27 °C Rethymno, GR
30/09/2022

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Χρηματοδότηση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας στον νομό Ρεθύμνου

Χρηματοδότηση συνολικού ύψους 3,7 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για έργα αγροτικής οδοποιίας και στους πέντε δήμους του νομού Ρεθύμνου, όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά, τα έργα που εγκρίθηκαν είναι τα παρακάτω:

– Δήμος Ρεθύμνου: – Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οδού Τ.Κ Αρχαίας Ελεύθερνας – 500.000 ευρώ.

– Δήμος Μυλοποτάμου: – Αγροτική οδός Σκεπαστής προς παραλία – 230.000 ευρώ.

– Δήμος Αγίου Βασιλείου: Βελτίωση βατότητας Δημοτικών Οδών δήμου Αγίου Βασιλείου – 500.000 ευρώ.

– Δήμος Αμαρίου: Βελτίωση βατότητας Αγροτοκτηνοτροφικής οδού εντός κοινοτήτων Αποδούλου και Νίθαυρης δήμου Αμαρίου – 1.000.000 ευρώ.

– Δήμος Ανωγείων: – Βελτίωση προσβασιμότητας, αγροτικής οδοποιίας και αποκατάσταση δημοτικής οδοποιίας Δήμου Ανωγείων (τρία έργα) 1.500.000 ευρώ.

Σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ. Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρει:

«Είναι απολυτά ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προχωρούν με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές-κτηνοτροφικές περιοχές της Κρήτης να είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Πέρα από τη σειρά παρεμβάσεων στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών (επιστροφή ΕΦΚ, νέοι αγρότες, βιολογικά, μέτρα στήριξης κόστους παραγωγής) ιδιαίτερη σημασία για τη στήριξη της πραγματικής παραγωγής έχει και η δημιουργία των καταλλήλων υποδομών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά για την ένταξη σε επίπεδο Π.Ε Ρεθύμνου έργων αγροτικής οδοποιίας συνολικού ύψους 3.730.000 ευρώ στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ολοκληρώνεται έτσι μια συστηματική προσπάθεια συνεργασίας με τους δήμους του Ρεθύμνου προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή προσβασιμότητα στις εκμεταλλεύσεις η οποία θα συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία νέας δυναμικής των καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής.

Αναπτύξαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους μέσα από τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία και με αυτόν τον τρόπο συμπεριλαμβάνοντας και τις χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών η συνολική παρέμβαση σε επίπεδο αγροτικής οδοποιίας για την Π.Ε Ρεθύμνου υπερβαίνει τα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ. (Ενδεικτικά, για την τρέχουσα περίοδο από το ΥΠ.ΕΣ χρηματοδοτήθηκε με 2.906.800 ευρώ ο δήμος Μυλοποτάμου, με 1.100.000 ευρώ ο δήμος Αγίου Βασιλείου με 2. 532.716 ευρώ ο δήμος Αμαρίου, με 2.045.000 ευρώ ο δήμος Ανωγείων). Συνεχίζουμε τη συστηματική προσπάθεια με στόχο την ευκολότερη, ασφαλέστερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων και την εξασφάλιση της εύκολης και ασφαλούς προσπελασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά καθώς και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο και τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννιδή για την ουσιαστική συνεργασία».

Την ικανοποίησή του για τη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμύριο ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας στον δήμο Αμαρίου εκφράζει ο δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το έργο «Βελτίωση βατότητας Αγροτοκτηνοτροφικής οδού εντός κοινοτήτων Αποδούλου και Νίθαυρης δήμου Αμαρίου» περιλαμβάνει ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδού, μήκους 4.400 μέτρων, που συνδέει τους οικισμούς Βαθιακό και Σάτα και χωροθετείται εντός των Κτηματικών Περιφερειών Αποδούλου και Νίθαυρης, εξυπηρετώντας αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως χωματουργικές εργασίες, εργασίες αντιστήριξης πρανών της οδού, εργασίες καθαρισμού, διαμόρφωσης και διάνοιξης τάφρου καθ’ όλο το μήκος της οδού, καθώς και επένδυσή της με οπλισμένο σκυρόδεμα. Το έργο θα ολοκληρωθεί με την ασφαλτόστρωση της οδού και την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε επικίνδυνα σημεία αυτής, καθώς και την απαραίτητη σήμανση και διαγράμμιση της.

Σε γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός αναφέρει: «Η ένταξη του εν λόγω έργου στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς σε συνδυασμό με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τη βελτίωση της βατότητας και την ασφαλτόστρωση του τμήματος Σάτα-Ρίζικας-Επαρχιακή οδός Αποδούλου-Αγ. Γαλήνης, ανοίγει τον δρόμο για μια συνολική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Βαθιακού, Σάτας και Ρίζικα. Με την ολοκλήρωση των έργων αναμένεται να εξασφαλιστεί οριστικά η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο πολλαπλά στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, καθώς και τον βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι όποιοι στάθηκαν εξαρχής σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια. Όπως έχω επισημάνει, ως Δημοτική Αρχή αναζητούμε και αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στην διάθεση μας προκειμένου να συνεχίσουμε να υλοποιούμε μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας».