29 °C Rethymno, GR
30/09/2022

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΧΕ ΚΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ 1944

Αποκαλυπτήρια μνημείου ιστορικής καμπάνας σε εκκλησία των Βρυσσών Αμαρίου

Βράβευση του δασκάλου Γεωργίου Κουκλινού για την προσφορά του στον πολιτισμό και τα γράμματα

Σε κλίμα συγκίνησης, σε μια σεμνή τελετή στις Βρύσες Αμαρίου πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 15ης Αυγούστου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ιστορικής καμπάνας, ενός από τα δύο μοναδικά σωζόμενα τμήματα της εκκλησίας του χωριού την οποία έκαψαν ολοσχερώς οι Γερμανοί κατακτητές στο πέρασμα τους το 1944.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και καλαίσθητο από άποψη αρχιτεκτονικής κατασκευής μνημείο, το οποίο επιμελήθηκε εθελοντικά με τη βοήθεια των συγχωριανών του ο κ. Μανώλης Κυδωνάκης και πλέον θα δεσπόζει δίπλα στη σύγχρονη εκκλησία του χωριού, υπενθυμίζοντας σε κάθε διαβάτη και περαστικό τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στις Βρύσες και στα χωριά του Κέντρους.

Χαραγμένο πάνω στο μνημείο ξεχωρίζει το ποίημα του δασκάλου κ. Γεωργίου Κουκλινού:

Ξένε διαβάτη που περνάς

από τον τόπο τούτο

Μη -μ- προσπερνάς, προσκύνησε

τ’ άγια χώματα του.

Γιατί αυτά βαφτήκανε

με αίμα ηρώων.

Εις το σαράντα τέσσερα

στς’ εικοσιδυό τ’ Αυγούστου

ξημέρωνε κι οι βάρβαροι

ζώσανε το χωριό μας.

Σκοτώσανε τσι νέους του,

τριάντα παλληκάρια.

Τσι γέρους μόνο αφήκανε

μαζί με τσι γυναίκες

που μαυροφορεθήκανε

και λέγαν μοιρολόγια.

Και τα παιδιά ξυπόλυτα

γυρίζανε στσι δρόμους

με το πικρό παράπονο

τσ’ ορφάνιας εις τα χείλι.

Τα σπίτια όλα τρόχαλος

μαζί κι η εκκλησιά μας.

Τούτη η καμπάνα που θωρείς

το μόνο απομεινάρι.

Παράλληλα, με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εκτέθηκε στο κοινό και το σωζόμενο κάλυμμα του Ιερού Δισκοπότηρου, το οποίο ως από θαύμα κατάφερε να γλυτώσει και να διατηρηθεί αναλλοίωτο 78 χρόνια μετά.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός: «Το μνημείο αυτό θα στέκεται εδώ στην εκκλησία του χωριού για να μας θυμίζει το χρέος μας απέναντι στην συλλογική μας μνήμη, την ιστορία μας, τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα που μας κληροδότησαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, με την υποχρέωση να τα διατηρήσουμε αναλλοίωτα και να τα μεταφέρουμε αυτούσια στις επόμενες γενιές».

Κατά την διάρκεια της τελετής, την οποία συντόνισε ο κ. Μανώλης Χανιωτάκης, ο δήμαρχος Αμαρίου προέβη στην τιμητική βράβευση του δασκάλου κ. Γεωργίου Κουκλινού, ως ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης για όσα έχει προσφέρει διαχρονικά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, με τον κ. Μουρτζανό να αναφέρει χαρακτηριστικά, πως: «Ως Αμαριώτες είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί και συνάμα ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς ο τόπος μας, αν και μικρός, αξιώθηκε διαχρονικά να αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες που συντέλεσαν και συνεχίζουν να συντελούν μέσα από το έργο και τις δράσεις τους στην άνθηση του πολιτιστικού μας αποθέματος».

Αναλυτικά για τη ζωή και το έργο του δασκάλου και συγγραφέα κ. Γεωργίου Κουκλινού, καθώς και τη μεγάλη προσφορά του στα γράμματα και την παράδοση μίλησε ο κ. Μανώλης Κυδωνάκης.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι από τις 13 έως τις 24 Αυγούστου στον χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου Βρυσών φιλοξενήθηκε, υπό την αιγίδα του δήμου Αμαρίου, μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στο ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους με έργα του εικαστικού και ζωγράφου κ. Νίκου Γλυνιά.

Από τον δήμο Αμαρίου