16 °C Rethymno, GR
23/03/2023

ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ... ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ

Χωρίς τέλος το «ράλι» ανόδου στα καύσιμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες ελαφρύνσεις, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, από την κυβέρνηση

Ολοταχώς για τα 2,8 ευρώ το λίτρο οδεύει, με σπασμένα… φρένα, η τιμή της αμόλυβδης στο Ρέθυμνο, καθώς ήδη πλησιάζει κι αναμένεται λίαν συντόμως να ξεπεράσει το φράγμα των 2,5 ευρώ! Το ανεξέλεγκτο ράλι ανόδου συμπαρασύρει προς τα πάνω και το – γενικώς πιο οικονομικό και προσιτό στους καταναλωτές – πετρέλαιο κίνησης που πλησιάζει τα 2 ευρώ – μέχρι χθες κυμαινόταν στα 1,98 στα πρατήρια του νομού.

Οι οδηγοί, ντόπιοι και τουρίστες, έχουν «κόψει» τις μετακινήσεις τους. Βασίζονται στις απολύτως απαραίτητες, αφού τα μακρινά ταξίδια είναι πλέον είδος… πολυτελείας για τους περισσότερους.

Οι γηγενείς το ανώτατο ποσό που διαθέτουν για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους είναι τα 20 ευρώ. Οι ξένοι επισκέπτες της πατρίδας μας βάζουν το πολύ 30 ευρώ. Και οι μεν και οι δε, όμως, εκφράζουν συνεχώς τα παράπονά τους για το υπέρογκο κόστος των καυσίμων.

«Να δούμε πού θα σταματήσει αυτό το ράλι των τιμών» σχολίασε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ρεθύμνης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Ηρακλής Ξυδάκης.

Χθες Δευτέρα, στα πρατήρια του νομού η αμόλυβδη ξεκινούσε από τα 2,39 κι έφτανε έως τα 2,45 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο, πάλι, «άγγιζε» τα δύο ευρώ μια και είχε σταθεροποιηθεί στα 1,97 με 1,98 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, οι βενζινοπώλες έχοντας λάβει τη δειγματοληψία τιμών, αναμένουν και σήμερα νέες επιπλέον αυξήσεις. «Όλα συγκλίνουν προς αυτό. Οι ενδείξεις μιλούν για νέα ανοδική τάση, γι’ αυτό και αναμένουμε να δούμε τα καύσιμα να παίρνουν κι άλλο προς τα πάνω».

Το βαρέλι δεν έχει… πάτο

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ρέθυμνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης «ξέκοψε» κάθε συζήτηση για μειώσεις των φόρων που αφορούν τα καύσιμα.

«Όλοι από την κυβέρνηση αυτό έχουν πει» σχολιάζει ο κ. Ξυδάκης. Ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα, εάν τον Αύγουστο θα δούμε την βενζίνη να σκαρφαλώνει… στα τρία ευρώ. «Το τι μέλλει γενέσθαι κανείς δεν το ξέρει» παραδέχεται ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του Ρεθύμνου.

Πάντως, ο ίδιος επικαλούμενος το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μάς προετοιμάζει για το επερχόμενο αρνητικό ρεκόρ: Στα τρία ευρώ μπορεί να μην φτάσει άμεσα τουλάχιστον η αμόλυβδη, τα 2,80 όμως είναι κοντά.

«Για το αν θα πιάσει η βενζίνη τα τρία ευρώ, δεν μπορώ να κάνω τόσο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Αλλά ότι θα σπάσει το φράγμα των 2,5 ευρώ και ότι βαδίζει προς τα 2,80 που έχει βγάλει το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, αν συνεχιστεί αυτό το ράλι το βλέπω να γίνεται σύντομα. Αν συνεχιστεί αυτή η κούρσα της ανοδικής τιμής του βαρελιού που πηγαίνει μόνο προς τα πάνω χωρίς να υπάρξει και νέα αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, βλέπω να υπάρχουν αυτές οι τιμές» υποστηρίζει ο κ. Ξυδάκης.

Την ίδια στιγμή, υψηλότερα των 120 δολαρίων το βαρέλι διαμορφώνεται το brent.

Ο κ. Ξυδάκης

Απογοήτευσε η απόφαση του ΟΠΕΚ

Πράγματι, το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αναφορικά με το πετρέλαιο έχει βαρύνει ξανά, με τους επενδυτές και τις αγορές ανά τον πλανήτη δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα, αφού την θεώρησαν κατώτερη των προσδοκιών.

Και αυτό για τον απλούστατο λόγω, ότι σε μία περίοδο που τείνει να αποκατασταθεί παγκοσμίως η ζήτηση στα προ covid επίπεδα, τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου, που σταδιακά θα ξεκινήσει να λείπει από την αγορά, στην πλήρη εξέλιξη του εμπάργκο που αποφασίσει η Δύση απέναντι στην Ρωσία.

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» αντέδρασε αρνητικά και από τα 112 δολάρια το βαρέλι που ήταν πριν τις ανακοινώσεις του ΟΠΕ εκτοξεύθηκε στα 120 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, βαραίνοντας εκ νέου το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία.

Εν αναμονή νέων ελαφρύνσεων

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που φθάνουν στους βενζινοπώλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ανακοίνωση μέτρων ελάφρυνσης από την κυβέρνηση, οσονούπω.

«Κάτι ακούγεται ότι θα υπάρξουν κάποιες παροχές αυτές τις μέρες. Μέσα στην εβδομάδα κάτι περιμένουμε. Το τί ακριβώς, δεν το γνωρίζει κανείς» ομολογεί ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Χθες το απόγευμα αθηναϊκά ΜΜΕ μετέδωσαν την πληροφορία ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων, που αυτή την φορά θα σχετίζεται αποκλειστικά με το θέμα των καυσίμων. Στην κυβέρνηση πλέον το επιβεβαιώνουν αρμόδιοι και μη υπουργοί και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι έχει προκριθεί η λύση της άμεσης επιδότησης στην αντλία και για τη βενζίνη, όπως δηλαδή συμβαίνει από τις αρχές Απριλίου για το diesel κίνησης.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν πως έχει ήδη βρεθεί η αναγκαίος δημοσιονομικός χώρας, που είναι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Αυτός έχει δημιουργηθεί από τη θετική πορεία που είχαν τα δημόσια έσοδα τον Μάιο, αλλά και η πορεία του τουρισμού που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να υπερβαίνουν ακόμη και αυτή του 2019, που είχε δημιουργηθεί το απόλυτο ρεκόρ.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα κάνουμε ανακοινώσεις για τα καύσιμα όταν είμαστε έτοιμοι»

Σε προχθεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση, εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε και κλήθηκε να απαντήσει για το φλέγον ζήτημα. Αφού υπογράμμισε πώς δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, διαβεβαίωσε πώς «Δεν θα αφήσουμε τον λαό να δεινοπαθήσει».

«Για τα καύσιμα, στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση είναι εδώ για να δώσει λύση. Η βούληση είναι κάθε φορά που έχουμε περίσσευμα, να επιστρέφει στον κόσμο, εκεί που «πονάει» ο κόσμος. Σήμερα «πονάει» στα καύσιμα» επισήμανε. Ωστόσο, είπε ότι οι ανακοινώσεις γίνονται πάντα από το αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναζητεί τον δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να φεύγουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Όταν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε τις ανακοινώσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, άποψη την οποία είχε διατυπώσει τις προάλλες και από το Ρέθυμνο. Όλα πρέπει να γίνουν με ευαισθησία και ευθύνη, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως καθήκον όλων είναι να πάμε με κοινωνική αλληλεγγύη και να βοηθήσουμε αυτόν που έχει ανάγκη.

«Θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος»

Και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όμως, σε πρόσφατες δηλώσεις, αν και τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για νέα παρέμβαση, εντούτοις εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που θα επιστραφεί στην κοινωνία, ώστε να αμβλύνει τις συνέπειες που προκαλεί ο πληθωρισμός και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και βέβαια στα καύσιμα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός έχει τονίσει «Είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από δύο βασικές πηγές, οι οποίες και αλληλοσυμπληρώνει η μία την άλλη.

Η πρώτη αφορά την πορεία των δημοσίων εσόδων. Ήδη στο πρώτο 4μηνο του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος) έχει υπάρξει υπέρβαση του στόχου που είναι πάνω από 1,7 δις ευρώ. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπέρβασης έχει ήδη ξοδευτεί, αφού το πακέτο το ρεύμα που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή είναι της τάξεως του 3,2 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον Μάιο τα έσοδα κινήθηκαν αρκετά πάνω από τον στόχο.

Όλα τα παραπάνω διευκολύνουν την κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων για τα καύσιμα, ώστε να δοθεί μία πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το περίγραμμα της νέας παρέμβασης δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι το μοντέλο παρέμβασης στο diesel κίνησης να επεκταθεί και στη βενζίνη και μάλιστα με υψηλότερα ποσά ανά λίτρο.

Πεσμένη η κίνηση

Έχει ενδιαφέρον να δούμε μέχρι που αντέχει η …τσέπη ντόπιων και τουριστών, όταν φτάνουν στα πρατήρια του Ρεθύμνου για την κρίσιμη ώρα του ανεφοδιασμού.

«Η κίνηση από τους ντόπιους είναι πολύ λίγη» παρατηρεί ο κ. Ξυδάκης. «Οι ντόπιοι βάζουν ελάχιστες ποσότητες, οι τουρίστες διαμαρτύρονται ότι είναι ακριβά τα καύσιμα και ότι είναι πολλοί οι φόροι. Κι εμείς σηκώνουμε τα δικά μας προβλήματα».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, οι Ρεθεμνιώτες οδηγοί μάξιμουμ διαθέτουν 20 ευρώ για την βενζίνη τους. «Και κάθε καταναλωτής περιμένει ότι με το 20αρικο θα γεμίσει και το αυτοκίνητο. Και ακούμε και μουρμούρες» μονολογεί ο κ. Ξυδάκης και συνεχίζει κλείνοντας: «Ο τουρίστας άντε να βάλει 30 ευρώ. Αυτοί κοιτούν τα λίτρα, να βάλουν 15 με 20 λίτρα – το περισσότερο είναι τα 20 λίτρα. Αλλά γενικά έχουν μειώσει τις μετακινήσεις τους».