19 °C Rethymno, GR
31/03/2023

ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Αυξημένη ζήτηση στα αγροτουριστικά καταλύματα του Ρεθύμνου

Θετικά μηνύματα για τον αγροτουρισμό της Κρήτης δείχνουν οι κρατήσεις στα καταλύματα του Ρεθύμνου, oι οποίες μετά από μια διετία δείχνουν να ανακάμπτουν σημαντικά. Ήδη από τις αρχές του Απριλίου οι πρώτοι επισκέπτες, κατά κύριο λόγο από την Αγγλία και τη Γαλλία, βρίσκονται σε αγροτουριστικές μονάδες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου η ζήτηση παραμένει αυξημένη. Οι επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, γνωρίζοντας πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο έως ότου οι κρατήσεις που έχουν γίνει υλοποιηθούν, καθώς γνωρίζουν καλά την ευαλωτότητα του τουριστικού κλάδου και πως κάθε απρόοπτο μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει τα τωρινά δεδομένα. Ωστόσο δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι φέτος η σεζόν ξεκίνησε πολύ νωρίς και δείχνει πως θα διαρκέσει αρκετά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του συνδέσμου Αγροτουριστικών Ενώσεων Κρήτης Κορίνα Μηλιαράκη, το αποτύπωμα που άφησε η πανδημία στα αγροτουριστικά καταλύματα είχε και τα θετικά του, υπό την έννοια ότι αποτελούν προτεραιότητα στις επιλογές των δυνητικών επισκεπτών και για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αναζήτηση του επισκέπτη για βιωματικής εμπειρίες στο ταξίδι που θα συνδυάζουν έναν προορισμό με φυσικές ομορφιές, φιλόξενο στον οποίο μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό τη γαστρονομία και ταυτόχρονα να γίνουν μέλος μιας κοινότητας με κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, καθιστούν τις αγροτουριστικές μονάδες πρώτες στις προτιμήσεις μιας μεγάλης μερίδας ταξιδιωτών. Για τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι βασικό και το γεγονός ότι η διαφήμιση και προβολή των μονάδων τους γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους επισκέπτες. Νέα αγροτουριστικά καταλύματα που, τα τελευταία χρόνια, έχουν προστεθεί στις επιλογές των ταξιδιωτών, συνιστούν πολλαπλά οφέλη: Τόσο για την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και για την αναζωογόνηση ολόκληρων χωριών που, χρόνο με το χρόνο, ερήμωναν.

«Τα μηνύματα είναι λίγο αντιφατικά. Αυτή την περίοδο τα αγροτουριστικά καταλύματα ήδη από τις 5 Απριλίου έχουν ανοίξει και έχουμε αυξημένη τουριστική κίνηση. Οι επισκέπτες μας είναι κυρίως από την Αγγλία και κάποιοι λίγοι από τη Γαλλία. Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι. Η χρονιά προοιωνίζεται καλή, όμως περιμένουμε να το δούμε στην πράξη. Υπάρχουν συνάδελφοι βέβαια που περίμεναν επισκέπτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία και είναι απογοητευμένοι. Ωστόσο, εμάς μας στηρίζει πολύ η αγγλική και γαλλική αγορά. Γενικά το περιβάλλον είναι ασταθές, όμως ευελπιστώ ότι θα πάμε καλά. Είναι σαφές και ξεκάθαρο πλέον ότι οι επισκέπτες στρέφονται στα αγροτουριστικά καταλύματα. Έρχονται στις μονάδες μας γιατί θέλουν να νιώσουν μοναδικά σαν άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε μεγαλουπόλεις και έρχονται σε ένα χωριό και σε ένα μικρό ξενοδοχείο και ξέρουν ότι θα συναντήσουν ανθρώπους που θα τους ξεχωρίζουν. Ακόμα και το καλημέρα που θα πουν έχει μια ποιότητα. Για αυτούς η φιλοξενία είναι βασική προϋπόθεση και κριτήριο επιλογής, ενώ η γαστρονομία παίζει καθοριστικό ρόλο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μηλιαράκη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους όρους υγειονομικής ασφάλειας, με τους οποίους λειτουργούν τα αγροτουριστικά καταλύματα, επισημαίνοντας πως και αυτός είναι ένας παράγοντας που έχει συμβάλλει στην αυξημένη ζήτηση: «Σίγουρα οι όροι υγειονομικής ασφάλειας έχουν συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης. Οι πελάτες μας εν μέσω κορονοϊού μας κατέταξαν στους ασφαλέστερους υγειονομικά προορισμούς. Οι επισκέπτες όταν έρχονται σε μικρές μονάδες αντιλαμβάνονται άμεσα την τήρηση των μέτρων από πλευράς μας και αυτό είναι ένα σημαντικό ατού, γιατί πλέον η ιατρική φροντίδα και τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας είναι κάτι που μένει, είναι μια παρακαταθήκη, ίσως το μόνο καλό που άφησε η πανδημία. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια της Περιφέρειας από τα οποία όλοι έχουμε βγει κερδισμένοι. Γιατί πλέον υπάρχει μια γνώση που πριν δεν υπήρχε».

 

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 κορυφαίων προορισμών στην Ευρώπη

Ξεπερνούν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που αναμένονταν για φέτος το καλοκαίρι οι κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τους τουρίστες να προτιμούν τη λύση τύπου Αirbnb ως αποτέλεσμα των υγειονομικών συνθηκών, αλλά και της γενικότερης αύξησης του κόστους ζωής.

H σύγκριση με την περσινή χρονιά δείχνει ότι οι κρατήσεις στην Ελλάδα για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου καταγράφουν άνοδο 232% σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA.

Τα δεδομένα αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στη λίστα των 20 κορυφαίων προορισμών στην Ευρώπη. Παράλληλα, βλέπουμε και τάσεις που πρόκειται να κυριαρχήσουν φέτος, όπως εκείνη των οδικών ταξιδιών (road trips).

Ειδικότερα, από αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, οι κρατήσεις για Airbnb καταγράφουν αύξηση 232% σε σχέση με την περσινή χρονιά και 7% με τις κρατήσεις του 2019. Τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει η Σαντορίνη με 552%, η Αθήνα με 429% και η Κέρκυρα με 317%.