Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι ανατιμήσεις υλικών έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του δήμου αλλά και στην εκτέλεση των δημοτικών έργων, με δεδομένα και τα αλυσιδωτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργολάβοι.
Η ενεργειακή κρίση έχει εξελιχτεί σε δυσβάσταχτο βάρος για τους δήμους, αφού έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων όπως είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων, η αύξηση του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών και το κόστος των καυσίμων.
Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι της χώρας έχουν επανειλημμένως θέσει το σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας επιπλέον στήριξη, παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μπορέσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά οι δήμοι.
Τα προβλήματα αυτά επισημάνθηκαν χθες στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μανουσογιάννη μίλησε για τις αυξήσεις των τιμών, διευκρινίζοντας αρχικά ότι τόσο τα καύσιμα όσο και η ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται από πόρους ανταποδοτικότητας. Όπως είπε για τα καύσιμα στις 31-12-2121 ο δήμος είχε πληρώσει απολογιστικά 365.000 ευρώ. Για το 2022 είχε προϋπολογίσει περίπου 430.000 ευρώ και μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί 380 χιλιάδες και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του έτους θα φτάσει 550 χιλιάδες. «Δηλαδή 100 χιλιάδες περισσότερα από πέρυσι και εκατό λιγότερα από αυτά που είχαμε προϋπολογίσει» διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια η αύξηση του κόστους φτάνει το 65%.
Πέρυσι όπως είπε είχαν δαπανηθεί 630.000 ευρώ. Για το 2022 ο δήμος είχε προϋπολογίσει 700.000 ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσουν τα έξοδα το 1.100.000 ευρώ.
Για το τέλος ταφής απορριμμάτων ο κ. Σπανουδάκης εξήγησε ότι: «Παρά τις πιέσεις από ΕΣΔΑΚ δεν τον έχουμε πληρώσει ακόμα. Υπολογίζουμε 300.000 ευρώ για α’ εξάμηνο του 2022 και έχουμε εντάξει στον σχετικό κωδικό 150.000 ευρώ. Μακάρι όμως να μη χρειαστεί το ποσό αυτό να πάει εκεί και να πάει σε άλλες ανάγκες, όπως είναι η ενέργεια» είπε.
Χθες στο περιθώριο της συζήτησης του θέματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έχουν γίνει και θα συνεχιστούν με τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μια ενίσχυση για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν σε κάποιο βαθμό τα ζητήματα που υπάρχουν.
Ειδικότερα, κατά την ενημέρωσή του προς το δημοτικό συμβούλιο ο Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε πως η στόχευση είναι είτε να περιοριστεί το κόστος για το τέλος ταφής απορριμμάτων, είτε να τροφοδοτηθούν οι δήμοι από το κράτος για να το καλύψουν, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και το ακριβές ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ. Ιδιαίτερη αναφορά όπως πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης στις συναντήσεις με τους υπουργούς έκαναν οι δήμαρχοι για το κόστος του ναυαγοσωστικού έργου, αλλά και τη ζωτική σημασία να εισπράττουν οι τουριστικοί δήμοι το τέλος διανυκτέρευσης που αποδίδεται στο κράτος. Αναλυτικά ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Πολύ έντονα μαζί με την ΚΕΔΕ τα έχουμε βάλει τα θέματα αυτά. Στην προηγούμενη σύσκεψη, πριν μια εβδομάδα στην Αθήνα παρουσία των υπουργών Στ. Πέτσα, Μ. Βορίδη, Θ. Σκυλακάκη είχαμε τη θερμή συνηγορία από τους υπουργούς Εσωτερικών ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων έχει μπει με λάθος τρόπο και μάλιστα με δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να βάλουν τελικά. Θεωρώ ότι ψάχνουν να βρουν μια φόρμουλα πως να απεγκλωβιστούν. Υπάρχει ένα ζήτημα ότι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης εξαρτώνται με αιρεσιμότητα αυτόν τον όρο. Μπορούμε όμως να κάνουμε μια σοβαρή μείωση ή έμμεση τροφοδότηση των δήμων για αυτό το δυσβάσταχτο τέλος.
Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα της ενεργείας. Υπάρχει σχεδιασμός να μας δοθεί κάτι λιγότερο από μια δωδεκάμηνη δόση ΚΑΠ. Δηλαδή ενώ η ΚΑΠ είναι 114 εκ. ευρώ, πάνε να δώσουν 100 εκ. ευρώ και προσπαθούμε να τα κάνουμε παραπάνω με την πρόφαση της διεύρυνσης του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών. Προσθέτουν περίπου συν 6 εκ. ευρώ – δεν είναι μεγάλο ποσό – καθώς ο δήμος Ρεθύμνου θα λάβει 40-60 χιλιάδες το πολύ, τη στιγμή που έχει επιβαρυνθεί με 275 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον υπάρχει έντονη συζήτηση για θέμα του κόστους του ναυαγοσωστικού έργου και έχουμε θέσει έντονα το ζήτημα. Δεν μπορούν οι τουριστικοί προορισμοί να έχουν πίεση στα απορρίμματα, στην ανταποδοτικότητα και το τέλος διαμονής να το εισπράττει το κράτος. Φανταστείτε αν ο δήμος Ρεθύμνου έπαιρνε ανά διανυκτέρευση ημέρας του κάθε επισκέπτη στα 5αστερα 5 ευρώ και τουλάχιστον 1 ευρώ ανά επισκέπτη. Θα ‘χαμε κάποια εκατομμύρια επιπλέον και τώρα δεν θα χρειαζόταν να συζητάμε. Αυτό μπήκε στη συζήτηση. Έχουμε συνηγορία του υπουργείου Εσωτερικών όχι όμως και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που φυσικά «κλωτσάει», καθώς δεν μας αντιμετωπίζει σοβαρά. Θεωρώ ωστόσο ότι θα έχουμε εξελίξεις σε όλα τα θέματα. Συν τοις άλλοις από ότι μου ‘πε κατ’ ιδίαν ο κ. Πέτσας ετοιμάζουν να βρουν τρόπο να επιδοτήσουν ΔΕΥΑ».
Ανέφερε ενδεικτικά ότι η αύξηση στα τιμολόγια χαμηλής τάσης είναι 326% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 και στη μέση τάση η αύξηση φτάνει το 286%.
«Η βοήθεια που παίρνουμε μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι δραχμικά μικρότερη από ότι παίρναμε στην επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, γιατί οι πάροχοι ενσωμάτωσαν στην τιμή του προϊόντος τη ρήτρα και η βοήθεια είναι μικρότερη τώρα» κατέληξε.
Υστέρηση στην υλοποίηση έργων
Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του β’ τριμήνου του 2022 ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επεσήμανε πως παρά τα καλά μηνύματα με τις εισπράξεις και τις χρηματοδοτήσεις έργων, εν τούτοις φαίνεται πως υπάρχει μια σημαντική υστέρηση στην υλοποίηση έργων.«Έχουμε θετικά μηνύματα από εισπράξεις και από τις χρηματοδοτήσεις, αλλά έχουμε μείνει πίσω στην υλοποίηση. Δηλαδή ενώ οι δεσμεύσεις για τα έργα φτάνουν το 70% στα υλοποιηθέντα το ποσοστό φτάνει από 5-7%. Είχαμε πει φέτος ότι θα δίναμε βάση στην υλοποίηση, ελπίζω ότι το τρίμηνο που υπολείπεται θα ρίξουμε λίγο περισσότερο βάρος» ανέφερε ο κ. Νίνος.
Απαντώντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ υλοποιηθέντων έργων και τιμολογηθέντων ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς απέδωσε το πρόβλημα αυτό στις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών και στα προβλήματα που υπάρχουν στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ τόνισε πως δόθηκε μια ανάσα μέσα από το πρόγραμμα «Αξία».
«Η κατάσταση είναι θλιβερή στο κομμάτι με τις πληρωμές. Η υλοποίηση είναι στο 80%, σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές στο τέλος του χρόνου θα τιμολογηθούν. Υπάρχει υστέρηση των πληρωμών όμως τηρούμενων των αναλογιών της κρίσης και των ανατιμήσεων υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος και θεωρώ ότι το τεχνικό πρόγραμμα πάει καλά» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Συμπληρώνοντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είπε ότι πάνω από 50% των έργων σε ό,τι αφορά την Οικονομική επιτροπή έχουν περάσει στο στάδιο της δημοπράτησης.
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού ο αντιδήμαρχος οικονομικών, είπε το πρώτο εξάμηνο έχει εισπραχτεί το 30% του προϋπολογισμού. «Υστερούμε πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Φέτος έχουμε εισπράξει 1,2 εκ. ευρώ ενώ το 2021 1,4 εκ. ευρώ και το 2019 1,5 εκ. ευρώ». Πρόσθεσε επίσης ότι έχει δεσμευτεί το 64% από τα προϋπολογισθέντα και έχει πληρωθεί 15% των προϋπολογισθέντων.
Συμπλήρωσε επίσης ότι αυξήθηκε κατά 1 εκ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα το τρίμηνο.