Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη οικολογική δράση στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων την Τρίτη, όπου απελευθερώθηκαν μεταναστευτικά αρπακτικά πουλιά, τα οποία είχαν βρεθεί τραυματισμένα και πλέον -έπειτα από την απαραίτητη περίθαλψη- άνοιξαν τα φτερά τους για το φυσικό περιβάλλον.
Στη δράση συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, το Δημοτικό Σχολείο Αρμένων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου και η Εθελοντική Οργάνωση «Ένα» (Πολιτικής Προστασίας Νομού Ρεθύμνου).
Η συνειδητή και υπεύθυνη συμμετοχή στις δράσεις απελευθέρωσης πουλιών, σε συνδυασμό με τη διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της πανίδας και στην ενίσχυση της οικολογικής ισορροπίας.
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων έχει ως στόχο να εμπνεύσει το κοινό να ενεργήσει για την προστασία των ζώων και να δημιουργήσει ένα μέλλον που θα συνυπάρχουν αρμονικά με τον άνθρωπο.
Στα «Ρ.Ν.» μίλησε ο επί 40 χρόνια εθελοντής και μέλος του δικτύου Εθελοντών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του συλλόγου ΑΝΙΜΑ Γιώργος Κτιστάκης, για τη δράση απελευθέρωσης άγριων πουλιών που πραγματοποιήθηκε στους Αρμένους.
Ο ίδιος τόνισε:
«Η απελευθέρωση των αρπακτικών πουλιών είναι η τελευταία φάση μιας διαδικασίας. Αυτά τα πουλιά είχαν περισυλλεχθεί από το δίκτυο, που κάποιος τα είχε δει και ειδοποίησε το Δασαρχείο ή τα κέντρα περίθαλψης. Πήραμε τα πτηνά, δοθήκαν οι πρώτες βοήθειες, πήγαν στα Κέντρα Περίθαλψης, έχουν γίνει καλά και η απελευθέρωσή τους είναι η τελευταία φάση που απελευθερώνονται πάλι στο φυσικό περιβάλλον».
Τα πουλιά που απελευθερώθηκαν είναι γερακίνες, όπως επεσήμανε ο κ. Κτιστάκης, ενώ όπως ανέφερε πρόκειται για πουλιά που δεν έχουν βρεθεί μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην Αθήνα.
Όπως ο ίδιος περιέγραψε:
«Τα πουλιά ήταν γερακίνες, που είναι μεταναστευτικά πουλιά. Αυτά τα πουλιά δεν είναι απαραίτητο ότι είχαν βρεθεί όλα στην Κρήτη, αλλά για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία της μετανάστευσης, από Αθήνα να έρθουν Κρήτη, είναι πολύ πιο εύκολο να τα αφήσουμε να φύγουν από την Κρήτη, γιατί είναι πανελλήνιο το δίκτυο των Εθελοντών».
Για τη μεγάλη ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή του κόσμου στην προστασία των ζώων αναφέρθηκε ο κ. Κτιστάκης, τονίζοντας:
«Στη σημερινή εποχή ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος όσον αφορά στην άγρια πανίδα και χλωρίδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο κόσμος μετέχει, προσπαθεί να βοηθήσει, να σώσει ό,τι μπορεί και γίνεται μια προσπάθεια η οποία απλώνει σιγά-σιγά. Υπάρχουν πάρα πολλοί που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα και αυτό από μόνο του σαν γεγονός είναι πολύ σημαντικό. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αρχίζουν και βλέπουν ότι το περιβάλλον γύρω τους είναι απαραίτητο κομμάτι της ίδιας της ζωής και χωρίς αυτό δεν μπορούν να επιβιώσουν».
Φωτογραφίες: Γιώργος Κατάκης