Συνεχίστηκαν στις αρχές της εβδομάδας οι εργασίες κατασκευής του αρδευτικού δικτύου στο ανατολικό Ρέθυμνο, οι οποίες είχαν «παγώσει», αφού ο εργολάβος δεν είχε τα υλικά (σωλήνες) για να προχωρήσει το έργο. Όπως ανέφερε ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Ο.Α.Κ. (που είναι και ο επιβλέποντας οργανισμός του έργου), Βαγγέλης Μαμαγκάκης, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας παρελήφθη μια μικρή ποσότητα σωλήνων, που επαρκεί μόλις για 1,5 χλμ. δίκτυο. Αυτή την περίοδο το έργο φτάνει στο ύψος του οικισμού Χαμαλευρίου, ωστόσο με δεδομένη την καθυστέρηση που υπάρχει στην παραλαβή των υλικών, θεωρείται αδύνατο αυτό να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, που είναι και η συμβατική υποχρέωση παράδοσής του από τον εργολάβο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθεί παράταση. Πάντως στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι κάθε τμήμα του έργου που ολοκληρώνεται δίδεται σε λειτουργία εξυπηρετώντας τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.
Το έργο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί στο κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι, Αλμπάν Μετόχι.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ. Μαμαγκάκης ανεφερε: «Ξεκίνησε προχθές η τοποθέτηση από τον ανάδοχο στην περιοχή Χαμαλεύρι. Έχει ακόμα μέλλον, το έργο και σίγουρα την προθεσμία, που είναι μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν την προλαβαίνει ο ανάδοχος και είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει παράταση. Προς το παρόν αρδεύονται από το έργο που έχει εκτελεστεί τα Μισίρια, το Ξηρό Χωριό, το Αλμπάν Μετόχι και οι περιοχές προς Άδελε και σιγά-σιγά προχωράει προς Λούτρα. Το δίκτυο αυτό θα φτάσει μέχρι τον Πρίνο, που σημαίνει ότι πρέπει ακόμα να υλοποιηθεί δίκτυο περίπου 5 χλμ.».
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.8 εκ. ευρώ.
Το έργο που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μισίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.
Αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης για το διυλιστήριο στο Γιαννούδι
Εν των μεταξύ ο ΟΑΚ αναμένει τις επόμενες μέρες την έγκριση δημοπράτησης για το μεγάλο έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, που αφορά στην υδροδότηση της ανατολικής περιοχής του Ρεθύμνου. Όπως είπε ο κ. Μαμαγκάκης, ζητήθηκαν και εστάλησαν από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης επιπλέον αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και πλέον αναμένεται η τελική υπογραφή, η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο ΟΑΚ θα γίνει σύντομα.
Το έργο εντάχθηκε προ μηνός στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης ΥΜΕΠΕΡΑΑ εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 22.4 εκ ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι οι 32 μήνες από την υπογραφή της σύμβασής του και επιπλέον δέκα μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Όπως ανέφεραν πρόσφατα κατά την παρουσίαση του έργου, τα στελέχη του Ο.Α.Κ. με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση του δήμου για τα επόμενα 25 χρόνια, ενώ ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να φτάσει τα 45.000 κμ. τη στιγμή που σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη ΔΕΥΑΡ, γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή. Τα στελέχη του ΟΑΚ επεσήμαναν πως η αξιοποίηση του μεγάλου έργου του Φράγματος των Ποταμών θα συνεχιστεί με επεκτάσεις της άρδευσης και στον δήμο Αμαρίου. Η επιλέξιμη δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 22.390.645 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, ενώ το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής του ολοκληρώνεται στις 31/12/2023.
Ως συνοδό έργο προβλέπεται η κατασκευή μίας δεξαμενής στα Πευκάκια, σε χώρο, που έχει παραχωρήσει ο δήμος Ρεθύμνου, που ουσιαστικά θα καλύπτει απολύτως την πόλη του Ρεθύμνου, δεδομένου ότι το νερό θα φτάνει στο Ρέθυμνο με φυσική ροή και έτσι και ενεργειακά θα είναι αποδοτικό, αλλά και όλες οι σημερινές γεωτρήσεις ουσιαστικά θα «καταργηθούν».