Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Κρήτη

Αυξημένοι δακοπληθυσμοί στα ελαιόδεντρα των ορεινών περιοχών της Κρήτης

Newsroom Από Newsroom
06/09/2023 - 12:10 μμ
στην κατηγορία Κρήτη

Η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας στο νησί αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη παρουσία του Γενικού Διευθυντή Πρωτογενή Τομέα, Κώστα Υψηλάντη, των Διευθυντών των Δ.Α.Α. και Δ.Α.Α.Κ., των υπευθύνων δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και εκπροσώπων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι:

  • Οι δακοπληθυσμοί που καταγράφονται στο εγκατεστημένο δίκτυο παγίδων των αρμόδιων υπηρεσιών είναι σχετικά χαμηλοί για την εποχή, εντούτοις αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η αύξηση παρουσιάζεται κυρίως στις ορεινές περιοχές του νησιού. Ο καύσωνας που έπληξε την χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου επηρέασε αρνητικά το έντομο σε μικρότερο βαθμό όμως από το αναμενόμενο, λόγω της χρονικής περιόδου που έλαβε χώρα, σε σχέση με την οψιμότητα της φετινής χρονιάς.
  • Οι δακοπροσβολές ακολουθούν την ίδια τάση με τους δακοπληθυσμούς. Όπου οι δακοπληθυσμοί είναι υψηλότεροι υπάρχουν περισσότερες δακοπροσβολές, οι οποίες ωστόσο είναι περιορισμένες για την εποχή σε σύγκριση με άλλες χρονιές.
  • Στην συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της Περιφέρειας Κρήτης έχει ολοκληρωθεί και ο 2ος δολωματικός ψεκασμός, με εξαίρεση ορισμένες Κοινότητες της περιοχής Μεσαράς Ηρακλείου όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί δολωματικός ψεκασμός από το πρόγραμμα δακοκτονίας λόγω πολύ χαμηλών δακοπληθυσμών. Η εφαρμογή του 3ου δολωματικού ψεκασμού έχει ξεκινήσει μόνο σε κάποιες περιοχές στις οποίες οι δακοσυλλήψεις τον δικαιολογούν.
  • Οι διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν στην προμήθεια των εντομοκτόνων είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε ολοκληρώνονται άμεσα οπότε τα εντομοκτόνα υλικά αναμένεται να είναι διαθέσιμα όταν παραστεί ανάγκη.

Καθώς η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όσον αφορά τόσο στις δακοπροσβολές όσο και στις μυκητολογικές προσβολές, υπενθυμίζεται στους παραγωγούς να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους και να είναι σε επαφή τόσο με τις κατά τόπους ΔΑΑ και ΔΑΑΚ όσο και με τους τεχνικούς συμβούλους τους, προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις, στην περίπτωση που χρειαστεί. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε επαγρύπνηση και θα δοθούν οδηγίες, αν αυτό απαιτηθεί σε επόμενο δελτίο τύπου.

Επισημαίνεται ότι οι εκτός προγράμματος ψεκασμοί κάλυψης, στους οποίους αρκετοί ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εφόσον διαπιστωθεί έντονη δακοπροσβολή, αποκλειστικά με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν αναφορές ανθεκτικότητας και να διασφαλίζεται η τήρηση  των ελάχιστων  χρονικών ορίων από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί κάλυψης δεν εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας ενώ δεν θα πρέπει να εκτελούνται από παραγωγούς σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.  Ανάμεσα στις εναλλακτικές προληπτικές πρακτικές που έχουν στη διάθεσή τους οι ελαιοπαραγωγοί για την αντιμετώπιση του δάκου συμπεριλαμβάνονται:  (α) η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, (β) η εφαρμογή  εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων και  (γ) η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών.

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιοδένδρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω  αύξηση των δακοπληθυσμών.

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση Δελτία Άρδευσης στα οποία παρέχονται πληροφορίες για τις αρδευτικές ανάγκες της ελιάς σε αντιπροσωπευτικές περιοχές σε όλη την Κρήτη:  https://www.crete.gov.gr/deltia-ardrevsis/

Για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.crete.gov.gr/dakoktonia/

 

 

Tags: βουνάδακοκτονίαδάκοςειδήσειςελαιόδεντραελαιόλαδοελιάΚρήτηορεινάπεριοχέςπεριφέρειαΠεριφέρεια ΚρήτηςπρόγραμμαΡΕΘΥΜΝΟψεκασμοί
Share236Tweet148Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

ΑΤΗΕΝΑ

Στα Χανιά η επετειακή 10η διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου ATHENA

15/05/2025 - 12:22 μμ
ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βράβευση μαθητών στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό  «Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026»

14/05/2025 - 1:22 μμ
ΧΝΑΡΗΣ

Μ. Χνάρης: «Στρατηγική μας στόχευση η στήριξη του αγροτικού κόσμου, για την κοινωνική συνοχή της περιφέρειάς μας»

12/05/2025 - 5:28 μμ
Αλλαγή σκυτάλης στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου – Νέος Λιμενάρχης ο Κυριάκος Παττακός

Αλλαγή σκυτάλης στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου – Νέος Λιμενάρχης ο Κυριάκος Παττακός

12/05/2025 - 2:28 μμ
Επόμενο άρθρο
Πιθανές οι σημειακές διακοπές υδροδότησης στο Ρέθυμνο

Δυσλειτουργία στην υδροδότηση περιοχών του ανατολικού Ρεθύμνου

5167457029382020 viber image 2025-05-17 20-20-00-711

«Έφυγε» από τη ζωή η Γιάννα Γερογιάννη 

17/05/2025 - 8:30 μμ
ΠΕΤΡΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ

Με αργούς ρυθμούς το έργο οδικής ασφάλειας Γεωργιούπολη -Πετρές

17/05/2025 - 3:56 μμ
5167289541257125 kotsifou-740x420

Προχωρούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων του νότιου δήμου

17/05/2025 - 3:52 μμ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Διαμαρτυρία για την παράνομη κατάληψη δημόσιων θέσεων στάθμευσης

17/05/2025 - 3:46 μμ
ΑΝΟΙΑ

Αναγκαία η ενημέρωση και η ενίσχυση της οικογένειας στον ρόλο της ως φροντιστή των ατόμων με άνοια

17/05/2025 - 9:42 πμ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δράσεις ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία στο Ρέθυμνο

17/05/2025 - 9:36 πμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr