Οξυμένο το ζήτημα των διατροφικών παθήσεων στο Ρέθυμνο
Ανησυχητικά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των διατροφικών διαταραχών στους εφήβους και τους νέους, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινής ζωής, να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση διαταραχών στη νεολαία.
Οι ρετουσαρισμένες φωτογραφίες, το ιδανικό σώμα και το αψεγάδιαστο πρόσωπο, συντελούν στη διαμόρφωση λανθασμένων προτύπων στους νέους, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογική και σωματική ανάπτυξή τους στην προσπάθεια να ακουμπήσουν το… «τέλειο».
Το ευαίσθητο και επίκαιρο θέμα των διαταραχών που εμφανίζονται στους εφήβους και τους νέους στη διατροφή βρέθηκε στο επίκεντρο της εσπερίδας με θέμα «Διατροφικές Διαταραχές Παιδιών και Εφήβων: Από τα Πρώτα Σημάδια στη Θεραπεία» που διοργάνωσε η Κοινωνικής Υπηρεσία και τα ΚΔΑΠ του δήμου Ρεθύμνης στο Σπίτι του Πολιτισμού την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου.
Μέσα από τις εισηγήσεις εξειδικευμένων και έμπειρων επιστημόνων που προσέγγισαν αυτό το πολυδιάστατο ζήτημα, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά ενημερώθηκαν σχετικά με την πρόληψη, την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.
Αναγκαία είναι η ενημέρωση της κοινωνίας για όλα τα στάδια της διαταραχής, από την έγκαιρη αναγνώριση μέχρι την παρέμβαση και τη θεραπεία, κάτι στο οποίο στοχεύει η διοργάνωση της εκδήλωσης.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Ρεθύμνης Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, επεσήμανε τον σκοπό της διοργάνωση, ενώ τόνισε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εικόνες που προβάλλονται επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική και σωματική υγεία των νέων: «Οι διατροφικές διαταραχές στα παιδιά και τους εφήβους δυστυχώς είναι ένα μείζον πρόβλημα αυτήν τη στιγμή. Τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που συζητάμε σε αυτήν την εσπερίδα. Έγκριτοι επιστήμονες αναλύουν το φαινόμενο από διαφορετικές σκοπιές. Το διαστρεβλωμένο πρότυπο που δημιουργείται στις νέες γενιές για τελειότητα του σώματος που τα παιδιά δεν μπορούν να το φτάσουν και είναι σε ευαίσθητες ηλικίες, ακόμη αυτοπροσδιορίζονται, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι ίδιοι. Η διαφορετικότητά μας, ο διαφορετικός σωματότυπος, το διαφορετικό μέγεθος έχει τις χάρες του και όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και αξίζουν. Αυτό είναι ένα κομμάτι που θέλουμε να αναδείξουμε μαζί με τις διατροφικές διαταραχές που οδηγούν στην ανορεξία που δεν είναι κι αυτές σπάνιες. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε κάτι που αφορά τον κόσμο και θα συνεχίσουμε τον άλλον μήνα με κάτι ανάλογο. Πάντα προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενο, μπορούν να το υποστηρίξουν και να μας φέρουν φρέσκια γνώση και να έχουν μεταδοτικότητα».
«Ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και πιο συχνά τα παιδιά της πόλης μας»
Τους τρόπους αναγνώρισης των πρώτων σημαδιών, καθώς και στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας των διατροφικών διαταραχών παρουσίασαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τις επιστημονικές εισηγήσεις τους.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο τα παιδιά στην πόλη μας, τόνισε ο παιδίατρος και επιμελητής Α’ της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Παναγιώτης Μερτζίδης.
Στην ομιλία του με θέμα «Διατροφικές Διαταραχές – Βασική προσέγγιση από τον Παιδίατρο» ενημέρωσε το κοινό για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τις διαταραχές και τα πρώτα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβούν τους γονείς: «Κάνουμε μια προσπάθεια να αγγίξουμε ένα θέμα το οποίο απασχολεί δυστυχώς όλο και πιο συχνά τα παιδιά της πόλης μας, όπως και ολόκληρης της Ελλάδας και του κόσμου. Να μεταλαμπαδεύσουμε κάποια νεότερα δεδομένα στους γονείς, κάποιες χρήσιμες πληροφορίες, να τους ευαισθητοποιήσουμε στα πρώτα συμπτώματα, τι μπορεί να εκμαιεύσουν εύκολα από τα παιδιά τους ή σε τι θα είναι πιο προσεκτικοί, όπως επίσης και διεξόδους αντιμετώπισης αυτού του θέματος. Είμαι εγώ με κάποιους εκλεκτούς συναδέλφους, διατροφολόγους, παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους που καλύπτουμε συλλογικά το ζήτημα, όπως και το θέμα της αντιμετώπισης σαν ομάδα», επεσήμανε ο κ. Μερτζίδης.
Για την όξυνση του ζητήματος, ειδικά σε μια μικρή κοινωνία όπως το Ρέθυμνο, επίσης μίλησε η διατροφολόγος – διαιτολόγος Μαρίνα Παπάζογλου στην εισήγησή της με θέμα «Ο ρόλος του Διαιτολόγου στις διατροφικές διαταραχές».
Όπως τόνισε η κ. Παπάζογλου με τη συμβολή όλων και τη δημιουργία μιας «ομάδας συμμαχίας» θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί κάθε είδους διατροφικής διαταραχής: «Το ευαίσθητο θέμα των διατροφικών διαταραχών που δυστυχώς ολοένα και μεγαλώνει στα παιδιά και στους εφήβους. Είμαστε καταρτισμένοι επιστήμονες, ο καθένας στον χώρο του και προσπαθούμε – ο καθένας από την πλευρά του – να προβλέψουμε μια κατάσταση ώστε να μην προχωρήσει και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να δούμε πως μπορούμε τελικά να κάνουμε μια ομάδα συμμαχίας, μια ομάδα συνεργασίας ειδικοτήτων προκειμένου να βοηθήσουμε το όποιο παιδί ή έφηβο έχει αυτό το πρόβλημα, είτε αυτό λέγεται νευρική ανορεξία, είτε λέγεται ορθορεξία, είτε λέγεται περιοριστική διαταραχή τροφής. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, υπάρχει όξυνση του ζητήματος και στις μικρές κοινωνίες και αυτό είναι ακόμα χειρότερο, γιατί θα πρέπει οι γονείς να δουν πως θα το αντιμετωπίσουν αυτό και που θα απευθυνθούν. Ειδικά στο Ρέθυμνο που είναι μια μικρή κοινωνία, ο κόσμος μπορεί να διστάζει ακόμα και σήμερα να πάει σε έναν ειδικό, σε έναν ψυχολόγο, σε έναν ψυχίατρο το παιδί του. Είναι ευαίσθητη ηλικία».
«Σημαντική η συμβολή της οικογένειας»
Άμεσα συνδεδεμένη είναι η διατροφή με την ψυχολογία, τόνισε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, ομιλήτρια στην εσπερίδα Βαρβάρα Αντωνάκη, προσεγγίζοντας τις ψυχολογικές επιπτώσεις, τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη συμμετοχή της οικογένειας στις διατροφικές διαταραχές.
Όπως η ίδια τόνισε οι διατροφικές διαταραχές είναι πολυπαραγοντικές ψυχικές ασθένειες που έχουν πολλά αίτια, όπως βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, ενώ αναφερόμενη στην εισήγησή της επεσήμανε: «Τα social media παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο καθώς προβάλλουν το λεπτό πρότυπο και στα αγόρια και στα κορίτσια. Επειδή συνηθίζουμε να λέμε ότι τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα στις διατροφικές διαταραχές, αυτό δεν ισχύει. Βλέπουμε διαρκώς όλο και μικρότερες ηλικίες να νοσούν. Οι συμβουλές που δίνω στους γονείς είναι να εκπαιδεύουν τα παιδιά απέναντι στα social media για να μην έχουν τον αντίκτυπο που έχουν σήμερα. Να τους εξηγούν ότι υπάρχουν φίλτρα, γίνεται photoshop και δεν είναι η εικόνα έτσι όπως τη βλέπουν. Στα παιδιά να αγαπάνε τον εαυτό τους, να αγκαλιάσουν τη μοναδικότητά τους και να σκέφτονται ό,τι και εάν συμβαίνει, εάν η οικογένεια και οι ειδικοί είναι μαζί και τα πλαισιώνουν, θα έρθει γρήγορα η ανάρρωση».