30 °C Rethymno, GR
27/06/2022

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΑΝΑΣΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΛΠΕΣ

Υποτονικό κλίμα και περιορισμένη συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Άνοιξαν μετά από τρία χρόνια, λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, οι φοιτητικές κάλπες στις σχολές του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε μετά τις 19:00 το απόγευμα, με την προσέλευση των φοιτητών να χαρακτηρίζεται περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές.

Η αποχή πολλών σπουδαστών από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ίσως να οφείλεται στη γενικότερη αποστασιοποίηση που έχει εντυπωθεί στις κοινωνικές τους ζωές λόγω της μακράς περιόδου εγκλεισμού των προηγούμενων ετών, ενώ ίσως διαδραμάτισε και σημαντικό  ρόλο η απόφαση της Πρυτανείας του πανεπιστημίου να ακυρωθούν όλα τα μαθήματα τη μέρα των εκλογών, όπως επισημαίνουν στα «Ρ.Ν.» εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι τους τονίζουν την ανάγκη συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές, την εκ νέου ενεργοποίηση των συλλόγων τους, καθώς και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ως ενεργά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι παρατάξεις που συμμετείχαν στις φοιτητικές εκλογές στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο και διεκδικήσαν την ψήφο των φοιτητών ήταν πέντε και συγκεκριμένα πρόκειται για τις: ΔΑΠ/ΝΔΦΚ ΠΑΣΠ,  Δίκτυο Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και ΕΑΑΚ.

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε , η Σοφία Μανωλακάκη, εκπρόσωπος της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ και αντιπρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι οι φοιτητές να συμμετέχουν στις εκλογές, ασκώντας αυτό το δικαίωμά τους. «Εμείς προσπαθούμε για ένα πανεπιστήμιο δημοκρατικό, ανοιχτό για τους φοιτητές και για ένα καλύτερο αύριο στην πανεπιστημιακή τους ζωή. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές από το 2019 έως σήμερα στη φοιτητική μας ζωή, καθώς τα προβλήματα έχουν αυξηθεί, αλλά μέσω συνελεύσεων και διοικητικών συμβουλίων προσπαθούμε να τα λύνουμε». Μάλιστα και η ίδια σχολίασε την ένταση της διαδικασίας ως υποτονική.

Από την πλευρά του , ο Διονύσης Χαϊκάλης, γραμματέας της ΠΑΣΠ Ρεθύμνου και υποψήφιος στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών αναμενόταν μεγαλύτερη συμμετοχή από τους φοιτητές. «Αυτό δεν έγινε αυτό αφού η Πρυτανεία αποφάσισε να ακυρωθούν τα μαθήματα λόγω των φοιτητικών εκλογών, επομένως σίγουρα η αποχή είναι μεγάλη. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη μαζικότητα, αφού μαζί προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις συνέχεια. Η ΠΑΣΠ θέλει να φέρει στο πανεπιστήμιο λύσεις σε χρόνια προβλήματα, καινοτομία και εννοείται πως είμαστε δίπλα σε κάθε φοιτητή ο οποίος χρειάζεται βοήθεια. Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις παρατάξεις καλά αποτελέσματα».

Ο γραμματέας του Δικτύου Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, Δήμος Μπινετζής, χαρακτήρισε τις φετινές φοιτητικές εκλογές ως μια ιδιάζουσα περίπτωση. «Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα τμήματα, συγκριτικά με άλλες χρονιές. Η αποχή φυσικά δε βοηθάει κανέναν, χρειαζόμαστε την πολιτική συμμετοχή των φοιτητών γιατί καλούνται να διαλέξουν ποιους θα τους εκπροσωπήσουν. Η πανδημία γενικά μας έχει όλους αποστασιοποιήσει από την καθημερινότητα μας από την κοινωνική ζωή, παρόλα αυτά κάθε χρόνο βλέπουμε ότι η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές μειώνεται και είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Μάλλον έχει εκφυλιστεί ο θεσμός έτσι όπως λειτουργεί συνδικαλιστικά. Έχουμε όλοι την ευθύνη και την υποχρέωση να το αλλάξουμε αυτό, να γίνουμε πιο πειστικοί, πιο συμπαθητικοί και πιο αποτελεσματικοί πολλές φορές».

Παράλληλα, ο Ορέστης Ζαμπούκος, εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, σχολίασε ότι «παλεύουν» να ενεργοποιήσουν ξανά τους φοιτητικούς συλλόγους και να διεκδικήσουν τα φοιτητικά τους δικαιώματα. «Συγχωνεύονται τμήματα στα Παιδαγωγικά, υπάρχει συζήτηση να διασπαστεί το Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, το Φιλοσοφικών να γίνει Φιλοσοφίας και το Κοινωνικών Σπουδών να συγχωνευτεί με το Κοινωνιολογίας. Αυτό δε ξέρουμε κατά πόσο θα γίνει, αλλά θέλουμε να το «μπλοκάρουμε» από τώρα. Υπάρχει μεγάλη αποχή και απογοήτευση από τους φοιτητές, ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα και πανελλαδικά ότι δυνάμεις όπως ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν πέσει πάρα πολύ».

Κλείνοντας η Εβελίνα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος της Αριστερής Ενωτικής Παρέμβασης – ΕΑΑΚ, υποστήριξε ότι οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι πιο κομβικής σημασίας από ποτέ. «Ο λαός και νεολαία έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ακραία και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Στις φετινές φοιτητικές εκλογές πρέπει να ρίξουμε άκυρο στην αποχή αλλά και στην παράταξη της ΝΔ, στην ίδια την κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική, καθώς είναι αυτή η οποία θέλει να «τσακίσει» τα πανεπιστήμιά μας, να φέρει πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικά και ευρύτερα να «τσακίσει» κάθε δημοκρατικό δικαίωμα το οποίο έχει μείνει. Οι φοιτητές εδώ και τρία χρόνια έχουν δείξει ότι δε συμφωνούν με το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να το μπλοκάρουν. Εμείς λέμε όχι σε ένα πανεπιστήμιο «φυλακής» και «αυταρχισμού». Με ενεργούς, ισχυρούς και μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους θα δώσουμε για ακόμα μια φορά το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η πολιτική της και η πανεπιστημιακή αστυνομία δε θα περάσει».