Το ζήτημα της καταστροφικής κατολίσθησης στο φαράγγι του Κοτσυφού και των σοβαρών συνεπειών στην τοπική κοινωνία και οικονομία φέρνουν στη Βουλή με κατάθεση ερώτησης και ΑΚΕ ο βουλευτής Επικρατείας – Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο βουλευτής Ν. Χανίων – Τομεάρχης Διαφάνειας Παύλος Πολάκης. Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρουν: «Ενώ το φαράγγι παραμένει απροσπέλαστο, οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις βαριές συνέπειες, της κατ’ ουσία απομόνωσης τους, από το βόρειο τμήμα του Νομού. Αύξηση του κόστους μετακίνησης και του κόστους μεταφοράς προϊόντων, μηδενική επισκεψιμότητα από τους χιλιάδες τουρίστες που υπό κανονικές συνθήκες θα συνέρρεαν να απολαύσουν τα αξιοθέατα και τα φυσικά πλούτη της περιοχής, διατάραξη των εργασιακών σχέσεων και η λίστα των αρνητικών συνεπειών συνεχίζεται».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζουν ότι μόλις ένα μήνα πριν την κατολίσθηση, είχε παραδοθεί το έργο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, το οποίο περιλάμβανε την τοποθέτηση μεταλλικών πλεγμάτων προστασίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξετασθεί εάν οι εργασίες αυτές είχαν αιτιώδη συνάφεια με την κατολίσθηση.
Αιτούνται δε από τον Υπουργό να μεριμνήσει για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους κατοίκους, στους επιχειρηματίες και τους παραγωγούς της περιοχής που λόγω ακριβώς της κατολίσθησης και της διατήρησης της κατάστασης ως έχει, έχουν υποστεί σοβαρή οικονομική ζημία σε πολλά επίπεδα.
Ο κ.κ. Αποστολάκης και Πολάκης ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων και συγκεκριμένα:
1) Προτίθενται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να δρομολογηθεί η αποζημίωση των πληττόμενων επιχειρήσεων, των παραγωγών και των εργαζομένων, στις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα, του Δ. Αγίου Βασιλείου και του Δήμου Σφακίων;
2) Εάν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ποια θα είναι αυτά και πότε ακριβώς θα υλοποιηθούν δεδομένης και της άμεσης ανάγκης στήριξης των ανθρώπων των εν λόγω περιοχών;
3) Υπάρχει συγκεκριμένο οργανόγραμμα αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών στο Φαράγγι του Κοτσυφού για την εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των κατοίκων και των επισκεπτών; Εάν ναι, ποιο ακριβώς είναι αυτό;
4) Έχει ξεκινήσει έρευνα, και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται, σχετικά με το τι δεν πήγε καλά με το έργο στο φαράγγι του Κοτσυφού;
Τέλος αιτούνται να χορηγηθεί το σύνολο των μελετών που έγιναν για το έργο αντιμετώπισης των βροχοπτώσεων στο φαράγγι του Κοτσυφού.