20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Η δεύτερη συνάντηση του δήμου Αγίου Βασιλείου με τους απόδημους

Τιμητική πλακέτα στον κ. περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη

O παλμός της Κρήτης κυριαρχούσε το βράδυ της Δευτέρας στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.

Μια κοσμοσυρροή ανταποκρίθηκε στο δεύτερο κάλεσμα του δήμου Αγίου Βασιλείου να επικοινωνήσει με τους δημότες και τους άλλους Κρήτες του λεκανοπεδίου και μέσα από την ενημέρωση για τις προοπτικές να τους φέρει πιο κοντά στις ρίζες τους.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού και δημόσια Υγείας κ. Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης καλωσορίζοντας το κοινό αναφέρθηκε συνοπτικά στο σκοπό της συνάντησης λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνούμε και φέτος με τους απόδημους συνδημότες μας, στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων που καθιερώσαμε με στόχο να φθάνει το άρωμα από τις ρίζες μας και εκτός των τειχών και να μας δίνεται η ευκαιρία να συζητάμε για το παρόν και το μέλλον του δήμου μας.

Φέτος, εκτός από την ενημέρωση του δημάρχου μας κ. Γιάννη Ταταράκη για τα τεκταινόμενα στον δήμο,που συνεχίζει με επιτυχία την αναπτυξιακή του πορεία, θα σας παρουσιάσουμε σε πρώτη προβολή και το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δήμος Αγίου Βασιλείου – Πορεία στο χρόνο» που αποτελούσε ένα από τους βασικούς στόχους μας. Γιατί ένας ευλογημένος τόπος με τόσες φυσικές καλλονές σπάνιες στο είδος τους, με τόσο σημαντικό ιστορικό παρελθόν και τέτοιο πλούτο προσωπικοτήτων που διαπρέπουν και εκτός Ελλάδος αξίζει να προβάλλεται με κάθε τρόπο …».

Μετά από ένα χαιρετισμό του προέδρου του Δ.Σ του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστασίου Λιάσκου ανέβηκε στο βήμα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

 

Μια σταθερή γέφυρα επικοινωνίας

«Ο σκοπός των θεσμοθετημένων πλέον συναντήσεων μας, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες κυρίως λόγο των υγειονομικών μέτρων, δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας σταθερής γέφυρας επικοινωνίας με τους απόδημους Αγιοβασιλιώτες εδώ στην Αθήνα στη δεύτερη πατρίδα για πολλούς από εσάς.

Στην πόλη που φιλοξένησε την αγωνία, τη φτώχεια, το πόνο, τη βιοπάλη, τον καθημερινό μόχθο, την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα, την επιτυχία και την ευημερία πολλών γενεών Αγιοβασιλιωτών, οι οποίοι όμως ποτέ δεν ξέχασαν τον γενέθλιο τόπο τους και συνδέονται μαζί του με ιερές και ακατάλυτες σχέσεις.

Κάθε συνάντηση μας όμως έχει την δική της ιστορική σημασία. Η αποψινή μας εκδήλωση έχει στόχο να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, να αναδείξουμε την πλούσια ιστορία του τόπου μας, την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά που τον καθιστούν σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κρήτη, τη μοναδική φυσική ομορφιά του, να αναφερθούμε στο σήμερα και στο αναπτυξιακό άλμα που έχουμε καταφέρει, αλλά και να συζητήσουμε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, πρότυπο, ευρωπαϊκό και καινοτόμο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τις επιθυμίες όλων μας.

Επίσης απόψε, θα τιμήσουμε έναν διορατικό και έμπειρο αυτοδιοικητικό τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής μας και εμείς οι Αγιοβασιλιώτες θεωρούμε χρέος μας να αναγνωρίζουμε όλους όσους στηρίζουν τόπο μας. Για τον περιφερειάρχη θα κάνουμε ειδική μνεία στην συνέχεια της εκδήλωσης μας.

Καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα πλούσιο, στοχευμένο και αναπτυξιακό τεχνικό πρόγραμμα κολοσσιαίου προϋπολογισμού 40 εκ ευρώ για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, που αφορούσε στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων, τη δημοτική και αγροτική οδοποιία, τη συλλογή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, την αναβάθμιση των σχολείων, την αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων, δράσεις για την κοινωνική πρόνοια, την αλληλεγγύη και την προαγωγή της υγείας των δημοτών μας καθώς και δυναμικές και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες για την πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη του δήμου μας.

Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε και όλους εσάς να συμπορευτούμε συμμετέχοντας δυναμικά και ενεργά στην πρωτοβουλία ενότητας ευθύνης και δημιουργίας.

Όλοι εσείς οι Αγιοβασιλιώτες της Αθήνας είστε μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη, ένα βαρύ πυροβολικό, για να χρησιμοποιήσω ένα όρο που ταιριάζει με τον χώρο που μας φιλοξενεί, στην προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για την αναγέννηση του τόπου μας.

Γι’ αυτό και επενδύουμε πολλά στη στενή συνεργασία μας η οποία θα δώσει μια νέα μεγάλη δυναμική στο όραμα μας.

Θέλουμε να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον του τόπου που όλοι αγαπάμε, ανεξαρτήτως που ζούμε, και μαζί να το υλοποιήσουμε.

Ένα τόπο που δεν θα αναγκάζει τους νέους να τον εγκαταλείψουν και να ξενιτευτούν αφήνοντας τα χωριά μας να μαραζώνουν, αλλά θα τους προσελκύει να εγκατασταθούν, θα τους δίνει ευκαιρίες να εργαστούν, θα τους να παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής για να κάνουν οικογένεια εδώ στο τόπο τους και θα τους καλύπτει όλες τις προσωπικές ανάγκες».

«Όνειρο ζωής»

Στη συνέχεια και πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Δήμος Αγίου Βασιλείου – Πορεία στο χρόνο» της Εύας Λαδιά σε μουσική Μπάμπη Πραματευτάκη, ο κ. Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης που είχε και την ιδέα της παραγωγής αυτής προλόγισε τονίζοντας και τα εξής:

«Από το πρώτο διάστημα που αναλάβαμε καθήκοντα στον τομέα πολιτισμού είχαμε προγραμματίσει τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσετε.

Θέλαμε να υπάρχει ένα έργο που να προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό και τις φυσικές καλλονές του τόπου μας. Αυτό το πετύχαμε σε συνεργασία του τομέα πολιτισμού με την αγαπητή φίλη του δήμου μας κυρία Εύα Λαδιά δημοσιογράφο και λογοτέχνη και με γνώμονα πάντα τις απόψεις των ειδικών που πλαισιώνουν το πνευματικό δυναμικό του τόπου μας .

Με τη μουσική του μεγάλου μας συνθέτη κ. Μπάμπη Πραματευτάκη που μας τιμά απόψε και με την παρουσία του, το ντοκιμαντέρ αυτό ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσδοκίες μας και ευχαριστούμε γι’ αυτό τους συντελεστές.

Το ντοκιμαντέρ «Δήμος Αγίου Βασιλείου-Πορεία στο χρόνο» είναι διάρκειας 52 λεπτών και θα προβάλλεται όλο το καλοκαίρι με την οργανωτική ευθύνη των συλλόγων μας σε όλα τα χωριά, ενώ παράλληλα θα αναδεικνύεται από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη

Μετά την προβολή του πρώτου μέρους της ταινίας, δόθηκε ο λόγος στην εντεταλμένη σύμβουλο στον τομέα του τουρισμού κ. Αγγελική Πελαντάκη η οποία είπε μεταξύ άλλων και τα εξής

«Είμαστε ευλογημένοι καταγόμαστε από ένα τόπο που ο θεός χάρισε απλόχερα φυσικές ομορφιές και θαυμάσιο κλίμα. Φιλοπρόοδοι κάτοικοι αξιοποίησαν τα στοιχεία αυτά και δημιούργησαν υποδομές για να δεχθούν τους πρώτους τουρίστες από τη δεκαετία του 70. Σε αυτούς τους πρωτοπόρους οραματιστές οφείλετε το δημιουργικό παρών και το ελπιδοφόρο μέλλον του τόπου μας.

Για να πραγματοποιηθούν όμως οι μελλοντικοί στόχοι οφείλει και ο δήμος μας να ακολουθήσει παγκόσμιες στρατηγικές επιλογές όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να υπάρξει μελλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων του στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και να επιλέγονται οι προτεραιότητες εκείνες, οι οποίες θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επισκεπτών και των τοπικών κοινωνιών και θα προστατεύουν το περιβάλλον».

Η κ. Πελαντάκη αφού αναφέρθηκε στις πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζονται στο πλαίσιο του βιώσιμου και αειφόρου τουρισμού και κατέληξε:

«Τα τελευταία χρόνια, ο επισκέπτης τείνει να απομακρύνεται από μαζικές εμπειρίες και να κατευθύνεται προς ατομικές, εναλλακτικές ,σε ένα μεταμοντέρνο πλαίσιο. Η εμπειρία, είναι μια προσωπική, βιωματική, ιδιαίτερα ισχυρή σχέση, που βασίζεται στο συναίσθημα, εντυπώνεται στη μνήμη και αναπτύσσεται μεταξύ του τοπικού στοιχείου και του επισκέπτη.

Αυτές οι τάσεις και προτιμήσεις, οδηγούν στη συνεχή ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπου οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον αλλά και τον τοπικό πολιτισμό. Αναζητούν κατά το δυνατόν παρθένα μέρη, ανεξερεύνητα, διαφορετικά από τα συνηθισμένα, προσδοκώντας, σε ένα διαφορετικό επίπεδο, ποιοτικές διακοπές.

Ανταποκρινόμενη η τουριστική βιομηχανία στην αναπτυσσόμενη αυτή ζήτηση δημιουργεί νέες μορφές τουρισμού, όπως ο τουρισμός περιπέτειας, ο οικολογικός, ο φυσιολατρικός, ο εκπαιδευτικός, ο πολιτιστικός και ο γαστρονομικός».

 

Η βράβευση του περιφερειάρχη

Ακολούθησε η τελετή βράβευσης του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη από τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη που είπε μεταξύ άλλων, παραδίδοντας την τιμητική πλακέτα:

«Στο αποψινό αντάμωμα μας τιμούμε τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Επιλέξαμε να τον τιμήσουμε εδώ στην Αθήνα και όχι στην Κρήτη, σε αυτή την εξωστρεφή εκδήλωση μαζί με τους απόδημους για καθαρά συμβολικούς λόγους.

Κυρίως γιατί είναι ένας άνθρωπος με αναγνωρισμένη προσφορά και έργο πέρα από τα όρια της Κρήτης, η οποία αναγνωρίζετε από κάθε Κυβέρνηση αλλά και για ένα ακόμα λόγο.

Για να τονίσουμε και να αναδείξουμε την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού απέναντι στο δυσκίνητο κεντρικό κράτος και η Περιφέρεια Κρήτης είναι το πιο λαμπρό παράδειγμα ανάπτυξης, με πολυσήμαντο έργο που υλοποιείται σε όλους τους τομείς, καθώς και υψηλούς δείκτες απορροφητικότητας ευρωπαϊκών πόρων.

Απόψε λοιπόν τιμούμε ένα πραγματικό φίλο των Αγιοβασιλιώτων που στέκεται με θέρμη στο πλευρό μας, πιστεύει βαθιά στην δυνατότητες του τόπου μας και στον σχεδιασμό μας και ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε αίτημα μας.

Με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη μας συνδέει και προσωπική φιλία η οποία ξεκίνησε με θεσμικές συναντήσεις από την εποχή που ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και εγώ δήμαρχος Λάμπης.

Ήταν υφυπουργός και η πόρτα του ήταν πάντα ανοιχτή, όπως και τώρα που είναι περιφέρειαρχης, στον οποιοδήποτε επιθυμεί να του εκθέσει τα προβλήματα και αιτήματα της περιοχής του.

Από την πρώτη στιγμή διέκρινα την ανθρώπινη πλευρά του περιφερειάρχη και την αμεσότητα του, την κοινωνική ευαισθησία και τα κοινωνικά ανακλαστικά του, την πλούσια εμπειρία του και βέβαια ότι είναι ένας άνθρωπος της πράξης και όχι των αόριστων υποσχέσεων.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης καταφέρνει να βρίσκει λύσεις για τα προβλήματα της Περιφέρειας αλλά των δήμων με αποφασιστικότητα και αφοσίωση στον στόχο, με ειλικρίνεια και ακεραιότητά, με ακλόνητη πίστη και βαθιά προσήλωση στην ενότητα, το κοινό μέτωπο και την συνεργασία προς όφελος της Κρήτης.

Για αυτούς του λόγους τιμάτε από τον κρητικό λαό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και αυτό είναι μια προσωπική, κοινωνική και πολιτική επιβράβευση.

Κ. περιφερειάρχη

Απόψε οι Αγιοβασιλιώτες σας τιμούν για τη συμβολή σας στην πρόοδο του δήμου και σας ευχαριστούμε θερμά που μοιράζεστε μαζί μας το όραμα για τον τόπο μας και το πάθος για προσφορά».

Απο την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης, παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση, ευχαρίστησε θερμά για την τιμή, τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη, όλο το δημοτικό συμβούλιο, τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους Αγιοβασιλιώτες, τους Κρητικούς της Αθήνας για την παρουσία τους. Ο περιφερειάρχης ανέφερε, ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με όλους τους φορείς, την Αυτοδιοίκηση προς όφελος της Κρήτης και των κατοίκων της. Παράλληλα επισήμανε, ότι με την ενότητα και την συνεργασία επιτυγχάνουμε πολλά και ότι, στην αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων η Περιφέρεια Κρήτης είναι παρούσα αξιοποιώντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης, το Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ, τα ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα, κ.ά.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης που είχε και την ευθύνη του γενικού συντονισμού είπε μεταξύ άλλων:

«Παράλληλα με τις υποδομές που ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης εποχής αναβαθμίζουν διαρκώς την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου μας και τους παρέχουν κίνητρα να μείνουν και να δίνουν ζωή στον τόπο τους, αποσκοπούμε στην ανάδειξη του ιστορικού μας παρελθόντος με διτό στόχο.

Να κάνουμε τον δήμο Αγίου Βασιλείου ακόμα πιο προσφιλή προορισμό στον τουριστικό τομέα και να δίνουμε κίνητρα στους πολιτιστικούς μας συλλόγους, με ηθική και υλική υποστήριξη, να δίνουν συνέχεια στο πνευματικό και καλλιτεχνικό μας γίγνεσθαι.

Έτσι ώστε σεμνυνόμενοι για το σημαντικό μας παρελθόν, να δίνουμε συνέχεια σε ένα δημιουργικό παρόν και να ευελπιστούμε σε ένα ακόμα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τον δήμο μας.

Ήδη έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία ψηφιακού μουσείου και στη συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων που κινδύνευαν να καταστραφούν από τη φθορά του χρόνου Μνημεία που τονίζουν την έντονη παρουσία της επαρχίας μας και στην προβιομηχανική περίοδο.

Με τη διατήρησή τους προστατεύουμε και το φυσικό περιβάλλον από αλλοιώσεις που το απειλούν άμεσα.

Στην ευρύτερη πολιτιστική ανάπτυξη του δήμου μας θα συντελέσουν πιστεύουμε και οι νέες πρωτοβουλίες μας που με την στήριξη του δημάρχου μας κ. Γιάννη Ταταράκη μπαίνουν στο στάδιο της υλοποίησης Όπως:

Δημιουργία νομικού προσώπου του δήμου με αντικείμενο την διαχείριση θεμάτων πολιτισμού με ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων μας αλλά και προσωπικοτήτων του πνεύματος και της Τέχνης που στηρίζουν τις προσπάθειές μας

Αυτός ο φορέας θα αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας με ανθρώπους της Τέχνης και θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που δίνουν διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για δράσεις ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας.

Πρόκειται όπως αντιλαμβάνεσθε για ένα μέσον που θα συντονίζει και θα στηρίζει μεγάλες εκδηλώσεις, συνέδρια και Φεστιβάλ που θα αναδεικνύουν το πολιτιστικό προφίλ του δήμου μας, με απόλυτη διαφάνεια και τάξη.

Στο στάδιο της υλοποίησης είναι επίσης μια ιστοσελίδα που θα περιλαμβάνει την ιστορία κάθε χωριού, τα αξιοθέατα και τις προσωπικότητες που προέρχονται από αυτό με λεπτομερή βιογραφικά, καθώς και τη συμβολή του χωριού σε κάθε ιστορικό σταθμό. Την ιστοσελίδα θα διανθίζουν και ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία, τις φυσικές μας καλλονές και τις πολιτιστικές μας δράσεις ώστε να δίνουμε την ευκαιρία στον κάθε μας απόδημο να αισθάνεται πως είναι πάντα κοντά στον τόπο του και να καμαρώνει για τη συνεχή του ανάπτυξη. Και φυσικά θα αναδεικνύεται ξεχωριστά το έργο κάθε δημιουργού μας πέρα από τα όρια του δήμου. Με τη συμπαράσταση όλων θα πετύχουμε πιστεύω και αυτό το στόχο μας».

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα του συλλόγου Κρητών Νέας Σμύρνης Λύρα έπαιξε ο Γιώργος Βερυδάκης.

Στην εκδήλωση την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές κ κ. Πάνος Σκουρλέτης, Αλέξης Χαρίτσης, Ανδρέας Ξανθός, οι πρώην υπουργοί κ. κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, Χρίστος Αιδόνης και Μανόλης ΌΘωνας, ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο υπαρχηγός Π.Ν υποναύαρχος κ. Γεώργιος Καμπουράκης, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ξυλούρης, Μαρία Λιονή, Νίκος Κακογιαννάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκης, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης, τον δήμο Ρεθύμνου εκπροσώπησε ο κ. Άγγελος Μαλάς, οι αντιδήμαρχοι Καλλιθέας κ. κ. Λάζαρος Λαζαρίδης και Δημήτρης Παπαθανάσης, ο πρώην δήμαρχος Παλλήνης υπεύθυνος του τμήματος αυτοδιοίκησης και μέλος της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, ο κ. Γεώργιος Βαρδινογιάννης, ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γιώργος Μαριδάκης, ο κ. Θεόδωρος Δουλουμπέκης, μέλος Πολιτικής Γραμματείας της Προοδευτικής Συμμαχίας ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γιακουμάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ρεθυμνίων «Το Αρκάδι» πανεπιστημιακοί, πρόεδροι συλλόγων και άλλων φορέων κ.π.ά.

Την οργανωτική ομάδα του δήμου αποτελούσαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ελένη Γαραντωνάκη και η υπεύθυνη πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων κ. Ευαγγελία Γλαμπεδάκη.