Έντονες αντιδράσεις για τις τεράστιες καθυστερήσεις που καταγράφονται στο θέμα χρηματοδότησης του ΚΕΓΕ
Την έντονη αγωνία τους για τα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα των δομών ειδικής αγωγής εξέφρασαν σήμερα εκπαιδευτικοί και γονείς των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία του νομού, στη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο.
Το φλέγον ζήτημα για την εκπαιδευτική κοινότητα αποτελεί το ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης) στην περιοχή των Μισσιρίων. Ένα κτίριο που το 2019, πριν δηλαδή πέντε χρόνια παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον δήμο, με σκοπό να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως σχολείο για να στεγάσει το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (Ε.Ν.Ε.Ε.Γ.Υ.Λ ).
Ο δήμος είχε υποβάλλει πρόταση για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης». Μια πρόταση που μέχρι σήμερα παραμένει σε αναμονή. Αφενός διότι το έργο ήταν εκτός πλαφόν του προγράμματος και αφετέρου διότι τέθηκαν όροι και προδιαγραφές νέες που ανέβασαν το κόστος του έργου στα εννέα εκ. ευρώ, με τον σχεδιασμό να προβλέπει επιπλέον έκταση με περισσότερους χώρους σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει το πρόγραμμα. Το θέμα όμως είναι ότι τα χρόνια πέρασαν οι υποσχέσεις έχουν μείνει στον αέρα, το υπουργείο παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις κατά καιρούς δοθήκαν δια στόματος Στ. Πέτσα που ήταν ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών αλλά και του σημερινού αν. υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου.
Μάλιστα τα χρόνια πέρασαν και ενδεικτικό είναι σήμερα πέντε χρόνια η σχολική κοινότητα των ειδικών σχολείων του νομού δηλώνει αγανακτισμένη και απογοητευμένη. Για τις υποσχέσεις που μένουν στα λόγια επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στη δημοτική αρχή για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται αλλά και για ενέργειες που όπως τονίζει η σχολική κοινότητα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν, όπως αυτή της εκ νέου αποδοχής παραχώρησης της έκτασης που βρίσκεται το κτίριο η οποία έληξε και δεν ανανεώθηκε.
«Η ειδική αγωγή είναι το αποπαίδι της εκπαίδευσης για τον δήμο Ρεθύμνου»
Εκπαιδευτικοί, σύλλογοι διδασκόντων του ΕΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥΛ, σύλλογοι γονέων, η ΕΛΜΕΡ και μαθητές των σχολείων συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο δημαρχείο Ρεθύμνου εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που επικρατεί με τη σχολική στέγη. «Νιώθουμε σαν το αποπαίδι της εκπαίδευσης» τονίζουν, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται διαρκώς νέα σχολεία, ενώ για την ειδική αγωγή δεν υπάρχει στην πράξη τίποτα. Οι εκπαιδευτικοί επανέλαβαν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στις δομές των Μισσιρίων όπου στεγάζεται το ειδικό σχολείο και το ΕΕΕΕΚ σε χώρους μικρούς και ακατάλληλους. «Κάνουμε μάθημα σε αποθήκες» τονίζουν και κανένας δεν φαίνεται στη πράξη να ενδιαφέρεται, όταν μάλιστα μιλάμε για σχολεία που καλύπτουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Τα δυο σχολεία ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ δεν διαθέτουν δική τους στέγη με συνέπεια παρά τις όποιες προσπάθειες του προσωπικού να υποβαθμίζεται η εκπαίδευση των μαθητών απουσία κατάλληλων υποδομών.
Ο Χάρης Χαρωνίτης, υποδιευθυντής ΕΕΕΕΚ σε δηλώσεις του ανέφερε «Εδώ και 20 χρόνια είμαστε φιλοξενούμενοι στο 1ο Ειδικό δημοτικό. Οι υποσχέσεις που έχουμε λάβει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν είναι πάρα πολλές και έμειναν όλες στα λόγια. Την τελευταία πενταετία – που είχε παραχωρηθεί το ΚΕΓΕ μας είχε υποσχεθεί ο δήμος ότι θα το ενέτασσε σε κάποιο πρόγραμμα. Μάλιστα, τότε είχαμε υποσχέσεις ότι μέσα σε ένα χρόνο θα πηγαίναμε στον νέο χώρο, τόσο σύντομα. Εμείς κάναμε λίγο παραπάνω υπομονή και στη συνέχεια η εξέλιξη ήταν να μας λένε ότι εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα, που τελικά δεν εντάχθηκε και μετά ότι θα εντασσόταν σε ένα άλλο. Τώρα καταλήξαμε να χάνει την κυριότητα ο δήμος της έκτασης του ΚΕΓΕ, από ό,τι γνωρίζουμε από έγγραφα που έχει ο σύλλογος Γονέων, και πρέπει από την αρχή να κάνει τη διαδικασία. Όμως το ζήτημα είναι ότι ο όρος της σύμβασης μέσα αφαιρεί το δικαίωμα από τον δήμο να ξανά προσπαθήσει να διεκδικήσει το ΚΕΓΕ, καθώς θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια. Η κατάσταση είναι τραγική. Οι χώροι που στεγάζονται τα ΕΕΕΕΚ είναι απίστευτα κακοί, τραγικοί, επικίνδυνοι και για την εκπαίδευση ανεπαρκείς, αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών».
Ο Χρήστος Σουρουλής πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ με πρωτοβουλία της οποίας διοργανώθηκε η χθεσινή κινητοποίηση σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πράγματι δεν προχωράει τίποτα. Η όποια προσπάθεια φαίνεται να είναι ημιτελής ή ενδεχομένως «για τα μάτια του κόσμου». Είκοσι χρόνια το ΕΕΕΕΚ φιλοξενείται προσωρινά στο Ειδικό Δημοτικό, σε αίθουσες κουτιά, και το δημοτικό και το ΕΕΕΕΚ. Το ΕΝΕΕΓΥΛ περιφέρεται από το Γεράνι στον κόμβο Ατσιποπούλου σε παρόμοιες συνθήκες. Η ειδική αγωγή φαίνεται ότι δεν είναι προτεραιότητα για τους κρατούντες, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζουν και είναι απαραίτητο για αυτά τα παιδιά, να κάνουν μάθημα σε στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες. Δεν πάει άλλο. Το ΚΕΓΕ πρέπει να δρομολογηθεί, να φτιαχτεί, να ανακατασκευαστεί και να φιλοξενήσει το ΕΕΕΕΚ και το ΕΝΕΕΓΥΛ. Όποιος μπορούσε θα είχε ενδιαφέρον να πήγαινε σε αυτά τα σχολεία να δει ιδίοις όμμασι σε τι συνθήκες κάνουν μάθημα τα παιδιά και πόσο πολύ προσπαθούν με το δικό τους προσωπικό φιλότιμο οι καθηγητές να τα φέρουν βόλτα. Δεν είναι μόνο να τα κάνουμε όλα με τον πατριωτισμό και το φιλότιμο, πρέπει επιτέλους να φτιαχτούν οι σχολικές εγκαταστάσεις που χρειάζεται η ειδική αγωγή. Το ΚΕΓΕ παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον δήμο πριν πέντε χρόνια ακριβώς, 14/01/2019. Επομένως δεν μιλάμε για μια καθυστέρηση απλώς, μιλάμε για μια πενταετία. Ακούμε και εμείς συνέχεια σχέδια που αλλάζουν, για plan A, plan B, για μια υπογραφή που είναι να μπει από στιγμή σε στιγμή, από τον έναν υπουργό, από τον άλλον υπουργό. Τελικά δεν γίνεται τίποτα και έχουν κάνει μπαλάκι τους ανθρώπους και τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και το ΚΕΓΕ κοντεύει να γίνει το ίδιο αρχαιολογικό εύρημα».
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και μέλη του σωματείου ΑμεΑ. Ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Τσαχάκης τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης να στεγάζονται σε τροχόσπιτα, σε λυόμενα υπό άθλιες συνθήκες, σε δωμάτια κουτιά. Δεν αρκεί παρά να πάει κάποιος και να δει την κατάσταση που βρίσκονται. Εμείς διαμαρτυρόμαστε για αυτό, ζητάμε να δοθεί άμεση λύση, γιατί εδώ και πέντε χρόνια σύρεται αυτό το θέμα. Έρχεται ο ένας υπουργός και υπόσχεται, έρχεται ο άλλος υπουργός και υπόσχεται, φεύγει ο ένας έρχεται ο άλλος, και λύση δεν δίνεται. Απαιτούμε λοιπόν άμεση λύση για τη διευθέτηση αυτού του σοβαρού προβλήματος. Υπάρχουν και πολλά άλλα βέβαια στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, όπως είναι η προσβασιμότητα των σχολείων, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε παράλληλη στήριξη, σε υποχρηματοδότηση, κτιριολογικά. Αλλά αυτήν τη στιγμή το ζήτημα της στέγασης της ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης νομίζω ότι είναι το θέμα που μας ταλανίζει και που έχει φτάσει πια στο απροχώρητο. Εάν σκεφτεί κανείς ότι πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια στο ΕΝΕΕΓΥΛ φοιτούσαν δέκα παιδιά και σήμερα είναι 60. Χρειαζόμαστε λοιπόν κατάλληλους χώρους και γι’ αυτό λέμε για το ΚΕΓΕ, ώστε να γίνουν θεραπευτήρια εκεί, να υπάρχουν φυσικοθεραπεύτρια, να υπάρχουν θεραπευτικές πισίνες, να υπάρχει ό,τι είναι αναγκαίο για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Ειδική αγωγή είναι ιατροκεντρικός όρος και δεν είναι αγωγή μόνο ιατροκεντρικού χαρακτήρα, είναι και εκπαιδευτικού. Εμείς ζητάμε να γίνει ένα κτίριο να καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία. Να μην φοβόμαστε τη λέξη αναπηρία, γιατί παρακολουθώ στα ραδιόφωνα τόσες μέρες να λένε «τα παιδιά με προβλήματα, τα παιδιά με ανάγκες». Είναι παιδιά με αναπηρία. Η αναπηρία λέγεται αναπηρία, δεν λέγεται αλλιώς. Δεν μας ενδιαφέρει από που θα είναι η χρηματοδότηση μας ενδιαφέρει όμως να γίνει το έργο».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Ρεθύμνης Μανούσος Μανουσογιάννης εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγώνα της σχολικής κοινότητας τονίζοντας ότι «21 ολόκληρα χρόνια «η προσωρινή λύση» έγινε μόνιμη. Μιλάμε για τα σχολεία που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Άρα πρέπει να υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία και όχι κοροϊδία που εισπράττουν πολλά χρόνια τώρα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και όλων των δημοτικών αρχών. Προσωρινά στεγάστηκε το ΕΕΕΕΚ σε ένα κομμάτι κτιρίου, που εγώ τουλάχιστον όταν πήγα πρώτη φορά το χαρακτήρισα «σύμπλεγμα λαγουμιών», και έτσι είναι. Όποιος πάει να το δει αυτό το πράγμα εισπράττει. Έγιναν πολλά από τότε μέχρι σήμερα. Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίστης δεν ήρθε ποτέ. Αυτό που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται γιατί ο δήμος τεχνικά έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες, η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης και του υπουργού, να μετατραπεί και σε απόφαση χρηματοδότησης, είτε από το Τρίτσης, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από οπουδήποτε αλλού. Τα επόμενα χρόνια 57 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία ο λαός μας τα έχει πληρώσει, θα διατεθούν για διάφορα έργα. Περίπου 570 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα διαχειριστεί η περιφέρεια. Ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια τους τα μεγάλα συμφέροντα να τα βάλουν στο χέρι. Ο λαός πρέπει να αγωνιστεί, να απαιτήσει αυτά τα οποία δικαιούται για να τα πάρει. Εάν κάτσε στη γωνία δεν θα μείνει τίποτα, θα μείνουν μόνο plan B, μπαλώματα για να περάσουν άλλα 20-30 χρόνια και να είμαστε ξανά εδώ στα ίδια».
Γ. Γεωργαλής: Έως το τέλος Ιανουαρίου θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου
Μετά την κινητοποίηση η σχολική κοινότητα, όπως είχε ανακοινώσει, ανέβηκε στο δημαρχείο για να συναντηθεί με τον δήμαρχο. Η παρουσία του αντιδημάρχου Γιώργου Γεωργαλή που τους υποδέχτηκε προκάλεσε την έκρηξή τους καθώς ήθελαν να δουν και να συνομιλήσουν με τον ίδιο τον δήμαρχο, ο οποίος ωστόσο απουσίαζε καθώς διαγνώστηκε με κορονοϊό.
Η συζήτηση των δυο πλευρών εξελίχτηκε σε έντονους τόνους και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με τους εκπαιδευτικούς να επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική αρχή για απραξία. Οι εκπαιδευτικοί ζητούσαν να δουν το έγγραφο που πιστοποιεί ότι ο δήμος Ρεθύμνου έχει ανανεώσει την αποδοχή παραχώρησης της έκτασης, με δεδομένο ότι η σύμβαση λήγει στις 14 Ιανουαρίου.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας πάντως από την πλευρά του ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και μετέφερε τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν από πλευράς αναπληρωτή υπουργού, ότι εντός Ιανουαρίου θα ξεκαθαρίσει το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά από τα «Ρ.Ν.» ο κ. Γεωργαλής για το ενδεχόμενο που το έργο τελικά δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» απάντησε ότι θα αναζητηθεί χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα με λιγότερα κονδύλια για να υλοποιηθεί το σχολείο.
«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι γονείς, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να διεκδικούν καλύτερες κτιριακές υποδομές. Ο δήμος έχει με κάνει τεράστιες προσπάθειες και έχομε πάρει την έγκριση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση του ΚΕΓΕ στον δήμο Ρεθύμνης. Είναι ένα κτίριο με 1.550 τετραγωνικά και επίσης έχει έναν αύλειο χώρο εννέα στρέμματα. Αυτό σχεδιάζουμε να το μετατρέψουμε σε χώρο ειδικής αγωγής για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το ΕΕΕΕΚ και το ΕΝΕΕΓΥΛ. Στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου έχουμε βάλει τα 9.000.000 ευρώ, που περιμένουμε να υπογραφούν από τα λεγόμενα του κ. Λιβάνιου προς τον δήμαρχο μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Ο κ. Λιβάνιος δεν έδωσε σαφή δέσμευση στον δήμαρχο, είπε ότι το έχει υπόψη του, το έχει βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα και ότι θα το εντάξει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με τα πρώτα χρήματα που θα μπουν στο πρόγραμμα. Είπε ότι το πρώτο έργο που θα υπογράψει θα είναι τα ειδικά σχολεία του Ρεθύμνου. Αυτήν τη «δέσμευση» έδωσε ο κ. Λιβάνιος. Η παραχώρηση που έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον δήμο λέει ότι εάν μέσα σε πέντε χρόνια δεν κάνει τίποτα ο δήμος, ο χώρος επιστρέφει πίσω στο υπουργείο. Αλλά εμείς έχουμε έγγραφα από το 2021 και το 2022 που το υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει το κτιριολογικό για τα ειδικά σχολεία και επίσης έχουμε πάρει δεύτερη δέσμευση, έγγραφο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι επιτρέπει να χτιστούν άλλα 1.000 τετραγωνικά στον χώρο αυτό. Διότι δεν φτάνουν τα 1.550, χρειάζονται κι άλλα 1.000 τετραγωνικά. Αυτό το έβαλε το υπουργείο Παιδείας ως προϋπόθεση και το ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσφατα, πριν ένα χρόνο. Άρα, τα πέντε χρόνια μεταφέρονται για το 2027. Άρα λοιπόν ουσιαστικά δεν έχουμε πρόβλημα να μας πάρουν πίσω την οικοπεδική έκταση και την παραχώρηση. Εάν δεν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τότε θα προχωρήσουμε σε ένα πλάνο Β που θα διεκδικήσουμε χρηματοδότηση είτε από το υπουργείο Εσωτερικών 2.000.000 ευρώ, είτε από την περιφέρεια και τον δήμο, για να αναπλαστεί αυτό το σχολείο και να λειτουργήσει σε λιγότερα τετραγωνικά, 1.550» ανέφερε χαρακτηριστικά.