Μετά την εξέλιξη αναφορικά με τη διάθεση πρόσθετων πόρων ύψους 171 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης συνεχίζει τις θεσμικές συναντήσεις, προκειμένου να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση πόρων και εργαλείων για τη στήριξη και την αναπτυξιακή προοπτική του πρωτογενή τομέα. Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
Στόχος όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του η συνεχής στήριξη των παραγώγων τόσο στην κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης, όσο παράλληλα και σε αυτή των θεσμικών αναγκαίων παρεμβάσεων που θα προσφέρουν σημαντικές λύσεις σε λειτουργικά και αναπτυξιακά προβλήματα και εμπόδια του πρωτογενή τομέα.
Σε αυτή την κατεύθυνση ενημερώθηκε από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα σχετικά με την πρόθεση του να ενταχθούν στο σύνολο τους οι προτάσεις που έχουν καταθέσει από τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου μέσα στο επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του ελέγχου των υποβληθέντων προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από τους αντίστοιχους άξονες Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κεφαλογιάννης σε γραπτή δήλωση του ανέφερε:
«Είναι απολυτά ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές-κτηνοτροφικές περιοχές της Κρήτης είναι στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ. Έτσι, μέσα από τη σταθερή συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου και τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μια σειρά παρεμβάσεων στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών (νέοι αγρότες, βιολογικά, μέτρα στήριξης κόστους παραγωγής) και ταυτόχρονα σε συνεργασία με τους δήμους της Π.Ε Ρεθύμνου να προχωρήσουμε σε ένα πλήρες πλέγμα ενίσχυσης των υποδομών των αγροτικών περιοχών του τόπου μας.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών για την πορεία υλοποίησης των προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με ενημέρωσε για την πρόθεση ένταξης του συνόλου των προτάσεων που κατέθεσαν οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένο ότι οι εντάξεις αφορούν έργα άρδευσης και οδοποιίας που αποτελούν από τα μόνιμα προβλήματα τόσο στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή όσο και στην πεδινή περιοχή του Ρεθύμνου. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι εντάξεις στο Μέτρο 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 αναφορικά με τις δράσεις 4.3.1 για «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» και 4.3.4 για «Πρόσβαση σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» που έχουν ως βασική στόχευση την αντικατάσταση και επέκταση αρδευτικών δικτύων και τη βελτίωση της βατότητας αγροκτηνοτροφικών περιοχών. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι ανακοινώσεις των εντάξεων σε συνεργασία με τους δήμους και τη Γενική Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών.
Επιπρόσθετα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για σημαντικές πρωτοβουλίες όπως το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ΤΟΕΒ, τα κίνητρα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και την κομβική σημασία της σύνδεσης της έρευνας και εκπαίδευσης με τον πρωτογενή τομέα».