19 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

Διαμαρτυρία Φοιτητικού συλλόγου Εστιών Ρεθύμνου

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις πρακτικές που ακολουθεί το τμήμα φοιτητικής μέριμνας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο αλλά και η πρυτανεία εκφράζει με ανακοίνωσή του ο φοιτητικός σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητές αρνήθηκαν να αδειάσουν τις εστίες τους στις 24 Ιουνίου οπότε και τους ζητήθηκε για να αξιοποιηθούν οι κατοικίες τους για άλλους σκοπούς με αποτέλεσμα όπως λένε πλέον με απόφαση της πρυτανείας να μην μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στις εστίες τη φετινή χρονιά αφού εξαιρέθηκαν από τις φετινές αιτήσεις.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ο Φοιτητικός σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου αναφέρει:

«Για ακόμη μία χρονιά οι εστιακοί φοιτητές/τριες πριν καλά καλά τελειώσει η εξεταστική περίοδος κληθήκαμε να αδειάσουμε τα δωμάτιά μας έως τις 24/6 γιατί αυτά επρόκειτο να αξιοποιηθούν από το πανεπιστήμιο για επιχειρηματικές δραστηριότητες!

Η κατάσταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για μας, κάθε χρόνο οι εστιακοί αναγκαζόμαστε να μαζεύουμε τα πράγματά μας και να αδειάζουμε τα δωμάτιά ώστε αυτά να νοικιάζονται σε προγράμματα επιμόρφωσης φοιτητών από το εξωτερικό (summer schools). Προσπαθήσαμε πολλές φορές μέσα από συζήτηση με την πρυτανεία και τη μέριμνα να ικανοποιηθεί το αυτονόητο αίτημα μας, να μένουμε δηλαδή 12 μήνες τον χρόνο στις εστίες, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες φοιτητικές εστίες πανελλαδικά. Παρόλες τις προσπάθειες μας η πρυτανεία παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση της να μας διώξει από τα δωμάτιά μας.

Με απόφαση, λοιπόν, του συλλόγου μας, μέσα από τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να βάλουμε τέλος σε αυτήν την αδικία. Καλέσαμε τους εστιακούς να μην παραδώσουν τα κλειδιά, να κρατήσουμε το δωμάτιο και το καλοκαίρι. Όχι από κάποιο καπρίτσιο αλλά γιατί αυτό είναι που έχουμε ανάγκη, οι ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις δεν σταματούν το καλοκαίρι ούτε γίναμε ξαφνικά πλούσιοι για να μπορούμε να νοικιάσουμε σπίτι.

Την απόφαση αυτή του συλλόγου μας η πρυτανεία και η μέριμνα αντιμετώπισαν με μία απαράδεκτη, τιμωρητική διάθεση. Επιχείρησαν να μας εκφοβίσουν με απαράδεκτες πρακτικές, όπως προσωπικά  απειλητικά τηλεφωνήματα που καλούσαν όσους/όσες δεν έχουν παραδώσει το κλειδί να το κάνουν άμεσα.

Λίγες μέρες αργότερα οι απειλές έγιναν πράξη, μας ήρθε μήνυμα που έλεγε ότι οι αιτήσεις μας για σίτιση και στέγαση δεν θα γίνουν δέκτες για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο σε μία περίοδο που η ακρίβεια σε βασικά αγαθά τσακίζει κόκαλα (νοίκι, ρεύμα, τρόφιμα) η πρυτανεία να επιλέγει να κόβει το φαγητό και τη στέγαση στο πιο ευάλωτο κομμάτι των φοιτητών του πανεπιστημίου μας.

Κάθε χρόνο έτσι και φέτος με κινητοποιήσεις διεκδικούμε και καλούμε τους εστιακούς φοιτητές/τριες να μην ενδώσουν στις απειλές, να μην δεχτούν να τους πετάξουν έξω από τη – μοναδική για κάποιους φοιτητές/τριες – κατοικία τους. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη – οριακά ρουφιάνικη – πρακτική των υπευθύνων της φοιτητικής μέριμνας που με απειλές και φόβητρα προσπαθούν να μας εκδιώξουν. Καλούμε τους φοιτητές/τριες, τους καθηγητές/τριες, τους εργαζόμενους/μενες, ολόκληρη την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου να πάρει θέση ενάντια στις πολιτικές που θέλουν ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με τους όρους της αγοράς, που τα κέρδη θα μπαίνουν πάνω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών.

Διεκδικούμε:

– Να αξιολογηθούν – εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για σίτιση και στέγαση που υποβλήθηκαν για το έτος 2022-2023, χωρίς τιμωρητικές πρακτικές και άλλες απειλές.

– Σίτιση και στέγαση δωρεάν για όλους/όλες τους φοιτητές/τριες 12 μήνες τον χρόνο .

– Άμεση κρατική χρηματοδότηση για αναβάθμιση και συντήρηση των κτιριακών υποδομών.

– Αξιοποίηση όλων των κτιρίων που  που κατέχει το πανεπιστήμιο μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου (π.χ. Σπίτι της Ευρώπης) για τις ανάγκες των φοιτητών και την ελαστικοποίηση των κριτηρίων .

– Ανέγερση νέων εστιών χωρίς ΣΔΙΤ χωρίς νοίκι».