Στο τραπέζι της συζήτησης η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής Τουρισμού και Κτηνιατρικής σχολής
Τον χαρακτηρισμό των σχολείων του Μυλοποτάμου και συγκεκριμένα του γυμνασίου Κράνας και του γυμνασίου Γαράζου ως δυσπρόσιτα, ανακοίνωσε χθες από το Πέραμα όπου βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Ήδη σε χθεσινή συνέντευξή του στα «Ρ.Ν.» ο υπουργός είχε ερωτηθεί σχετικά με το αίτημα που είχε υποβληθεί από την ΕΛΜΕΡ στο υπουργείο του για το θέμα αυτό και απάντησε ότι το υπουργείο εξετάζει την αναθεώρηση της μοριοδότησης των σχολείων.
Χθες από τον Μυλοπόταμο, ο υπουργός έκανε τη σχετική εξαγγελία που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, η οποία είχε συνηγορήσει για τη σημασία της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία του ορεινού όγκου του νομού.
Ενώ ερωτώμενος και για τα σχολεία του Αμαρίου για το οποία είχε τεθεί αντίστοιχο αίτημα ο κ. Πιερρακάκης, είπε ότι αυτό θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου. «Ανακοινώσαμε στον δήμο Μυλοποτάμου ότι το αίτημα το οποίο υπήρχε εδώ και καιρό αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των σχολείων ως δυσπρόσιτα θα γίνει αποδεκτό» είπε ενώ αναφορικά με το αίτημα για τα σχολεία του Αμαρίου τόνισε ότι: «Όλα αυτά τα θέματα προκύπτουν πρωτίστως από τις υπηρεσίες. Δεν είναι πράγματα που αποφασίζει ο κάθε υπουργός μόνος του. Πρέπει να υπάρχουν και θετικές εισηγήσεις των υπηρεσιών, απλώς σήμερα για το πρώτο σκέλος ήμουν στην ευχάριστη θέση να μπορώ να κάνω την ανακοίνωση, ακριβώς επειδή είχαν υπάρξει και θετικές εισηγήσεις. Το οτιδήποτε άλλο θα το ανακοινώνουμε όταν θα είναι έτοιμο».
Σχολή Τουρισμού, Κτηνιατρική σχολή και Πειραματικά σχολεία στο τραπέζι της συζήτησης
Ο υπουργός Παιδείας κατά την επίσκεψή του στο Ρέθυμνο επισκέφτηκε χθες τους δήμους Ανωγείων, Μυλοποτάμου ενώ το μεσημέρι είχε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Κοντάκη και Μ. Κατσαράκη, τον αντιδήμαρχο Παιδείας δήμου Ρεθύμνου Ν. Παπαδογιάννη, καθώς και τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λ. Καρβούνη και Μ. Μαραγκάκη αντίστοιχα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν καίρια θέματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο του κ. Πιερρακάκη και έχουν να κάνουν με τα ΑΕΙ του νησιού. Τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης όσο και η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης την ανάγκη για την ίδρυση σχολής Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μια σχολή «Hospitality» (Φιλοξενίας) που θα αφορά σε ακαδημαϊκές σπουδές για ανώτατα στελέχη στον τουριστικό κλάδο, αίτημα το οποίο φάνηκε να βλέπει θετικά ο υπουργός. Παράλληλα η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κατέθεσε τη πρότασή της για την ίδρυση στο πανεπιστήμιο Κρήτης Κτηνιατρικής σχολής, τεκμηριώνοντας το σχετικό αίτημά της, με την έλλειψη που υπάρχει σε κτηνιάτρους, αφού όπως επεσήμανε λειτουργούν στη χώρα μόλις δυο ακαδημαϊκά τμήματα Κτηνιατρικής. Από πλευράς δήμου και ΕΛΜΕΠΑ τέθηκε στον υπουργό το ζήτημα που αφορά στον σχεδιασμό ανέγερσης πειραματικών σχολείων, μουσικού σχολείου και ενός τμήματος του ΕΛΜΕΠΑ στου Γάλλου με τη διαδικασία ΣΔΙΤ. Ο δήμος προχωρά τις διαδικασίες βήμα-βήμα, ωστόσο απαιτείται η συνεργασία του υπουργείου ώστε αυτές να επιταχυνθούν.
Σε χθεσινές δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, ανέφερε: «Προσπαθούμε και λύνουμε προβλήματα στο πεδίο, είτε αφορούν σχολικές μονάδες, είτε αφορούν πράγματα που έχει ανάγκη κάθε σχολείο. Συζητήσαμε με την αντιπεριφερειάρχη και τους πρυτάνεις θέματα που έχουν να κάνουν με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ. Ζητήματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με τον νομό Ρεθύμνου, και το πως μπορούμε να στηρίξουμε τις σχετικές σχολές και τα σχετικά τμήματα. Πολύ σύντομα θα ακούτε από εμάς πράγματα που θα έχουν τον χαρακτήρα ανακοίνωσης. Είμαστε παρόντες. Είμαστε στο πεδίο, λύνουμε προβλήματα» είπε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Δόθηκε η ευκαιρία να τεθούν ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Τέθηκε το θέμα της ίδρυσης τμήματος Τουρισμού ή σχολής Τουρισμού, πως επίσης, μπήκε στο τραπέζι και το ζήτημα για την Κτηνιατρική, για την ίδρυση σχολής ή τμήματος Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ξέρουμε ότι είναι μακρινά όλα αυτά, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο το πρωί. Ευελπιστούμε όμως ότι αν τεκμηριώσουμε τα αιτήματα, στην πορεία θα βρούμε και τον τρόπο να αναπτύξουμε το Πανεπιστήμιο Κρήτης ακόμη περισσότερο».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή τόνισε ότι: «Τέθηκαν πάρα πολλά ζητήματα και των διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας και από εμένα από την Περιφέρεια πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με το ΕΛΜΕΠΑ, κυρίως σε θέματα που αφορούν εδώ του Ρεθύμνου. Ειδικότερα τέθηκε το θέμα της ίδρυσης – της σχολής Τουρισμού ή τμήματος Τουρισμού, το οποίο ήδη εδώ και αρκετά χρόνια το συζητάμε, χωρίς να έχει το θέμα αυτό επιλυθεί. Το ζήτησαν και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, κος Κοντάκης και ο κος αντιπρύτανης. Επιπλέον τέθηκε και από εμένα ένα άλλο θέμα, το οποίο πρέπει να αρχίσει σιγά-σιγά να το σκέφτεται η κεντρική κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας: και αφορά στην ίδρυση μίας νέας σχολής εδώ στο Ρέθυμνο. Και αυτή δεν είναι άλλη παρά την Κτηνιατρική σχολή. Ένα τμήμα Κτηνιατρικής, είναι αναγκαίο, διότι και με τις εγκαταστάσεις που ξεκινάει η περιφέρεια στη Σχολή Ασωμάτων Αμαρίου, αλλά κυρίως γιατί Κτηνιατρικές σχολές είναι ελάχιστες, μόνο δύο, σε όλη την Ελλάδα. Η Κρήτη είναι ένας πυλώνας τουρισμού, αλλά και ένας πυλώνας του πρωτογενή τομέα και κυρίως σε ότι αφορά την κτηνοτροφία. Το Ρέθυμνο, ακόμα περισσότερο, είναι ένας κατεξοχήν κτηνοτροφικός νομός. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα μεγάλο και ακριβό πρόγραμμα – project – η ίδρυση μίας σχολής, αλλά καλό θα είναι να αρχίσει η πολιτεία σιγά-σιγά να το σκέπτεται και να πει ότι η Κρήτη, το νοτιότερο τμήμα της Ελλάδας δικαιούται και αυτής της σχολής».
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης από την πλευρά του ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στο Ρέθυμνο τον αγαπητό, φίλο και συνάδελφο στην κυβέρνηση και στη Βουλή υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερακάκη, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τους δήμους Ανωγείων, Μυλοποτάμου και την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, όπου συζητήθηκαν μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τον νομό όσον αφορά την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια, αλλά βεβαίως και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είχαμε επίσης και θετικά νέα, καθώς στη συνάντηση που ήμασταν στον δήμο Μυλοποτάμου, ανακοίνωσε ότι οι ευρύτερες περιοχές, οι οποίες ετέθησαν από πλευράς δήμου και αφορά τα δυσπρόσιτα σχολεία, γίνονται αποδεκτές από το υπουργείο Παιδείας».