Σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης βρίσκονται τα αρτοποιεία του Ρεθύμνου. Η ευχάριστη παρένθεση του τουρισμού, που ομολογουμένως έδωσε ώθηση στην τοπική οικονομία, κλείνει σιγά σιγά και η πλήρης επαναφορά στην αμιγώς ελληνική πραγματικότητα πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες εν όψει του χειμώνα. Οι απανωτές αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το αφόρητο ενεργειακό κόστος πυκνώνουν τα… σύννεφα της αβεβαιότητας, σε όλο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα.
Πολλοί αναμένουν νέα κι ασταμάτητη «καταιγίδα» ακρίβειας απ’ τον Οκτώβρη και μετά.
Όσα καταστήματα άντεξαν μέχρι σήμερα κι απορρόφησαν τους πληθωριστικούς κραδασμούς, είναι βέβαιο πώς το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν «πλεύση», με γνώμονα την επιβίωσή τους.
Οι φούρνοι του Ρεθύμνου προχώρησαν σε μόλις μία αναπροσαρμογή στην τιμή του ψωμιού, στις αρχές του έτους: Από τα 90 λεπτά το ανέβασαν στο 1,20. Βεβαίως, τα μηνύματα που λαμβάνονται από την αγορά δεν είναι καθόλου ευχάριστα, καθώς προοιωνίζεται νέος σφοδρός γύρος ανατιμήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η κρατική στήριξη στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας κρίνεται θετική και ανακουφιστική από αρτοποιούς του Ρεθύμνου, που δηλώνουν ότι έχουν «βοηθηθεί πολύ». Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν εφησυχάζουν, φοβούμενοι πιθανές δυσάρεστες μεταβολές, με αιχμή το ηλεκτρικό ρεύμα.
«Κάθε μέρα παίρνουμε κι άλλες τιμές. Λένε οι προμηθευτές ότι μετά τον Οκτώβρη – Νοέμβρη θα έρθουν κι άλλες μεγάλες ανατιμήσεις» επισημαίνει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Νίκος Αποστολάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο κομμάτι των αρτοποιείων – ζαχαροπλαστείων στο Ρέθυμνο.
«Το γκάζι έχει ανέβει πάρα πολύ ήδη. Το ρεύμα είναι εκεί που ξέρουμε. Πραγματικά, δεν ξέρουμε τι θα γίνει» προσθέτει.
Ο κ. Αποστολάκης τοποθετεί θετικό πρόσημο στην τουριστική σεζόν: «Είχε πολύ κόσμο εφέτος το καλοκαίρι. Η αγορά πήγε πάρα πολύ καλά, δεν έχουμε παράπονο. Οι τιμές βέβαια είναι αυξημένες» σημειώνει.
Εντούτοις, οι φούρνοι του Ρεθύμνου αντέχουν και… κρατάνε σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως θα πει, τους τιμοκαταλόγους τους. «Μία ανατίμηση έγινε αρχές του χρόνου, στο ψωμί: Από τα 90 λεπτά πήγε στο 1,20. Και το απλό κουλουράκι από τα 50 λεπτά τώρα πωλείται γύρω στα 70».
Όντως υπάρχει απορρόφηση των κραδασμών της ακρίβειας, θα διαπιστώσει ο ίδιος. Αλλά για πόσο ακόμα;
Κοντολογίς, όπως αναφέρει από ένα σημείο και μετά τα μαγαζιά εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις.
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που αναδύεται από τις δεύτερες σκέψεις που κάνουν, εν προκειμένω, οι αρτοποιοί: Ανεβαίνουν οι τιμές, θα μπορεί να ψωνίσει ο κόσμος;
«Αν για παράδειγμα το ψωμί πάει στο 1,40 αυτός που παίρνει τώρα ένα κιλό θα αναγκαστεί να πάρει μισό, ίσα ίσα για να περάσει. Άρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μειωθεί η κατανάλωση» είναι το πιο απλό παράδειγμα που μας φέρνει ο κ. Αποστολάκης.
«Τώρα είμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα, ο κόσμος δείχνει να συνήθισε τις τιμές και ψωνίζει κανονικά» διαπιστώνει.
Για το άμεσο μέλλον αγωνιά ο ίδιος και οι συνάδελφοί του. Από την ενημέρωση που έχει, οι αυξήσεις προβλέπεται να είναι μεγάλες, καθώς θα πλησιάζουμε προς τον χειμώνα.
«Υπάρχει πίεση και ανασφάλεια για το μέλλον» παραδέχεται ο κ. Αποστολάκης. Όπως του έχει μεταφερθεί, οι ανατιμήσεις θα είναι σημαντικές «από εδώ και πέρα», λόγω του ενεργειακού κόστους. «Γι’ αυτό και οι εταιρείες θα ανεβάσουν τις τιμές τους» είναι η πιο απλοϊκή εξήγηση που θα δώσει ο ντόπιος επιχειρηματίας.
Η ζάχαρη εξακολουθεί και σκορπά… πίκρα στους αρτοποιούς και τους ζαχαροπλάστες: Από 55 και 57 λεπτά που κόστιζε πέρσι στους επαγγελματίες, εφέτος ανέβηκε στο 1,12!
Το αλεύρι, από την άλλη, ανάλογα τις προσφορές και τις εταιρείες κινούνταν από 10,5 έως 13 ευρώ το σακί, και τώρα έφτασε στα 23 με 27 ευρώ, παρουσιάζοντας ωστόσο σταθεροποιητικές τάσεις. Ανοδική πορεία καταγράφεται και στις σοκολάτες.
Παράλληλα, σχεδόν διπλάσια αναμένεται να είναι η τιμή της μαγιάς εντός του επόμενου διμήνου, όπως προειδοποιούν προμηθευτές!