• Οι τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος που ξεκινά τον Μάρτιο συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση του αρμόδιου αντιδήμαρχου Περιβάλλοντος με το Σωματείο Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου
Μια νέα προσπάθεια που επικεντρώνεται στην ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων στον κλάδο της εστίασης ξεκινά το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων με ραντεβού, που αφορά τους επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της παλιάς πόλης.
Από τις 10 Μαρτίου, οπότε και προγραμματίστηκε η έναρξη του προγράμματος, οι επαγγελματίες σε συγκεκριμένες ώρες καθημερινά και σε επιλεγμένα σημεία -έξι στον αριθμό- θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους, τα οποία προηγουμένως θα έχουν διαχωρίσει ανά κατηγορία: γυαλί, οργανικά, σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα. Το πρόγραμμα με το ωράριο έχει διαμορφωθεί ήδη σε συνεννόηση με τον εργολάβο που εκτελεί την αποκομιδή στην παλιά πόλη, ενώ παρών κατά την αποκομιδή θα είναι και επόπτης του δήμου. Η επιτυχία του προγράμματος βασίζεται κατά κύριο λόγο στη συνεργασία των επαγγελματιών οι οποίοι καλούνται να κάνουν τη διαλογή ήδη από τα καταστήματά τους- προϋποθέτει την εκπαίδευση του προσωπικού τους – και στη συνέχεια να μεταφέρουν ανά κατηγορία τα σκουπίδια τους στα επιλεγμένα σημεία που έχουν οροθετηθεί.
Στόχος είναι να αυξηθεί η ανακύκλωση και να περιοριστούν τα απορρίμματα που οδηγούνται σε ταφή. Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη του προγράμματος, ο δήμος και οι επαγγελματίες, θα κάνουν την εκστρατεία ενημέρωσης με φυλλάδια και βίντεο όπου θα καταγράφονται αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Χθες πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση του αντιδημάρχου περιβάλλοντος Στέλιου Σπανουδάκη με το Σωματείο Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σπανουδάκης, ανέφερε: «Συνεργαζόμαστε με τους επαγγελματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει ετοιμαστεί ο χάρτης με τα ραντεβού, δηλαδή το φυλλάδιο που θα βγάλουμε και θα μοιράσουμε. Έχουν ετοιμάσει κάποια βιντεάκια οι καταστηματάρχες, έχουμε τον εξοπλισμό με τα αμάξια που χρειαζόμαστε, έχουμε πει ότι στις 10 Μαρτίου ξεκινάμε και τις επόμενες μέρες οι επαγγελματίες, θα κάνουν σχετική ενημέρωση. Το πρόγραμμα ουσιαστικά αφορά στην αποκομιδή απορριμμάτων με ραντεβού. Έχουμε ήδη ορίσει έξι σημεία στην παλιά πόλη, που είναι εύκολα προσβάσιμα με το αυτοκίνητο, με συγκεκριμένες ώρες μεσημέρι και βράδυ, δύο φορές, όπου υποχρεούται ο καταστηματάρχης να έρθει και να φέρει τα σκουπίδια του εκεί».
Τα έξι σημεία που θα δίνεται το ραντεβού είναι τα εξής: Στην Πλατεία Μικρασιατών, στο πηγάδι στη Μεγάλη Πόρτα, στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Καθολική εκκλησία, στην οδό Κατεχάκη και στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
Σημειώνεται, διαφορετικό ωράριο θα υπάρχει για την αποκομιδή γυαλιού, διαφορετικό για οργανικά και ανακυκλώσιμα και διαφορετικό για οργανικά και σύμμικτα. Το ωράριο διαφέρει τη χειμερινή περίοδο, από 1/11 έως 30/4, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο είναι από την 1/5 έως 31/10.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπανουδάκης, η αποκομιδή θα γίνεται από τον εργολάβο καθαρότητας που έχει αναλάβει την αποκομιδή στην παλιά πόλη, ωστόσο επειδή επιτόπου θα γίνεται έλεγχος για το περιεχόμενο στις σακούλες των σκουπιδιών, θα υπάρχει και επόπτης του Δήμου κάθε βράδυ.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο στόχος είναι να περιοριστούν οι ποσότητες των απορριμμάτων: «Τα κόστη είναι δυσθεώρητα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος διαχείρισης αυτού του κομματιού. Μόνοι μας δεν μπορούμε. Χρειάζεται να βάλουμε πλάτη όλοι οι κάτοικοι του Ρεθύμνου. Ξεκινάμε τη σωστή διαλογή και διαχείριση των οργανικών, που τα οργανικά είναι πάνω από 45% των απορριμμάτων. Αν δεν μειώσουμε ποσότητες σκουπιδιών, αποκλείεται να μειωθεί το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το όφελος σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικό. Όπως είναι γνωστό οι μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επειδή τα απορρίμματα των ξενοδοχείων τα παραλαμβάνουμε μπροστά από τα ξενοδοχεία, επομένως υπάρχει ένας έλεγχος και αυτοί πραγματικά είναι οργανωμένοι στο κομμάτι αυτό,- το αμέσως επόμενο κομμάτι είναι τα εστιατόρια και η εστίαση. Αν η παλιά πόλη και η νέα πόλη μπουν στο πρόγραμμα και το ακολουθήσουν, υποχρεωτικά πια, -γιατί αλλιώς τα σκουπίδια σου θα μένουν στο μαγαζί σου, δεν θα τα παίρνει κανένας και αν υπάρχει κάποιος που θα τα αφήνει αλλού, θα πέφτει επιτόπου πρόστιμο.
Και κατέληξε λέγοντας ότι: «Το πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό για όλους. Μετά την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και εφόσον υπάρξει συνέπεια και αποτέλεσμα, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μειώσεις και εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη.
Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση θα ακολουθήσει η νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων και θα επιβληθούν τα πρόστιμα».