Με όραμα να συνεισφέρει στον δημιουργικό διάλογο που θα αναδιαμορφώσει το ζοφερό σκηνικό κρίσης, το οποίο επισκιάζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας ιστορίες ανθρώπων καθημερινών που δημιουργούν και ονειρεύονται, ανθρώπων που αρνούνται να υιοθετήσουν τα κοινωνικά στερεότυπα και χαράζουν τον δικό τους δρόμο, ξεκίνησε το 2011 το οδοιπορικό της στην Ελλάδα μια παρέα νεαρών φωτογράφων και κινηματογραφιστών που αποτελούν το Caravan Project. Από την ονομασία της δράσης είναι εύκολο κάποιος να καταλάβει ότι η ομάδα αυτή βρίσκεται σε συνεχή μετακίνηση από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο, ζώντας με τρόπο νομαδικό. Ταξιδεύοντας με ένα αυτοκινούμενο της δεκαετίας του 70, επισκέπτονται ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αναζητούν ανθρώπους με ξεχωριστές προσωπικές ιστορίες, τις καταγράφουν μετουσιώνοντάς τις σε ντοκιμαντέρ και να τις επικοινωνούν στους επόμενους σταθμούς τους. Με κεντρικό άξονα να φέρουν στο προσκήνιο τις ιστορίες αυτές, μεταδίδοντας ταυτόχρονα το μήνυμα του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αξιών που έχει ανάγκη η σημερινή κοινωνία για να αντισταθεί στην κατήφεια της οικονομικής κρίσης, οι καλλιτέχνες του Caravan Project θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξουμε την κοσμοθεωρία μας και να αναπροσδιορίσουμε το ποιοι είμαστε. Αυτός, πιστεύουν, είναι ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει η δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες της χώρας εν γένει και επομένως και του μέλλοντος αυτού του τόπου.
«Για εμάς πολιτισμός είναι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους»
Παρά τις όποιες αντιξοότητες, η λαχτάρα για ζωή μπορεί να αναγεννηθεί με σηματοδότες τις ξεχωριστές ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται και δείχνουν τον δρόμο, μέσα από τα προσωπικά τους παραδείγματα, αφυπνίζοντας συνειδήσεις και προσωπικές αντιστάσεις τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας Στρατής Βογιατζής. «Η ομάδα του Caravan Project αναζητά ξεχωριστές ιστορίες ανθρώπων. Ιστορίες που μπορούν να εμπνεύσουν, να συγκινήσουν και να αναδείξουν μια διαφορετική δυναμική σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα. Θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που δεν έχουν φωνή και δύναμη. Θεωρούμε πως αν φέρουμε στο φως ιστορίες ανθρώπων που εκπέμπουν μέσα από μια δική τους αλήθεια, περπατούν τον δικό τους δρόμο και συνεχίζουν να ονειρεύονται και να αντιστέκονται δημιουργικά, θα δείξουμε τον δρόμο και σε όσους έχουν αναστολές δεν τολμούν να ξεφύγουν έξω από τα επίσημα όρια που τους βάζει η κοινωνία, φοβούμενοι μήπως βρεθούν στο κοινωνικό περιθώριο. Αυτοί που θα έρθουν κοντά μας εν τέλει μπορεί να αφυπνιστούν και να αναλάβουν οι ίδιοι δράση δημιουργώντας έναν κύκλο. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια ευρεία αλλαγή στο τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει τη σημερινή κατάσταση, εξάλλου όλες οι αλλαγές ξεκινάνε με μικρά βήματα και μετέπειτα γιγαντώνονται. Ένα βήμα στο μεγάλο αυτό δρόμο ευελπιστούμε να κάνουμε και εμείς μαζί με όσους μας εμπιστεύονται τις ιστορίες τους» επεσήμανε.
Το Caravan Project αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Ρέθυμνο, όπου μέχρι τις 5 Ιουλίου θα σταθμεύει στον δημοτικό κήπο, με στόχο να συνδιαλλαγεί και να συνδημιουργήσει με την τοπική κοινωνία. «Για εμάς πολιτισμός είναι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους και για τον λόγο αυτό καλούμε τους Ρεθεμνιώτες να έρθουν εδώ να συνομιλήσουμε και να μοιραστούμε ιστορίες από τον τόπο σας» τόνισαν τα μέλη της ομάδας στο κάλεσμα που έκαναν προς τους κατοίκους της πόλης. Στο πλαίσιο της διάδρασης και της ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, τα απογεύματα πραγματοποιούνται προβολές ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργήσει η ομάδα κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού της, ενώ στον χώρο της μογγολικής σκηνής (yurt) φιλοξενείται έκθεση με φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες από τις προηγούμενες πόλεις σταθμούς, καθώς κείμενα που αναφέρονται στις ιδιαίτερες ιστορίες ανθρώπων που έχουν συναντήσει. Η πολυμορφικότητα αυτού του εγχειρήματος, εμπλουτίστηκε με διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις όπως το Εργαστήριο Ιστοριών που απευθύνεται σε ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 21-28 Ιουνίου, καθώς και το Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ για μαθητές, που ξεκίνησε χθες. Τα δύο αυτά εργαστήρια στοχεύουν στην καταγραφή ιστοριών του Ρεθύμνου, που έχουν αγγίξει όσους συμμετέχουν στις δράσεις τους, ενώ οι ιστορίες που θα ξεχωρίσουν θα γυριστούν σε ντοκιμαντέρ και θα αποτελέσουν μέρος της πλατφόρμας ιστοριών του caravan project. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τα κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για τη διάσωση των ξεχωριστών ανθρώπινων ιστοριών της περιοχής τους και να προσφέρουμε στους τόπους που επισκεπτόμαστε τα βασικά εργαλεία για να γίνει αυτό. Δημιουργώντας τα ντοκιμαντέρ μαζί με τον κόσμο αυτό επιτυγχάνεται» δήλωσε στην εφημερίδα ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πρότζεκτ, Γιάννης Αδρίμης. Να σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις είναι δωρεάν για το κοινό και αποκλειστικός χορηγός της όλης προσπάθειας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αρκεί μια επίσκεψη στην σκηνή του Caravan Project για να διαπιστώσει κάποιος ότι πράγματι «ένας άλλος κόσμος είναι εδώ».
Ντοκιμαντέρ βασισμένα στις ιστορίες «ξεχωριστών ανθρώπων»
Ντοκιμαντέρ που μέσα από τις ιστορίες των πρωταγωνιστών τους καταγράφεται η ιστορία και η κουλτούρα του κάθε τόπου, ενώ ταυτόχρονα εμπνέουν και παραδειγματίζουν με την αυθεντικότητά τους και την ξεχωριστή στάση ζωής, έχει καταγράψει έως τώρα η ομάδα των κινηματογραφιστών του Caravan Project.
Ο πρώτος άνθρωπος, την ιστορία του οποίου η ομάδα αποφάσισε να καταγράψει σε ντοκιμαντέρ, είναι ο Γιάννης Κουκούμιαλος, ο «τυφλός ψαράς». Ο Kουκούμιαλος, όντας τυφλός και χωρίς χέρι ψαρεύει τα τελευταία 70 χρόνια της ζωής του στην θάλασσα της Λαγκάδα της Χίου. Με μοναδικές πραγματικές εικόνες αυτές που έχουν αποτυπωθεί στην μνήμη του από τα παιδικά του χρόνια και οδηγό τη διαίσθησή του, χαράσσει στο μυαλό του τις διαδρομές που διασχίζει με την βάρκα του. Η πορεία αυτή φανερώνει την υπέρβαση και το σθένος αυτού του ανθρώπου και δείχνει τον δρόμο σε όσους επικαλούμενοι άλυτα προβλήματα δεν τολμούν να κάνουν ένα, πέρα από τα συνηθισμένα βήματα, στη ζωή τους.
Άλλο ντοκιμαντέρ σταθμός στη διαδρομή του Caravan Project είναι το «Σμιλεύοντας τον τόπο». Πραγματεύεται τη ζωή του αναγνωρισμένου γλύπτη Αλέξανδρου Ζυγούρη, που ζει στο Καστελλόριζο τα 35 τελευταία χρόνια της ζωής του, σμιλεύοντας τους βράχους του νησιού. Εργάζεται μόνο με σφυρί και γλυφίδα, ενώ και ο τρόπος ζωής του είναι απόλυτα συνυφασμένος με την τέχνη του. Ολιγαρκής, λιτός και απέριττος ο βίος του, γυρνά ξυπόλυτος από άκρη σε άκρη το νησί και δίνει μορφή στους βράχους, στέλνοντας το μήνυμα του αδυσώπητου αγώνα που δίνει ο άνθρωπος για να δαμάσει την ύλη. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί στον υπαίθριο κινηματογράφο που έχει στηθεί στον δημοτικό κήπο την Κυριακή.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των προβολών της εβδομάδας ξεκινάει σήμερα Τετάρτη στις 21:00, με ιστορίες από το αρχείο του Caravan Project από την περιοχή του Ηρακλείου και συνεχίζεται με το ντοκιμαντέρ το «Σπιθάρι» που αφορά μια οικοκοινότητα του Μαραθώνα Αττικής. Στη διάρκειά του οι κάτοικοί της περιοχής πειραματίζονται με τις έννοιες της βιωσιμότητας και της αυτοοργάνωσης και αναδεικνύουν τα θετικά της δικιάς τους κοινωνίας. Απόψε επίσης θα προβληθούν επίσης και δυο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, το «Κοινωνικό Ωδείο» σε σκηνοθεσία Θέκλας Μαλάμου και Αλεξάνδρας Σαλίμπα, που παρουσιάζει τη δράση μιας συλλογικότητας 60 μουσικών στην Αθήνα. Οι μουσικοί αυτοί παραδίδουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια δωρεάν μαθήματα σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής, παρά την αγάπη τους για την τέχνη αυτή. Ακολούθως, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Έλντα μια γέννα» σε σκηνοθεσία Χρήστου Ξενιτόπουλου. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το πορτρέτο της Έλντας, μιας μαίας, που υποστηρίζει τον φυσιολογικό τοκετό, σε ένα εχθρικό σύστημα υγείας.
Την Παρασκευή στις 21:00 παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ «Αναπαράσταση η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου», σε σκηνοθεσία Κωστή Ζουλιάτη. Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί την προσωπικότητα και το έργο του στοχαστή και πρωτοπόρου της μουσικής, την τέχνη του και τη διαδρομή της ζωής του, που ήταν συνυφασμένη με την προσφορά στον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο μουσικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει το έργο του Γιάννη Χρήστου μέσα από τα αρχεία του ίδιου του συνθέτη, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα συναυλιών του, αλλά και από μια σειρά μαρτυριών για τη ζωή και το έργο του.
Την Κυριακή στις 21:00 θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Μικρές ιστορίες» από τα Caravan Project και ιστορίες από το εργαστήρι ιστοριών του Ηρακλείου. Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ «Σμιλεύοντας τον τόπο». Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο άνθρωπος στο σπίτι του» σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή. Πρόκειται για το πορτρέτο ενός άστεγου από την Αιθιοπία, του Μάσσιμο. Ζει άστεγος στην Αθήνα για περισσότερο από δυόμισι χρόνια και περνάει τις ώρες του ζωγραφίζοντας μέσα στο παράπηγμά του. Βρίσκει τροφή και χρώματα για τα έργα του στους κάδους απορριμμάτων των σούπερ μάρκετ και βιώνει την καθημερινότητά του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σαν ένα εσωτερικό ταξίδι συνειδητότητας. Πρόκειται για ένα άνθρωπο με λόγο πολύ φιλοσοφικό, γόνιμο και κριτικό σε σχέση με την οργάνωση των σύγχρονων κοινωνιών, που διδάσκει πολλά για τη σύγχρονη κοινωνία.