Ένα ακόμη δύσκολο θέρος έφτασε και προσπαθώντας οι πολίτες να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια στα προϊόντα διατροφής και τα καύσιμα, στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στη Ουκρανία και στην ανησυχία για τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που βιώνει ο πλανήτης, οι μικρές «αποδράσεις» και οι ανάσες δροσιάς με ένα μπάνιο στη θάλασσα λειτουργούν καταπραϋντικά. Και παρόλο που το Ρέθυμνο είναι η πρωτεύουσα νομού στην Κρήτη που βρίσκεται μια «δρασκελιά» από τον Νότο και το Λιβυκό Πέλαγος, οι τιμές της βενζίνης έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να προτιμούν το Κρητικό Πέλαγος και δη τα σημεία εκείνα που υπάρχει εύκολη πρόσβαση από τον αστικό ιστό.
Ένα από αυτά είναι και η «Χοχλάδα», που για τον γράφοντα αποτελεί μια πρόσφατη «ανακάλυψη» και ευχάριστη έκπληξη. Φίλοι που ενεργοποιούνται με διάφορους τρόπους στην καθημερινή ζωή της πόλης, μας την είχαν συστήσει. Και επιτέλους τη δοκιμάσαμε. Το τοπίο εξαιρετικό: Κάτω από τη Φορτέτζα, θέα στον Κουμπέ, τις Μαδάρες και τον νομό Χανίων, κι αν βρεθείς εκεί το σούρουπο απολαμβάνεις ένα εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα. Εικόνες που αλλάζουν την ψυχολογία και μετατρέπουν το «μπαΐλντισμα» της δύσκολης ρουτίνας σε γλυκιά κούραση, μετά και από το κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά, που αν δεν φυσά έντονος βοριάς, βρίσκουν οι λουόμενοι στο συγκεκριμένο σημείο. Κι όλα αυτά, με τα πόδια είτε από τη δουλειά είτε από το σπίτι.
Χωρίς καμιά διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης, η παραπάνω ειδυλλιακή εικόνα που περιγράψαμε δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Και, μάλιστα, η προτίμηση του σημείου από σημαντικό αριθμό μόνιμα διαμενόντων στο Ρέθυμνο αλλά και επισκεπτών, για το μπάνιο τους, έρχεται προ επίρρωση των διαπιστώσεων μας. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον σχεδιασμό του δήμου για την περιοχή, όπως σε αδρές αλλά καθαρές γραμμές τον είχε περιγράψει σε ρεπορτάζ των «Ρ.Ν.» και της καλής συναδέλφου Ελπίδας Αριστείδου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Κυκλοφοριακών Θεμάτων, κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, τον περασμένο Φεβρουάριο, τότε πραγματικά θα μπορούμε να μιλάμε για μια παρέμβαση υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας για τους διαμένοντες και περαστικούς της πόλης του Ρέθυμνου.
Η εικόνα, λοιπόν, που σκιαγραφείται για τη «Χοχλάδα» και την ευρύτερη περιοχή της, οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα – με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των έργων – για τη σημασία που έχει η σύνδεση του αστικού ιστού με περιβαλλοντικής προέλευσης ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Πόλεις, όπως το Ρέθυμνο, με μεγάλο παραλιακό μέτωπο που μπορούν να το εκμεταλλευθούν, δύνανται να οδηγήσουν σε αλλαγή συλλογικών συνηθειών που ανταποκρίνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων των πόλεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδυναμωθούν άλλοι τόποι του νησιού. Το αντίθετο. Θα διευρυνθούν οι επιλογές και θα ενισχυθεί το brand name. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι «άρχοντες», πολίτες και επαγγελματίες θα διαπνέονται, τουλάχιστον, από τη θεμελιώδη αξία, της υγιούς ανάπτυξης και ανάδειξης του τόπου…