Αυξημένο είναι το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον καταναλωτών και επιχειρήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα ηλεκτρικού ρεύματος και να εξοικονομήσουν ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού ΔΕΔΔΗΕ που χειρίζεται τις αιτήσεις, σε επίπεδο νομού τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν κατατεθεί συνολικά 85 αιτήσεις, τη στιγμή που πέρυσι όλο τον χρόνο οι αιτήσεις στον νομό έφτασαν τις 35. Η ενεργειακή κρίση αλλά και η ραγδαία αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος το τελευταίο πεντάμηνο, έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον τοπικό ΔΕΔΔΗΕ από τις 80 και πλέον αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στον νομό τον τελευταίο ενάμιση μήνα οι περισσότερες αφορούν σε φωτοβολταϊκά έως και 50 ΚW, που σημαίνει ότι αφορούν κατά κύριο λόγο νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών γίνεται με τη μέθοδο της αυτοπαραγωγής (net metering), που συνεπάγεται παραγωγή ενέργειας, διοχέτευσης και συμψηφισμό μετ την ενέργεια που καταναλώνεται. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς. Αρχικά ο καταναλωτής συντάσσει μια σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να υπάρξει σύνδεση και ακολούθως με τη ΔΕΗ ή με άλλον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας υπογράφεται η σύμβαση του συμψηφισμού.
Ο προϊστάμενος του τομέα των φωτοβολταϊκών της ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου κ. Κλωναρίδης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε πως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο: «Γίνονται σχεδόν καθημερινά αιτήσεις. Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν σε φωτοβολταϊκά χαμηλής ισχύος κάτω των 50 ΚW, που σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση γίνεται από την περιοχή ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου, ενώ αν είναι άνω των 50 ΚW πρέπει να εξεταστούν οι αιτήσεις από την Αθήνα. Οι αιτήσεις αφορούν νοικοκυριά και καταστήματα, ενώ αυτά που είναι μεγάλης ισχύος αφορούν μεγάλες παροχές, όπως ξενοδοχεία και μεγάλες επιχειρήσεις. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα οι αιτήσεις στο Ρέθυμνο είναι περίπου 80».
Από την πλευρά της η κ. Μαρία Σηφάκη από το τμήμα net -metering της εταιρίας «ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα» αναφέρει: «Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από όλες τις περιοχές της Κρήτης, κυρίως το τελευταίο διάστημα, κάτι που οφείλεται στην εκτίναξη του κόστους ενέργειας. Ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Όλες οι οικονομοτεχνικές μελέτες δείχνουν απόσβεση σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση χρόνου. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από κατοικίες με τη διαφορά ότι στον ιδιώτη, το ΦΠΑ είναι σαν κόστος. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι είναι μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα απόσβεσης, που κατά μέσο όρο ο χρόνος απόσβεσης είναι περίπου τέσσερα χρόνια, ανάλογα πάντα με το σύστημα. Όμως και πάλι είναι μια συμφέρουσα επένδυση».
Από τη μια η αυξημένη ζήτηση από πλευράς καταναλωτών και από την άλλη το περιορισμένο εξειδικευμένο στον κλάδο των φωτοβολταϊκών προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, είχε ως αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να καταγράφονται σε επίπεδο νομού, καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προχωρήσει η εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν τα Χριστούγεννα ο χρόνος εξέτασης των φακέλων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ σε πανελλαδικό επίπεδο έφτανε και τους τέσσερις μήνες από τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης. Μετά τα Χριστούγεννα ο χρόνος περιορίστηκε σε δυο μήνες, ωστόσο φαίνεται πως στο Ρέθυμνο οι καθυστερήσεις το τελευταίο διάστημα ήταν μεγάλες.
Το θέμα ωστόσο σύμφωνα με τον διευθυντή περιοχής Ρεθύμνου ΔΕΔΔΗΕ Αποστόλη Μανωλεσάκη έχει ήδη λυθεί, αφού η υπάλληλος που ήταν σε άδεια έχει επιστρέψει στη θέση της, ενώ παράλληλα όπως πρόσθεσε γίνεται ενημέρωση – εκπαίδευση σε έναν ακόμα υπάλληλο, προκειμένου να μπορεί χειρίζεται τους φακέλους των φωτοβολταϊκών συστημάτων: «Το θέμα των καθυστερήσεων έληξε πριν δυο ημέρες. Απουσίαζε με άδεια η αρμόδια υπάλληλος που χειριζόταν το θέμα. Πλέον επέστρεψε και η κατάσταση ομαλοποιείται. Δεν μπορεί να χειριστεί το θέμα αυτό οποιοσδήποτε. Απαιτείται μια εξειδίκευση. Επειδή τα φωτοβολταϊκά είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία από το Ρέθυμνο ενημερώθηκε και ασχολείται ένας υπάλληλος και τώρα εκπαιδεύεται και ένας δεύτερος. Παράλληλα εντός των ημερών περιμένουμε επιπλέον προσωπικό μέσα από προκήρυξη που είναι σε εξέλιξη για να εκπαιδεύσουμε στον τομέα αυτόν και άλλο υπάλληλο».
Ο ΔΕΔΔΗΕ κατά την εξέταση του φακέλου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού οφείλει να κάνει μία επισκόπηση στον χώρο εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων και να προχωρήσει στην έκδοση κόστους σύνδεσης, το οποίο κυμαίνεται από 350 έως 700 ευρώ ανάλογα τον τύπο της παροχής. Ακολούθως γίνεται η καταβολή του ποσού από τον ιδιώτη και προχωρά στην υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης, για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες που ολοκληρώνουν τη σύνδεση και λειτουργία του συστήματος.
Σύμφωνα με την κ. Σηφακη είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε επίπεδο Κρήτης δεν καταγράφεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πρόβλημα κορεσμού του δικτύου, πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται σε άλλες περιοχές της χώρας και έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων: «Δεν έχουμε πρόβλημα κορεσμού δικτύου ακόμα στην Κρήτη σε αντίθεση με άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας κυρίως, όπου έχουν αρνητικές απαντήσεις από το ΔΕΔΔΗΕ, καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη για ενεργεία και τα δίκτυα έχουν πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Αυτό δεν το έχουμε ακόμα στην Κρήτη. Και είναι πολύ θετικό ότι δεν έχει δοθεί στο νησί καμιά αρνητική απάντηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος» ανέφερε.