Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus Climate Change Service, ο Ιανουάριος του 2025 ήταν παγκοσμίως ο πιο θερμός Ιανουάριος στην ιστορία των καταγραφών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2024.
Συγκεκριμένα, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν κατά 0.79 °C πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και 1.75 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850 έως το 1900). Ως εκ τούτου, ο Ιανουάριος ήταν ο 18ος από τους τελευταίους 19 μήνες που ξεπέρασε το όριο του 1.5°C.
Όσον αφορά την Ευρώπη, η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου 2025 ήταν 2.51 °C πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, οπότε ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιανουάριος στην ιστορία των καταγραφών, πίσω μόνο από αυτόν του 2020.
Η επιστημονική ομάδα του climatebook ανέλυσε τα δεδομένα θερμοκρασίας και υετού για όλη την Ευρώπη και υπολόγισε τις αποκλίσεις τους από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Στον 1ο χάρτη (αριστερά) δείχνουμε την μέση μηνιαία απόκλιση της θερμοκρασίας στα 2 μέτρα από τις αντίστοιχες μέσες τιμές της περιόδου 1991-2020. Οι κόκκινες περιοχές αντιστοιχούν σε θετικές αποκλίσεις (θερμότερες συνθήκες από το κανονικό) και οι μπλε περιοχές αντιστοιχούν σε αρνητικές αποκλίσεις (ψυχρότερες συνθήκες από το κανονικό). Περιπτώσεις όπου αυτές οι αποκλίσεις αποτελούν ρεκόρ Ιανουαρίου για την περιοχή από το 1960 μέχρι σήμερα υποδεικνύονται με πράσινες κουκκίδες.
Όπως προκύπτει, ελαφρώς χαμηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες επικράτησαν μόνο στη Βορειοδυτική Ευρώπη και υψηλότερες του κανονικού σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερα, αποκλίσεις άνω των 4 °C παρατηρήθηκαν στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ αποτέλεσαν τις μέγιστες καταγεγραμμένες από το 1960 μέχρι σήμερα σε περιοχές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας καθώς και σε όλη σχεδόν την Ανατολική Μεσόγειο.
Στον 2ο χάρτη (δεξιά) δείχνουμε την απόκλιση του συνολικού υετού (δηλαδή τη συνολική ποσότητα βροχής, χαλαζιού, χιονιού, κλπ) του Ιανουαρίου από την αντίστοιχη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Οι μπλε περιοχές αντιστοιχούν σε θετικές αποκλίσεις και οι κόκκινες περιοχές αντιστοιχούν σε αρνητικές αποκλίσεις. Σχετικά ξηρός ήταν ο Ιανουάριος για την Ελλάδα και το μεγαλύτερο κομμάτι της ΝΑ Ευρώπης. Αντιθέτως, υψηλότερες του κανονικού ποσότητες υετού καταγράφηκαν στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης, με τις τιμές να αποτελούν ρεκόρ για την Βόρεια Γαλλία, τις Βαλτικές χώρες και την Βόρεια Ρωσία.
Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών