Η ραγδαία ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος στον χώρο της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕξΑΕ), τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Υπό το πρίσμα αυτό, κρίνεται αναγκαία η διασφάλιση της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και η αξιοποίησή του με τρόπο δημιουργικό.
Στο πλαίσιο αυτό, το πανεπιστήμιο Κρήτης, προσπαθώντας να ενισχύσει την εξωστρέφειά του και τη διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία, φιλοξενεί στο Ρέθυμνο, το «3ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», με δωρεάν συμμετοχή για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ – GRNET) και το Χαμόγελο του Παιδιού. Στόχος του είναι η αξιοποίηση των ΤΠΕ κατά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργικότητα παιδιών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα, το συνέδριο στοχεύει στη διάδοση ενός «μοντέλου» για ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου, τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις που περιλαμβάνονται στο συνέδριο, υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και τελούν υπό την Αιγίδα του δήμου Ρεθύμνου. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η επίσκεψη μαθητών στο πανεπιστήμιο Κρήτης, από 18 δημοτικά σχολεία του Ρεθύμνου, των Χανίων, του Ηρακλείου και της Κύπρου, τα οποία συμμετέχουν στο δίκτυο σχολείων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ». Η επίσκεψη τους είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή 3 Ιουνίου και το Σάββατο 4 Ιουνίου, με σκοπό να παρουσιάσουν τις ψηφιακές τους αφηγήσεις.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν 12 βιωματικά εργαστήρια από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε σχέση με την επαυξημένη πραγματικότητα, την πολιτιστική κληρονομία, τον σχεδιασμό ιστοσελίδα κ.ά., ενώ πολλά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από την Κινητή Μονάδα του Χαμόγελου του Παιδιού. Επιπλέον, προσκεκλημένοι ομιλητές από το Ανοιχτό Ελληνικό πανεπιστήμιο, από το πανεπιστήμιο Αθηνών και από το Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο θα πραγματοποιήσουν σχετικές ομιλίες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες ο αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Μυλωνάκης, επεσήμανε ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει καταφέρει, τα τελευταία 40 χρόνια, να αναδειχθεί σε ένα έντονα εξωστρεφές και καινοτόμο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, με σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις και ξεχωριστή παρουσία στις διεθνές κατατάξεις. «Το πανεπιστήμιο πέρα από τη δουλειά που κάνει, χρειάζεται και τη διασύνδεση με την κοινωνία και την προβολή του», ανέφερε, εξηγώντας ότι σε ότι αφορά την εξωστρέφεια: «Η σχολή των Επιστημών Αγωγής και του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο μέσω της δουλειάς που κάνουν με τα σχολεία, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, η κεντρική θεματική του οποίου εστιάζεται στην ασφαλή και δημιουργική πλοήγηση στο διαδίκτυο, ένα θέμα που είναι κρίσιμης σημασίας για τους νέους μας».
Π. Αναστασιάδης: Κατακλυσμιαία τα φαινόμενα εθισμού, εκφοβισμού και παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με την χρήση των ΤΠΕ στο Παιδαγωγικό τμήμα Δ.Ε. του πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρυτής και διευθυντής του εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.ΕΑ), μίλησε για τον σκοπό του συνεδρίου, αναλύοντας τους όρους ασφαλείας και δημιουργικότητας, σε ότι αφορά τη χρήση του διαδικτύου. «Σκοπός μας είναι η ασφαλής και δημιουργική αξιοποίηση του διαδικτύου. Ασφαλής γιατί τα φαινόμενα εθισμού, εκφοβισμού, παραπληροφόρησης είναι πια κατακλυσμιαία και ιδιαίτερα στις νέες γενιές και διαμορφώνουν τη δημόσια σφαίρα. Υπάρχει κρίσιμο ποσοστό νέων παιδιών που δε βλέπει τηλεόραση και οι Youtubers είναι αυτοί που διαμορφώνουν τον δημόσιο λόγο, άρα και τις συμπεριφορές τους. Δημιουργική, γιατί οι νέοι πρέπει να μάθουν να αξιοποιούν το διαδίκτυο για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητάς τους. Αυτό που κάνουμε στην ουσία στα εργαστήρια του συνεδρίου είναι να ζητάμε από τα παιδιά να εντοπίσουν πρώτα το πρόβλημα και έπειτα να προτείνουν λύσεις, υπό τη μορφή ψηφιακής αφήγησης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «δυνάμεις» τους πανεπιστημίου Κρήτης, του ΕΔΥΤΕ και του Χαμόγελου του Παιδιού «ενώθηκαν» για τον σκοπό του συνεδρίου, ενώ ενεργό ρόλο είχαν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του εργαστηρίου, οι οποίοι συνέβαλαν όχι μόνο στο οργανωτικό σκέλος, αλλά και στο ερευνητικό και στις εισηγήσεις. «Θα πρέπει να πούμε ότι αυτοί οι τρεις φορείς έχουν συνεργαστεί εδώ και ένα χρόνο πάνω στο θέμα της ασφαλούς και δημιουργικής πλοήγησης στο διαδίκτυο και έχουμε ήδη υποβάλλει πρόταση στο Erasmus. Άρα το συνέδριο αυτό αποτελεί ένα «επιστέγασμα» μιας ήδη υπάρχουσας συνεργασίας», εξήγησε.
Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του και τη συγκίνησή του εξέφρασε, απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη και ο Εμμανουήλ Κακλαμάνος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέροντας: «Θα ήθελα με τη σειρά μου να σας μεταφέρω ότι είμαστε πολύ περήφανοι, εγώ και οι δύο συνεργάτες μου ο Αριστοτέλης Μυγιάκης και Γιώργος Δουλγεράκης που αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια για να στήσουμε το Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α. Έχετε αποδείξει ότι η προσπάθεια έχει πιάσει τόπο και έχει αποδώσει καρπούς και μας κάνετε πολύ περήφανους που έχουμε τη δυνατότητα και το θάρρος να λέμε ότι είμασταν και εμείς εκεί».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, εξέφρασε την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξωστρέφειας ή άλλου είδους δράσης επιλέγει να κάνει το πανεπιστήμιο Κρήτης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνει το πανεπιστήμιο για την εξωστρέφειά του. Η Περιφέρεια Κρήτης και δια στόματος του κ. περιφερειάρχη, είμαστε πολύ περήφανοι για το πανεπιστήμιο Κρήτης, με το οποίο έχουμε άριστη, πολυποίκιλη και πολύπλευρη συνεργασία. Η συνεργασία μας αρχίζει με προγραμματικές συμβάσεις για κατασκευή έργων, μέχρι συνδιοργανώσεις άλλων δράσεων, στις οποίες η Περιφέρεια θεωρεί υποχρέωσή της να συμβάλλει είτε με την αιγίδα της, είτε οικονομικά, για να πραγματοποιούνται με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου. Μια τέτοια δράση είναι και το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο χαιρετίζουμε. Περιφέρεια και πανεπιστήμιο πρέπει να πηγαίνουν μαζί».
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Ρεθύμνου Θωμάς Κρεβετζάκης, ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης, για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνει την φήμη του και αποδεικνύει το δίκαιο της ένταξης του μεταξύ των καλύτερων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας και της αναγνωρισιμότητας που απολαμβάνει στη διευρυμένη ακαδημαϊκή κοινότητα του εξωτερικού. «Η πρόκληση του επιβαλλόμενου εκ των συνθηκών μετασχηματισμού του σχολείου, σε επίπεδο περιεχομένου της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τεχνολογικής ανασυγκρότησης και οργανωτικής αναδιάταξης, προφανώς έγινε αποδεκτή από το πανεπιστήμιο Κρήτης που επενδύει σταθερά και επίμονα στην εξέλιξη και την ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, παρακολουθώντας και υιοθετώντας όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές επιταγές. Η ψηφιακή παιδεία, η αποτελεσματικότητα της στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου των μαθητών και τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών υπηρεσιών της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και οι παθογένειες της, θα τεθούν στο μικροσκόπιο της γόνιμης συνδιαλλαγής και της πάλλουσας αλληλεπίδρασης που θα λάβει χώρα στους κόλπους στου συνεδρίου. Ο δήμος Ρεθύμνης, με τιμή και βαθιά ικανοποίηση, έθεσε τις εργασίες του υπό την αιγίδα του, ως έκφραση έμπρακτης κατάθεσης της υποστήριξης του στο θαυμαστό έργο που παράγεται στην πανεπιστημιακή μας κοινότητα και διαχέεται στην κοινωνία ως πηγή ανατροφοδότησης, ως κίνητρο αναστοχασμού και ως πρόταγμα συλλογικής βελτίωσης».
Κλείνοντας, η εκπρόσωπος του Χαμόγελου του Παιδιού, Δώρα Θανοπούλου, αφού προανήγγειλε την επίσκεψη του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλου στην Κρήτη, με έναυσμα την υλοποίηση του συνεδρίου, πρόσθεσε: «Θα θέλαμε όλοι μαζί να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Ρεθύμνης για την αρωγή τους. Πάνω απ’ όλα θα ήθελα να αναφερθώ στην Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α, γιατί μας έχει αγκαλιάσει με φροντιστική φιλοξενία, όπως και το ΕΔΥΤΕ. Η φιλοξενία στην οποία αναφέρομαι είναι γνωστή στο Χαμόγελο του Παιδιού όσον αφορά την Κρήτη. Ήδη πριν αποκτήσουμε φυσική παρουσία στο νησί, όλοι οι άνθρωποι είχαν αγκαλιάσει την προσπάθεια, το έργο και το όραμα του οργανισμού. Σήμερα μέσα από τα κέντρα άμεσης κοινωνικής επέμβασης έχουμε κατορθώσει να έχουμε παγκρήτια κάλυψη και έτσι να καλύπτουμε ολιστικά τις ανάγκες των παιδιών και των ενηλικών που βρίσκονται πλάι τους. Αυτό είναι εφικτό μόνο μέσα από τη συνεργασία, κυρίως σε θεσμικό επίπεδο και αναφέρομαι σε μια συνεργασία ουσιαστική που δε βασίζεται στη φιλανθρωπία, είναι συνειδητοποιημένη και επίσης σε μια συνεργασία που έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους και θέλει να έχει αποτέλεσμα με διάρκεια. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι η πρόληψη έχει τον πιο σημαντικό ρόλο, το ίδιο και η εκπαίδευση. Και έτσι έρχεται με τεράστια χαρά αυτή η συνεργασία, η οποία μας βοηθά να δίνουμε μεγαλύτερο βάθος στις παρεμβάσεις μας».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4/6 η ορκωμοσία των μεταπτυχιακών φοιτητών του Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α. για πρώτη φορά στην Πλατεία Μικρασιατών με κεντρικό ομιλητή τον κ. Μάνο Κοντολέων, συγγραφέα και κριτικό. Αμέσως μετά έχει προγραμματισθεί μουσική βραδιά με το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, την ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου του δήμου Ρεθύμνου και το Μουσικό σχήμα των φοιτητών. Η λήξη του συνεδρίου θα γίνει την Κυριακή 5/6, μετά από την ολοκλήρωση ημερίδας με θέμα: «Διαδρομές Ζωής και Δημιουργικότητας», που θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.