Το αβοκάντο είναι ένα απολαυστικό φρούτο, με την χαρακτηριστική ουδέτερη βουτυρώδη γεύση και ανήκει στη κατηγορία των υπερτροφών, καθώς συγκεντρώνει μια πληθώρα θρεπτικών μέσων, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση καλής υγείας.
Ιστορικά το αβοκάντο, με τη γνωστή ονομασία βουτυρόδεντρο, προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και δύο ακόμη είδη καλών λιπαρών υλών, τα οποία φαίνεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Ιδιότητες – Οφέλη
1) Αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και την πρόληψη του διαβήτη.
2) Βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, όπως τα καροτενοειδή, στα οποία είναι πλούσια τα φρούτα και τα λαχανικά, τις σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
3) Έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
4) Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος.
5) Τα συστατικά του αβοκάντο προσφέρουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Τι περιέχει το αβοκάντο
Τα αβοκάντο περιέχουν φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες C, B, E, K, ψευδάργυρο και σίδηρο, περισσότερες από όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως.
Περιέχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, η οποία απορροφάται πιο εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί το αβοκάντο περιέχει φυτικές ίνες.
Τρόποι κατανάλωσης – Θερμίδες
Το αβοκάντο είναι φρούτο πλούσιο σε λιπαρές ύλες. Αυτό σημαίνει ότι αποδίδει αρκετές θερμίδες στον οργανισμό μας και γι αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Όμως, αυτό το λίπος μας κρατά χορτάτους για αρκετή ώρα και κατά κάποιο τρόπο βοηθά στην απώλεια βάρους και διατηρεί το σάκχαρο σε καλά επίπεδα.
Έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ευρέως και στη μαγειρική, μάλιστα υπάρχουν συνταγές με αβοκάντο, που στηρίζονται σε αυτό το φρούτο.
Είναι βασικό συστατικό για μια vegan μαγιονέζα, γιατί περιέχονται όλα τα παραπάνω συστατικά που αναφέραμε.
Χρησιμοποιείται αρκετά συχνά για παρασκευή σαλάτας με αβοκάντο, μιας σαλάτας σημαντικής διατροφικής σημασίας και δίαιτας.
Συμπερασματικά, το αβοκάντο, παρά τις πολλές θερμίδες του, διαθέτει σπουδαίες ιδιότητες. Έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας εξ αιτίας της υψηλής διατροφικής αξίας του και πρέπει να επιδιώκουμε να το καταναλώνουμε.
Πηγές: βιβλιογραφία – διαδίκτυο