20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΗ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

Από αρνητικό ρεκόρ σε αρνητικό ρεκόρ η βενζίνη στον νομό Ρεθύμνου

Δεν έχει σταματημό το ράλι… ανόδου στην τιμή της βενζίνης, που (και) στον νομό Ρεθύμνου σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπερβεί και το φράγμα των 2,5 ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα, αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα. Η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη: Οι οδηγοί έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους – αυστηρά – στις απολύτως απαραίτητες, ενώ το ανώτατο ποσό που διαθέτουν για να ανεφοδιάσουν (και όχι να …γεμίσουν) τα ρεζερβουάρ τους είναι τα 20 με 25 ευρώ. Παρόμοια είναι και η τακτική που ακολουθούν οι τουρίστες. Διαθέτουν ανάλογα χρήματα, θέλοντας να εξερευνήσουν (με φειδώ) τις ομορφιές κι όλες τις γωνιές του τόπου αλλά, όπως και οι γηγενείς, γκρινιάζουν όταν φτάνει η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Το κόστος της αμόλυβδης τους… ξενίζει. Βέβαια, οι ντόπιοι, όπως είπαν βενζινοπώλες στα «Ρ.Ν.», ξοδεύουν λιγότερο και μουρμουρίζουν περισσότερο. Άλλωστε, ζουν επί μονίμου βάσεως (τους τελευταίους μήνες) υπό αυτό το καθεστώς: Των συνεχόμενων ανατιμήσεων.

Όσο για τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης, αυτές… εξανεμίστηκαν απ’ τις διαρκείς και φρενήρεις αυξήσεις, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων εβδομάδων. Η μόνη μείωση που παρατηρήθηκε το ίδιο διάστημα στα βενζινάδικα αφορούσε την… κίνηση των οχημάτων. Οι πρατηριούχοι κάνουν λόγο για ζητήματα επιβίωσης στους κόλπους τους, αφού το «κέρδος» παραμένει άγνωστη λέξη για τους ίδιους.

Το τουριστικό ρεύμα παρουσίασε μία αναμενόμενη κάμψη, όπως προέβλεψαν επιχειρηματίες και παράγοντες του κλάδου. Όμως, κι όσοι ξένοι έρχονται ή βρίσκονται στον νομό έχουν «κόψει» τις πολλές εκδρομές, κυρίως λόγω των τσουχτερών τιμών στα καύσιμα. Μόνο το πετρέλαιο κίνησης παρουσιάζει σταθεροποίηση. Μόνη… σταθερά επίσης, η πάγια επιδίωξη των βενζινοπωλών για μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

 

Πού κυμαίνονται η αμόλυβδη και το πετρέλαιο

«Οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα δίχως σταματημό. Τώρα πού θα σταματήσουν; Πάνω από 2,5 ευρώ πιστεύω. Κι έχει ο Θεός και βλέπουμε και λέμε. Δυστυχώς» σχολίασε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ρεθύμνης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Ηρακλής Ξυδάκης.

Αρχές του μήνα, ο κ. Ξυδάκης είχε περιγράψει μία καλύτερη εικόνα απ’ τα πρατήρια, απ’ την άποψη της ζήτησης. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο» υποστηρίζει. «Τώρα δεύτερη εβδομάδα που υπάρχουν οι ανατιμήσεις δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αύξηση της δουλειάς μας. Υπάρχει μία μείωση στο 8%. Κι συνεχιστούν αυτές οι τιμές, σίγουρα θα δούμε να πέφτει κι άλλο η δουλειά μας. Μπορεί να υπήρξε μία ανοδική πορεία στις πωλήσεις λόγω του ότι ήρθαν οι τουρίστες, αλλά δυστυχώς οι αυξήσεις των τιμών περιορίζουν τις μετακινήσεις και των τουριστών. Τα λίτρα που βάζουν είναι πολύ μειωμένα».

Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, και οι τουρίστες «Πάνω από 20-25 δεν βάζουν. Αυτό είναι το μάξιμουμ. Συν ότι ακούμε τη μουρμούρα ότι είναι  ακριβός ο ΦΠΑ – είναι στο 24% και δεν είναι πιο φτηνός απ’ τις χώρες τους. Ο ντόπιος καταναλωτής από την άλλη βάζει πιο λίγη βενζίνη και είναι πιο πολλά τα παράπονά του για τις αυξήσεις».

Η τιμή της αμόλυβδης έχει πιάσει τα 2,33 στο Ρέθυμνο «και βλέπουμε να υπάρχει συνεχώς μία ανοδική πορεία προς τα πάνω» είπε ο κ. Ξυδάκης, ενώ «στο πετρέλαιο, βλέπουμε ότι υπάρχει για δεύτερη εβδομάδα μία σταθεροποιητική τάση στην τιμή του – στη βενζίνη δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο, κάθε μέρα, κάθε μέρα, κι απάνω».

Το πετρέλαιο κατά μέσο όρο στο νομό κυμαίνεται στα 1,90 ευρώ το λίτρο.

 

«Εξανεμίστηκε» η επιδότηση

«Δυστυχώς, αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία που βλέπουμε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η αμόλυβδη θα σπάσει το φράγμα των 2,5 ευρώ» μας προετοίμασε για όσα ενδέχεται να έρθουν ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων. «Πράγμα που δεν το θέλουμε και δεν το ευχόμαστε, γιατί αν συμβεί θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στα μαγαζιά μας. Αναγκαζόμαστε να βάζουμε το κέρδος μας πάνω στην επόμενη αγορά που πρόκειται να κάνουμε. Δουλεύουμε χωρίς κέρδος αυτή τη στιγμή. Και ακούμε και τα παράπονα από τους καταναλωτές».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πετρέλαιο έφτασε στα 115 δολάρια περίπου το βαρέλι.

Όπως ήρθε… έφυγε και η κρατική ενίσχυση, μέσω του fuel pass. «Η επιδότηση που δόθηκε στους καταναλωτές εξανεμίστηκε με τις αυξήσεις» τόνισε ο κ. Ξυδάκης, επαναφέροντας για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα του ιδίου και των συναδέλφων του: «Ζητάμε την μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Το ζητήσαμε ξανά. Το συζητάμε παντού. Όπου βρισκόμαστε το λέμε. Και χαρτιά έχουμε στείλει στα υπουργεία. Αλλά δυστυχώς, δεν θα μειωθεί όπως ακούγεται» είναι η πληροφόρηση που έχει και μας μετέφερε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του Ρεθύμνου, αντιπροτείνοντας: «Δεν μειώνουν τον Ειδικό Φόρο; Ας μειώσουν τότε τον ΦΠΑ. Από το 24% ας το πάνε 10 μονάδες κάτω, για να δούμε καμία μείωση στις τιμές στις αντλίες. Διότι, θα περάσει καιρός για να υπάρξει σταθεροποίηση. Αυτά δείχνουν τα πράγματα, ότι θα περάσει πολύς καιρός για να υπάρξει σταθερότητα στις τιμές των καυσίμων».