Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης εξετάζεται από την ολλανδική εταιρία HVA η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση του master plan διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού.
Το πρώτο βασικό συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι μελετητές είναι ότι η Κρήτη έχει επάρκεια νερών και «πάσχει» στη διαχείριση.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο «τραπέζι» των εναλλακτικών προτάσεων βρίσκεται η δημιουργία ενός μεγάλου αγωγού, ο οποίος θα μπορούσε να κατασκευαστεί παράλληλα με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και θα μεταφέρει νερό από περιοχές με πλούσιο υδατικό δυναμικό σε περιοχές με διαχρονικά προβλήματα λειψυδρίας.
«Υπάρχουν σκέψεις και για τη δημιουργία ενός μοντέλου μεταφοράς υδάτων. Το εξετάζουμε, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ώστε παράλληλα με τον ΒΟΑΚ να δημιουργηθεί ένας αγωγός μεταφοράς υδάτων. Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους, μαζί και το κόστος, για μία τέτοια παρέμβαση», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι Κρήτης 92,1 ο διευθύνων σύμβουλος της HVA Μιλτιάδης Γκουζούρης.
Το μεγάλο στοίχημα για τους μελετητές είναι η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων χωρίς τη διατάραξη των περιβαλλοντικών ισορροπιών. Μέσα από τις αναλύσεις του υδάτινου δυναμικού σε συνάρτηση με τον όγκο των βροχοπτώσεων και των διαθέσιμων αποθεμάτων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε θέματα διαχείρισης.
«Η Κρήτη έχει νερά. Μεγάλες ποσότητες καταλήγουν στη θάλασσα. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για την εκμετάλλευση αυτών των υδάτων, λαμβάνοντας υπόψη και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία στη φύση. Εξετάζουμε λοιπόν τρόπους για να εκμεταλλευτούμε όλο το υδατολογικό δυναμικό για το σύνολο του νησιού», πρόσθεσε ο κ. Γκουζούρης.
Η ολοκλήρωση του master plan για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης και την αντιπλημμυρική προστασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του φθινοπώρου του 2025. Θα υποδεικνύει μεθόδους προστασίας ευάλωτων περιοχών από πλημμύρες, τον τρόπο συλλογής και αξιοποίησης των υδάτων αλλά και συνολικά τη διαχείριση του υδατικού συστήματος.
Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται και οι περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα.
«Εξετάζουμε σε ποια σημεία υπάρχει κίνδυνος υφαλμύρωσης. Για παράδειγμα, στις παράκτιες περιοχές από το Ηράκλειο και ανατολικά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα. Μία τέτοια κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε ο Μιλτιάδης Γκουζούρης.
Σχεδιάζουμε την ολοκλήρωσή του σε ένα χρόνο από τώρα και αυτό έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα κινούνται κάποιες υπηρεσίες, πόσο γρήγορα λαμβάνουμε κάποια δεδομένα, πόσο εύκολο είναι να βρεθούνε. Φανταστείτε ότι μπορεί να υπάρχει μία υφιστάμενη μελέτη για παλιά έργα, η οποία να είναι σε χαρτί και θα πρέπει αυτό να σκαναριστεί, να μεταφραστεί και να σχεδιαστεί πώς μπορεί να τροποποιηθεί στα σημερινά δεδομένα.