. Το μήνυμα προς τους συμπολίτες μας είναι ότι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να υπακούν κάθε φορά στα δελτία τύπου που βγαίνουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να προσέχουμε, να μην εκτελούμε αγροτικές εργασίες που μπορεί με έναν σπινθήρα να μπει μια φωτιά ή να μην καπνίζουν τις μέλισσες ή να μην βάζουν φωτιά να ψήσουν φαγητό στην ύπαιθρο κ.λπ. Όταν ο καιρός είναι πάρα πολύ επικίνδυνος για τις φωτιές, αυτά πρέπει να τα αποφεύγουμε όλοι. Η προστασία δεν είναι μόνο έργο των υπηρεσιών και των φορέων, αλλά είναι και του καθενός ενεργού πολίτη, ο οποίος θα πρέπει να προσέχει το περιβάλλον, τον εαυτό του και τις ανθρώπινες ζωές όλων των συμπολιτών του».
Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, ο νομός Ρεθύμνου έχει ενισχυθεί με προσωπικό που συμμετέχει στις περιπολίες και είναι στις επάλξεις σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς:
«Από πλευράς προσωπικού έχει ενισχυθεί ο νομός περαιτέρω και με την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, αλλά και με ενίσχυση από ομάδες πυρασφάλειας οι οποίες μετακινούνται από το Ηράκλειο, από την έδρα της υπηρεσίας και ενισχύουν τον σχεδιασμό στο Ρέθυμνο βόρεια και νότια. Αυτό θα ισχύει καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής και όποτε υπάρχει η ευχέρεια να μετακινούνται αυτά τα άτομα, που είναι στον αριθμό δέκα, όπως συν επτά εποχικοί, οι οποίοι προσλήφθηκαν για την αντιπυρική περίοδο, την οποία διανύουμε. Περιπολικά δικά μας, καθώς και επιχειρησιακοί αξιωματικοί περιπολούν καθ’ όλο το 24ωρο σε όλη την περιοχή της περιφερειακής ενότητας. Όπου επικρατούν υψηλές συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς και ταυτόχρονων συμβάντων σε όλη την περιφερειακή ενότητα του Ρεθύμνου.
Η υπηρεσία μας δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Έχουν επιβληθεί κάποια πρόστιμα με σκοπό να αποκλείσουν κάποιους άλλους να κάνουν τις ενέργειες αυτές από αμέλεια και να προκαλέσουν πυρκαγιές που δεν ξέρουμε με την εκδήλωσή τους που μπορούν να φτάσουν» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Π.Υ. Ρεθύμνου, Αντώνη Πρωτοπαπαδάκη, από την 1η Γενάρη η πυροσβεστική του Ρεθύμνου έχει επιληφθεί σε 127 συμβάντα, ενώ σημείωσε και την ενίσχυση των περιπολιών από το στρατό, που πλέον πραγματοποιεί περιπολίες στον νομό Ρεθύμνου, όχι μόνο όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και 5, αλλά και όταν είναι 3. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, είναι πολύ μεγάλη βοήθεια.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της σύσκεψης η αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να ενισχυθεί η φύλαξη των περιοχών όπως του Πρέβελη, περιοχή, τη φύλαξη της οποίας έχει αναλάβει προσωπικό του δασαρχείου και του Κουρταλιώτικου φαραγγιού, περιοχή για την οποία έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. Επισημάνθηκε επίσης ότι θα πρέπει να τιμωρούνται οι παραβάτες και να βεβαιώνονται τα σχετικά πρόστιμα για τον παραδειγματισμό όλων.
Πρόβλημα για τους δήμους η ελλιπής χρηματοδότηση
Από πλευράς δήμων επισημάνθηκε η ελλιπής χρηματοδότηση, αλλά και η καθυστέρηση καταβολής των κρατικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών πολιτικής προστασίας, κάτι που δημιουργεί προβλήματα και εκ νέου καθυστερήσεις λόγω των διαγωνισμών που πρέπει να γίνουν.
Σε ό,τι αφορά τον δήμο Ρεθύμνου, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής, Γιώργος Σκορδίλης, το ποσό που λαμβάνει είναι 60.000 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων οι 38.000 ευρώ αφορούν σε καθαρισμό περαστικών δασών. Ο δήμος, όπως είπε, για το 2023 έχει δαπανήσει κονδύλια για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας το ύψος των οποίων ξεπερνά τις 140.000 ευρώ.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά για ακίνητο που βρίσκεται στην Αρχοντική και αφορά τη λειτουργία του πυροσβεστικού κλιμακίου Επισκοπής, για το οποίο απαιτούνται 148.000 ευρώ. Παράλληλα πρόσθεσε ότι έχουν εμπλουτιστεί τα πυροφυλάκια σε Μυριοκάφαλα και Αστέρι, όμως, όπως είπε, απαιτείται εξοπλισμός τεχνικός για το προσωπικό. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σκορδίλης στο έργο των εθελοντών τονίζοντας πως: «Χωρίς τις εθελοντικές ομάδες δεν θα μπορούσαμε μόνοι μας να τα κάνουμε όλα αυτά. Η εθελοντική ομάδα παίζει πολύ μεγάλη σημασία. Βέβαια δεν έχουν τον εξοπλισμό. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε τεχνική βοήθεια στα παιδιά αυτά που κάθονται εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».
Παράλληλα, ο κ. Σκορδίλης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που εντοπίζεται στον κόμβο Ατσιπόπουλου, όπου είναι συγκεντρωμένος όγκος με ξερά κλαδιά, με τον κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς να είναι μεγάλος. Αν και έχουν περάσει δυο μήνες από τότε που είχε ειπωθεί ότι ο εργολάβος θα τα απομάκρυνε από εκεί, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί: «Την τελευταία φορά είχα πει ότι σε 2-3 εβδομάδες θα έχει τελειώσει. Μας κοροϊδεύει ο εργολάβος, αυτή είναι η αλήθεια» ανέφερε στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Σκορδίλης τονίζοντας ότι έχει υπάρξει μέριμνα, ώστε «Όλο αυτό το κάλυμμα που υπάρχει εκεί με τα κλαδιά βρέχεται. Έβαλαν συστήματα εκεί που μπορεί να πετάει νερό και να μην υπάρχει θέμα, δηλαδή να υπάρχει άμεση αντίδραση».
Τέλος πρόσθεσε ότι στον μητροπολιτικό δήμο έχουν καταγραφεί και είναι σε πλήρη λειτουργία 298 κρουνοί.
Κανένας δήμος δεν έχει σχέδιο εκκένωσης
Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε και το ζήτημα των σχεδίων εκκένωσης, το οποίο καλούνται να έχουν οι δήμοι, ξεχωριστά ανά οικισμό. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται σήμερα όπως τονίστηκε από όλους τους δήμους, παρά μόνο κάποια γενικά σχέδια, τα οποία προβλέπονται στο σχέδιο των δήμων «Ιόλαος».
«Όσον αφορά την εκκένωση θα ήθελα να επισημάνω ότι μέχρι στιγμής, που είμαστε σε αντιπυρική περίοδο, δεν έχει συνταχθεί κανένα σχέδιο εκκένωσης που προβλέπεται. Θα έπρεπε να είχαν γίνει από τους δήμους με συμμετοχή των αρμόδιων φορέων. Πρέπει να το δείτε» είπε απευθυνόμενος στους δήμους ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου, Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης. Αυτό που ανέφεραν οι εκπρόσωποι των δήμων είναι ότι δεν μπορούν να έχουνε έτοιμα τα σχέδια αυτά τη φετινή χρονιά.
Παραμένει πάγιο αίτημα η αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου στον Αγ. Βασίλειο
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, ο δήμος και οι εθελοντές στον δήμο Αγίου Βασιλείου, με τον πυρόπληκτο νότο να έχει τεθεί σε εγρήγορση καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και το αίτημα για αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου να παρμένει σε εκκρεμότητα.
Το μεσημέρι της Κυριακής η φωτιά που εκδηλώθηκε στα Σελλιά, στην τοποθεσία «Φοινικιάς», πάνω από την παραλία του Κόρακα στο Ροδάκινο σήμανε συναγερμό. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών του δήμου, που έσπευσαν επί τόπου στο σημείο, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε άμεσα έχοντας κάψει τέσσερα στρέμματα γης, ενώ η κλήση που έγινε για ελικόπτερο σύντομα ακυρώθηκε, αφού η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
«Είμαστε έτοιμοι για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Την Κυριακή υπήρξε ένα περιστατικό ανάμεσα στα Σελλιά και το Ροδάκινο. Ήταν ένα δύσκολο σημείο, γιατί εάν έφευγε από εκεί η φωτιά θα κατέβαινε στην παραλία της Σούδας. Είναι περίοδος με πολύ κόσμο τώρα, όμως τα εθελοντικά οχήματα του δήμου, της πολιτικής προστασίας και η πυροσβεστική αντέδρασαν πολύ άμεσα και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Ζητήσαμε και συνδρομή ελικοπτέρου που θα επιχειρούσε, αλλά μετά το ακυρώσαμε, καθώς δεν χρειάστηκε. Πραγματικά θέλω για αυτήν τη φετινή περίοδο να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τις διοικήσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που εφαρμόζουν. Είναι πολύ καλός και αποτελεσματικός. Όπως επίσης να ευχαριστήσω και την εθελοντική ομάδα που επαγρυπνούν αυτές τις δύσκολες μέρες και προσφέρουν τα μέγιστα. Σε όσες πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί, οι δύο τελευταίες δηλαδή, ήταν σε ετοιμότητα τα εθελοντικά οχήματα κάνοντας περιπολίες και έτσι αντέδρασαν άμεσα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε κακή εξέλιξη» επισήμανε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, Βαγγέλης Καπετανάκης.
Ο κ. Καπετανάκης επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα της περιοχής για αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Δαριβιανών σε σταθμό Δ τάξης, έτσι ώστε αυτό να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό και να μπορούν τα συμβάντα των πυρκαγιών να αντιμετωπίζονται άμεσα. Τη θέση αυτή υποστηρίζει και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, που όπως ανέφερε, θα κάνει σχετική εισήγηση και στον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας.
«Ο δήμος Αγίου Βασιλείου χρειάζεται αυτό που επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια και ζητάμε, το κλιμάκιο που εδρεύει στα Δαριβιανά να γίνει σταθμός Δ τάξης. Αυτό σημαίνει δική του διοίκηση, πολλαπλάσιο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων, ατόμων και οχημάτων. Είναι κάτι που είναι επιβεβλημένο σε αυτήν τη δύσκολη περιοχή. Συχνά επαναλαμβάνουμε αυτό το αίτημα και θα γίνει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου σύντομα» τόνισε ο κ. Καπετανάκης.