Το αργκάν ή στα Αγγλικά argan είναι ένα δέντρο ενδημικό, που καλλιεργείται στην ασβεστολιθική μισοερημική κοιλάδα Sous του νοτιοδυτικού Μαρόκου και στην περιοχή Tindouf της Αλγερίας. Τα δέντρα argan αναπτύσσονται έως 8-10 μ. ύψος και ζουν έως 200 χρόνια περίπου και είναι ακανθώδη με οζώδες φαρδύς κορμούς, τα δε κλαδιά του κλίνουν προς το έδαφος. Τα φύλλα είναι μικρά 2-4 cm, επιμήκη και οβάλ, με στρογγυλεμένη κορυφή. Τα άνθη είναι μικρά, με πέντε κιτρινοπράσινα πέταλα, τα οποία ανθίζουν τον Απρίλιο. Ο καρπός έχει μήκος 2-4cm και πάχος 1,5-3 cm, με ένα παχύ πικρό φλοιό, ο οποίος περιβάλλει ένα γλυκό μυρωδάτο, αλλά δυσάρεστης γεύσης στρώμα από πολτώδες περικάρπιο. Αυτό περιβάλλει το πολύ σκληρό κέλυφος, το οποίο περιέχει μερικές φορές δύο ή τρεις μικρούς πλούσιους σε έλαια σπόρους. Ο καρπός χρειάζεται πάνω από ένα χρόνο για να ωριμάσει και ωριμάζει από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του επόμενου έτους
Το αργκάν δεν είναι απαιτητικό όσον αφορά την κατανάλωση νερού, αφού οι εξαιρετικά σφριγηλές ρίζες του, μπορούν να διεισδύσουν στη γη έως 30 μέτρα βάθος, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία είδος. Σε συνθήκες πολύ παρατεταμένης ξηρασίας, το φυτό μπορεί να αδρανήσει χάνοντας όλα τα φύλλα του, μέχρι να ξαναβρέξει.
Καλλιέργεια
Το αργκάν που καλλιεργείται κυρίως στο Μαρόκο, καλύπτονται περίπου 8.500 τετρ. χλμ, που χαρακτηρίζονται από την Unesco, ως ένα αποθεματικό της βιόσφαιρας. Δυστυχώς όμως τα τα τελευταία 100 χρόνια, έχει συρρικνωθεί κατά το ήμισυ περίπου, λόγω της δημιουργίας ξυλάνθρακα, της αύξησης βόσκησης και όλο περισσότερο εντατικής καλλιέργειας. Η ελπίδα διατήρησης των δέντρων είναι η διαφαινόμενη αύξηση της εξαγωγικής εμπορικής αγοράς του ελαίου αργκάν(argan), από τους σπόρους του, καθόσον θεωρείται προϊόν υψηλής βιολογικής αξίας.
Χρήσεις
Το αργκάν στην κοινωνία των Βέρβερων του Μαρόκου αντικαθιστά την ελιά ως πηγή ζωοτροφής, ελαίου, ξυλείας και καυσίμου.
Καρπός
Ο καρπός του αργκάν πέφτει τον Ιούλιο,όταν πλέον είναι μαύρος και ξηρός.Προληπτικά τα δάση αργκάν φυλάσσονται από τους φύλακες προστατεύοντας τα από τις κατσίκες. Τα δικαιώματα για τη συλλογή των καρπών ρυθμίζονται από αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τις παραδόσεις των χωρών.
Έλαιο αργκάν (argan)
Το έλαιο αργκάν παράγεται από πολλούς γυναικείους συνεταιρισμούς στα νοτιοδυτικά τμήματα του Μαρόκου. Το πιο δύσκολο στάδιο για την εξαγωγή του ελαίου είναι η αφαίρεση του μαλακού πολτού (χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή) και το δια χειρός στράγγισμα, ανάμεσα σε δύο πέτρες του σκληρού καρπού. Οι ξεχωριστή γεύση του ελαίου, οφείλεται στο μερικώς ψήσιμο του καρπού.
Συστατικά – Βιολογική σημασία
Το έλαιο αργκάν περιέχει 80% ακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι πλούσιο σε βασικά λιπαρά και είναι πιο ανθεκτικό από το ελαιόλαδο στην οξείδωση.
– Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 και ωμέγα-6, σε 6 λιπαρά οξέα, τοκοφερόλες και καροτένιο.
– Χάρη στις μοναδικές ιδιότητες προσφέρει ενυδάτωση και λάμψη στην ξηρή επιδερμίδα.
– Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων.
– Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως έκζεμα, ψωρίαση, κνησμό και φλεγμονές.
– Θρέφει και ενυδατώνει τα μαλλιά. Χαρίζει λάμψη και προλαμβάνει την τριχόπτωση και την ξηροδερμία.
Πηγές -Vikipedia
-Weebly