25 °C Rethymno, GR
04/10/2022

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Γαράζου

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για την απόφαση να μπει λουκέτο στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Γαράζου υπέβαλαν σήμερα στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου οι γονείς των μαθητών των παραπάνω σχολείων, οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση παύσης λειτουργίας των δύο εκπαιδευτικών δομών στο χωριό τους.

Τους γονείς συνόδευσαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαράζου κ. Γιάννης Χατζάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ρεθύμνου κ. Στέλιος Ορφανουδάκης και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου κ. Μανούσος Κλάδος.

Το υπόμνημα διαμαρτυρίας με τις θέσεις των φορέων και των κατοίκων του χωριού υποβλήθηκε σε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του Ρεθύμνου με αίτημα την άμεση ανάκληση των σχετικών αποφάσεων, καθώς δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες των παιδιών, τα οποία θα βρεθούν στην δυσάρεστη θέση των μετακινήσεων σε άλλα χωριά, γεγονός, που προκαλεί σύνθετα προβλήματα σε κάθε σπίτι.

Αναλυτικα, στο υπόμνημα που υπογράφουν η Κοινότητα Γαράζου , ο πολιτιστικός σύλλογος και οι γονείς των μαθητών του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Γαράζου, αναφέρεται:

«με έκπληξη και θυμό γίναμε γνώστες της παράνομης απόφασης να μπει λουκέτο στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο του Γαράζου στον Δήμο Μυλοποτάμου. Χωρίς την παραμικρή επίσημη ενημέρωση, χωρίς την οποιαδήποτε νόμιμη αιτιολογία, τα δύο σχολεία κλείνουν μετά από σειρά μεθοδεύσεων που κρίνουμε πως δεν συνάδουν με την κείμενη νομοθεσία περί λειτουργίας των σχολείων.

Ειδικότερα, στην υπ Αρ. Πρωτ.: 141901/ΓΔ4 / 5-11-2021 εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης περί κατάργησης του Νηπιαγωγείου Γαράζου, η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου (Απόφαση 4/21 / 26-11-21) και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου (Απόφαση 151/2021 / 30-11-21) γνωμοδότησαν αρνητικά στο κλείσιμο του Νηπιαγωγείου Γαράζου καθώς για το σχολικό έτος 2022-2023 υποβλήθηκε έγγραφο με τις υπογραφές πέντε γονέων που δήλωναν υπεύθυνα πως επρόκειτο να εγγράψουν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο και ως εκ τούτου ζητούσαν την επαναλειτουργία του μετά την τριετή αναστολή λειτουργίας, στην οποία βρισκόταν. Επίσης, τον Μάρτιο του 2022 δηλώθηκε και 6ο παιδί για το νηπιαγωγείο Γαράζου και στο σύνολο τους οι γονείς δήλωσαν στην διευθύντρια του νηπιαγωγείου Αξού, πως επιθυμούσαν την εγγραφή των έξι (6) νηπίων για το σχολικό έτος 2022-23 στο νηπιαγωγείο Γαράζου.

Ωστόσο, αρχές Σεπτεμβρίου οι γονείς και οι φορείς του Γαράζου ενημερώθηκαν όχι μόνο ότι κλείνει οριστικά το Νηπιαγωγείο Γαράζου αλλά επίσης, ότι τίθεται σε αναστολή λειτουργίας και το Δημοτικό Σχολείο Γαράζου, γεγονός, που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση όλων μας, καθώς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλές οικογένειες του χωριού μας, αφού χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο ή λογική αιτιολογία, εξαναγκάζονται να μπουν σε διαδικασίες να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε γειτονικά σχολεία, χωρίς καν να ερωτηθούν αν συμφωνούν με τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις.

Κατόπιν των παραπάνω, κρίνουμε, ότι οι η κατάργηση του Νηπιαγωγείου Γαράζου και η απόφαση να τεθεί σε αναστολή λειτουργίας το Δημοτικό Σχολείο Γαράζου, είναι παράνομες γιατί:

  1. Και τα δύο σχολεία έχουν πάνω από πέντε μαθητές έκαστο. Ο νόμος ορίζει πως τα σχολεία τίθενται σε αναστολή ή κλείνουν, όταν είναι κάτω από πέντε οι μαθητές (Άρθρο 3 ν. 1566/1985 όπως τροποποιήθηκε το 2018 και ισχύει σήμερα). Με πέντε μαθητές λειτούργησαν κανονικά τα Δημοτικά Σχολεία Αλφάς και Αβδελών το σχολικό έτος 2020 -21 καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Ρουμελή το σχολικό έτος 2021-22 στον ίδιο Δήμο. Έκλεισαν όταν είχαν κάτω από πέντε μαθητές. Γιατί κλείνουν τα σχολεία του Γαράζου με 6 παιδιά στο νηπιαγωγείο και 8 παιδιά στο Δημοτικό; Ποιος συμφώνησε και ποιος ερωτήθηκε για αυτό;

2. Σύμφωνα με τον νόμο όταν επίκειται να κλείσει ένα σχολείο ή να τεθεί σε αναστολή λειτουργίας οι γονείς των μαθητών πρέπει να ερωτούνται για το που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους καθώς έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ένα μεγαλύτερο σχολείο από το πιο κοντινό. Πότε ερωτήθηκαν οι γονείς; Ποιος υπέγραψε με σύμφωνη γνώμη για αυτές τις αποφάσεις; Ουδείς έχει ερωτηθεί, ουδείς έχει συναινέσει.

Κατόπιν των παραπάνω:

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις ως άνω αποφάσεις και ζητούμε την άμεση ανάκληση τους.

Σε άλλη περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου».