Ένα διαχρονικό ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η μεσογειακή διατροφή είναι η μοναδική και η κυρίαρχη στον κόσμο. Η απάντηση είναι η κατ εξοχή υγιεινή, αλλά και όχι η μοναδική. Τα τελευταία όμως τριάντα χρόνια με την παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας, μέσω του διαδικτύου και φυσικά της εξέλιξης της επιστημονικής έρευνας, πολλοί λαοί προσεγγίζουν και καθιερώνουν στη ζωή τους τη μεσογειακή διατροφή, ως την πλέον υγιεινή.
Οι διαφορές ή οι ομοιότητες που παρατηρούνται στη διατροφή των όλων λαών, είναι πολλές και οφείλονται είτε σε διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, είτε σε διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία, είτε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες.
Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά παραδείγματα διαφορετικών διατροφικών συνηθειών λαών, όπως μεταξύ Αφρικής, Ασίας, Κίνας, Ιαπωνίας κ.λπ. Οι αφρικανικοί λαοί καταναλώνουν κυρίως αμυλούχες τροφές, συνοδευόμενες από σούπες που περιέχουν κρέας ή και λαχανικά, προσεγγίζοντας τους Μεσογειακούς. Οι Κινέζοι που δεν έχουν καμία θρησκευτική προσέγγιση, καταναλώνουν τα πάντα, όπως και οι Ιάπωνες.
Οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό, οι Ινδουιστές βοδινό Θα μπορούσαμε να αναφέρομε μερικά αναλυτικά παραδείγματα διαφόρων λαών με τις διατροφικές συνήθειες τους.
Τουρκική διατροφή
Η Τουρκική κουζίνα έχει πολλές ομοιότητες με την Ελληνική. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα πολίτικα σουτζουκάκια, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, διάφορα φαγητά με πλούσια σάλτσα κ.λπ., καθώς και μεγάλη ποικιλία από σιροπιαστά γλυκά.
Η κυρίως διαφορά της με την Ελληνική διατροφή είναι πιο δυσκολοχώνευτη, γιατί χρησιμοποιούνται πολλά μπαχαρικά και βότανα.
Αφρικανική διατροφή
Η αφρικανική διατροφή περιλαμβάνει πολλές αμυλούχες τροφές, συνοδευόμενες από σούπες που περιέχουν κρέας ή και λαχανικά,ενώ σε κάθε αφρικανική τοποθεσία υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων. Οι περιοχές της Αφρικής που συνορεύουν με την Μεσόγειο, έχουν διατροφικές συνήθειες παρόμοιες με τις Μεσογειακές.
Γερμανική διατροφή
Στη Γερμανία η διατροφή δεν διαφέρει πολύ συγκριτικά με τη μεσογειακή, γιατί η κατανάλωση κρέατος, λαχανικών, γαλακτοκομικών και άρτου και σκευασμάτων αυτού, δημητριακών είναι το ίδιο διαδεδομένη. Οι ουσιαστικές διαφορές είναι στη σημαντική κατανάλωση γλυκών τύπου μαρμελάδας, κομπόστας, ζελέ, διαφόρων ειδών, καθόσον σπανίζουν τα φρέσκα φρούτα, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και προϊόντων αυτού σε τεράστια ποικιλία, όπως αλλαντικά, καπνιστά.
Φυσικά μια σημαντική διαφορά με την ελληνική διατροφή είναι, ότι καταναλώνονται πολλά ζωικά λίπη και πολύ λιγότερο ελαιόλαδο.
Στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα γεύματα έχουν αλλάξει τα τελευταία πενήντα χρόνια. Συνήθως το πρωί και ενδιάμεσα της ημέρας καταναλώνουν ένα μικρό γεύμα και απολαμβάνουν ένα ζεστό βραδινό το βράδυ στο σπίτι με όλη την οικογένεια.
Ρωσική διατροφή
Η Ρωσική διατροφή είναι πολύ συγκεκριμένη και τελείως διαφοροποιημένη από την Μεσογειακή, γιατί δεν είναι εμπλουτισμένη με φρούτα και λαχανικά, όσπρια. Τα ζωικά τρόφιμα κυριαρχούν και ιδιαίτερα το χοιρινό κρέας, ίσως λόγο του ψυχρού κλίματος πού επικρατεί και συνήθως συνοδεύεται με ελάχιστα λαχανικά.
Αγγλική διατροφή
Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι διατροφικές συνήθειες είναι τελείως διαφορετικές από της Ελλάδος. Η Αγγλική φιλοσοφία είναι απλά κάτι να υπάρχει στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά την διάρκεια της ημέρας, με εξαίρεση το πρωινό, που θεωρείται πλήρες γεύμα. Το Αγγλικό πρωινό περιλαμβάνει τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αυγά με μπέικον, καφέ ή τσάι και φρυγανιές. Τα φρούτα και λαχανικά σπάνια περιλαμβάνονται στα γεύματα των Άγγλων.
Γαλλική διατροφή
Στη Γαλλία οι διατροφικές συνήθειες είναι περισσότερο επιλεκτικές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ωραιοποίηση της εμφάνισης κάθε γεύματος. Οι Γάλλοι, όπως οι Έλληνες, συνηθίζουν να καταναλώνουν όλα τα είδη των τροφίμων, η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως τα περισσότερα φαγητά που παρασκευάζονται συνοδεύονται από διαφορετικούς συνδυασμούς σάλτσας, ενώ το κρασί κατά τη διάρκεια του φαγητού και το φρούτο ως επιδόρπιο, αναφέρονται ως οι αγαπημένες συνήθειες των Γάλλων.
Αμερικάνικη διατροφή
Η διατροφή στην Αμερική έχει σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί από τις διαφορετικές μεταναστευτικές ροές λαών, ιδιαίτερα από την Ευρώπη και λιγότερο από άλλους λαούς της γης. Στηρίζεται στην κατανάλωση τροφίμων πλουσίων στις τρις(3) βασικές κατηγορίες συστατικών, υδατάνθρακες, λεύκωμα, πρωτεΐνες. Έτσι υπερκαταναλώνουν πολλά ζωικά τρόφιμα, ζαχαρούχους χυμούς, γλυκά τύπου ντόνατς κ.λπ.
Όμως τα τελευταία πέντε χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται προσπάθεια απώλεια βάρους από Αμερικανούς πολίτες, σε ποσοστό ένας στους τρις και στρέφονται σε διαρκείς δίαιτες, πολλοί μάλιστα καταναλώνοντας τροφές βιολογικής προέλευσης.
Νορβηγική διατροφή
Στην Νορβηγία ως χώρα του ψύχους, καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό τρόφιμα ζωικής προέλευσης, προπαντός ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικά προϊόντα πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο.
Η μεγάλη ποικιλία σε φρούτα είναι περιορισμένη, αλλά καταναλώνουν κυρίως από φρούτα, μούρα, φράουλες και μήλα.
Υπάρχουν και πολλές παράξενες διατροφικές συνήθειες ανά τον κόσμο, όπως στην Ταϊλάνδη διάφορα σκουλήκια, σκαθάρια αποξηραμένα, στην Κίνα αποξηραμένες σαύρες, στις Φιλιππίνες, Βιετνάμ έμβρυο πάπιας γνωστό ως balut κ.λπ.
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα, ότι η υγιεινότερη διατροφή είναι η Μεσογειακή και κατ’ επέκταση η Κρητική, αρκεί να τις ακολουθούμε.