Με αντικείμενο εννέα είδη προτεραιότητας της θαλάσσιας μεγαπανίδας, ανάμεσα στα οποία και οι θαλάσσιες χελώνες, επιστημονικοί φορείς σε Ελλάδα και Ιταλία συνεργάζονται για την μελέτη και αναχαίτηση των απειλών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura.
Τον Ιούλιο που μας πέρασε ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη στα ελληνικά χρονικά καλοκαιρινή Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης, που οργάνωσαν από κοινού οι εταίροι του έργου ΑΡΧΕΛΩΝ και Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Το πρωτοπόρο αυτό Σεμινάριο Κατάρτισης με τίτλο “Διαχείριση και προστασία των ειδών Caretta caretta και Chelonia mydas” σχεδιάστηκε με σκοπό να μεταφερθεί ειδική και απαραίτητη γνώση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας από τους αρμόδιους φορείς.
Το σεμινάριο διήρκεσε τρεις εβδομάδες και συγκέντρωσε στελέχη των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) από όλη την Ελλάδα στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στη συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης για τα προστατευόμενα είδη που αφορούν το έργο LIFE MareNatura.
Το σεμινάριο περιλάμβανε τόσο θεωρητική κατάρτιση όσο και πρακτική εξάσκηση. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών, λαμβάνοντας μέρος σε πρωινές και νυχτερινές περιπολίες στην παραλία ωοτοκίας του Αγιαννάκη στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, έναν από τους πιο σημαντικούς βιοτόπους για την Καρέττα στη Μεσόγειο. Εκεί, εκπαιδεύτηκαν στην αναγνώριση ιχνών, στον εντοπισμό φωλιών, στο μαρκάρισμα χελωνών και άλλες δραστηριότητες πεδίου, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων στελεχών του ΑΡΧΕΛΩΝ Μ. Σουρουλίδη, Κ. Τενεκετζή και Θ. Μιχαηλίδη. Επιπλέον, διακεκριμένοι επιστήμονες του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπως η ερευνήτρια Δρ. Α. Παναγοπούλου, ο ωκεανογράφος Δ. Φυτίλης και η νομικός Π. Θεοδώρου, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και της νομοθεσίας για τις θαλάσσιες χελώνες.
Ο καθηγητής Βιολογίας Α. Μάζαρης του Α.Π.Θ. μίλησε στους συμμετέχοντες για τον τρόπο που οι χελώνες επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, ενώ ο Χ. Δημητριάδης του ΟΦΥΠΕΚΑ μίλησε για τις πιέσεις που δέχονται τα ζώα στον θαλάσσιο χώρο και ο L. Sourbes του ΟΦΥΠΕΚΑ έδωσε παραδείγματα καλών πρακτικών στην προσαρμοστική διαχείριση.
Την τρίτη εβδομάδα, το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στα γραφεία της ΜΔΠΠ Κοτυχίου, Στροφυλίας και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, όπου η Π. Θεοδώρου εξήγησε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, ενώ έγινε χαρτογράφηση των απειλών και των εμπλεκομένων μερών και τέθηκαν ειδικοί στόχοι διατήρησης από τους συμμετέχοντες.
«Η συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, που είναι ο αρμόδιος φορέας για τις προστατευόμενες περιοχές, και η μετάδοση γνώσης και εμπειρίας στα στελέχη του αποτελούν σημαντικό βήμα στην ενίσχυση των προσπαθειών για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα», επισημαίνει η Δρ. Α. Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες της IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης).
Από τον ΑΡΧΕΛΩΝ