Στο τέλος του 2025 ή το αργότερο στις αρχές του 2026 εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη επισημαίνοντας ότι ήδη η προμελέτη εγκρίθηκε με τις παρατηρήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και πλέον με βάση αυτές θα προχωρήσει στο επόμενο τρίμηνο η οριστική μελέτη. Η τοπική Εφορεία, όπως διευκρίνισε, κάνει τις μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες, οι οποίες πρέπει να γίνονται παράλληλα και σε συνεργασία με τον ανάδοχο μελετητή.
«Εμείς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης, είμαστε οι μελλοντικοί χειριστές του χώρου και καλό θα είναι σε ότι συναντήσεις γίνονται με τους μελετητή να είμαστε παρόντες να συμμετέχουμε για να μην έχουμε καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες στο μέλλον. Ήδη ολοκληρώθηκε η προμελέτη, κάναμε τις παρατηρήσεις μας και αυτή κατατέθηκε στο ΚΑΣ και ελήφθησαν υπόψη στο σύνολό τους και με βάση αυτές τις παρατηρήσεις θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις για να γίνει η τελική μελέτη σε ένα πλάνο περίπου τριών μηνών από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν.
Το επόμενο βήμα είναι αφού περάσει από έγκριση και η τελική μελέτη (απαιτείται περίπου ένα ακόμα τρίμηνο), θα προχωρήσουμε στα τεύχη δημοπράτησης. Επομένως μέχρι το 2025 θα έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες», ανέφερε η κα Τζιγκουνάκη και πρόσθεσε ότι:
«Εμείς τώρα θα κάνουμε την τελική μουσειολογική μελέτη και την τελική μουσειογραφική, για αυτό και πρέπει να είμαστε σε πλήρη συνεχή συνεργασία με του μελετητές και κάθε φορά που έρχονται, άσχετα αν εργοδότης τους είναι ο δήμος, θα πρέπει να έρχονται σε επαφή μαζί μας, καθώς όλα αυτά πρέπει να γίνονται παράλληλα.
Για αυτό καλό είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων να προσκαλείται στις συναντήσεις που γίνονται με τους μελετητές για να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση κα να αποφεύγονται τυχόν καθυστερήσεις στο μέλλον».
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.493.073,24 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη 2014-2020» με υπουργική δέσμευση ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί ως έργο γέφυρα από το ΕΣΠΑ.
Η σημασία του συγκεκριμένου έργου είναι τεράστια για ολόκληρο τον νομό Ρεθύμνου, που προσδοκά την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου χώρου, που θα στεγάσει τον σημαντικότατο αρχαιολογικό πλούτο της Π.Ε. Ρεθύμνου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και στη συμβολή στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Μέχρι σήμερα μέρος του αρχαιολογικού θησαυρού του νομού στεγάζεται στην προσωρινή έκθεση, στην αίθουσα του «Αγίου Φραγκίσκου» στην παλιά πόλη, ενώ πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων φυλάσσεται στις αποθήκες, στο κτίριο του παλιού αρχαιολογικού μουσείου (στο κτίριο των παλιών φυλακών).
Σημειώνεται ότι ο δήμος Ρεθύμνου, η Περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού έχουν υπογράψει σχετική προγραμματική σύμβαση.
Η λειτουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο, που να καλύπτει τις ανάγκες έκθεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων από την εντατική αρχαιολογική έρευνα στο Νομό Ρεθύμνης της τελευταίας 20ετίας (Μοναστηράκι, Αποδούλου, Αργυρούπολη, Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων κ.α.) αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Κτιριολογικό πρόγραμμα – Χρήσεις
Η έκταση που προορίζεται για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, βρίσκεται στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου (εκεί που σήμερα στεγάζεται το ΚΤΕΛ). Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα, το νέο Μουσείου θα έχει συνολικό εμβαδό περίπου 6.000 m2 και θα περιλαμβάνει: Εκθεσιακούς χώρους, χώρους εκπαίδευσης και αμφιθέατρο, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, εργαστήρια συντήρησης, γραφεία διοίκησης, αποθήκες, ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Αναλυτικότερα, στο κτιριολογικό πρόγραμμα προβλέπονται τα εξής:
– Οι χώροι εξυπηρέτησης κοινού να είναι περίπου 275,00 m2.
1. Χώροι εξυπηρέτησης επισκεπτών 275,00 m2
Δυνατότητα να λειτουργούν και ανεξάρτητα από τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου σε συνδυασμό ή μη με την αίθουσα πολλαπλών
2. Εκθεσιακοί χώροι 1.300,00 m2
α. Χώρος μονίμων εκθέσεων
β. Χώρος περιοδικών εκθέσεων
γ. Υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι εκθεσιακοί χώροι
3. Χώροι εκπαίδευσης – καλλιτεχνικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων 180,00 m2
α. Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων
β. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – αμφιθέατρο.
Χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ομιλίες, διαλέξεις, προβολές, συναυλίες.
4. Εργαστήρια Συντήρησης: 420,00 m2
5. Αποθήκες: 1.500,00 m2
6. Γραφεία Διοίκησης Μουσείου – Βιβλιοθήκη: 260,00m2
7. Τεχνικές Εγκαταστάσεις – Χώροι Εξυπηρέτησης Προσωπικού – Ασφάλεια Μουσείου
8. Περιβάλλων χώρος