Πολύ σημαντικές και πρωτότυπες ήταν οι εμπειρίες για μαθήτριες/μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Πειραματικού ΓΕΛ Ρεθύμνου Παν/μιου Κρήτης, κατά το διάστημα από τις 3 έως τις 6 Οκτώβρη. Το σχολείο μας υποδέχτηκε ομάδα αποτελούμενη από 2 εκπαιδευτικούς και 8 μαθήτριες του σχολείου MeVG Klobouky u Brna από την Τσεχική Δημοκρατία, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «From Aristotle to Newton and Mendel». Το πρόγραμμα αφορά την καινοτόμο διδασκαλία των θετικών επιστημών και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής της τσέχικης ομάδας καλύφθηκαν από την εκεί περιφέρεια.
Το Πειραματικό ΓΕΛ ανταποκρίθηκε στην αναζήτηση καινοτόμων προτάσεων, με έμφαση στη διαθεματικότητα, τη βιωματική και συνεργατική μάθηση, παρέχοντας τις εξής διδασκαλίες:
«MIT APPInventor»από τον ΜανώληΠαπαδάκη, καθηγητή πληροφορικής
«Breeding dragons: investigating Mendelian inheritance» από τον Γιώργο Πενθερουδάκη, βιολόγο
«Mathematical simulations: The effect of an anesthetic” και “Einstein’s Riddle» από την Μαρία Καρινιωτάκη, μαθηματικό
«Force and Motion: From Aristotle to Newton»από τον Παναγιώτη Σάμιο, φυσικό
Οι διδασκαλίες πραγματοποιήθηκαν στα αγγλικά και εκτός από τα παιδιά του φιλοξενούμενου σχολείου, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και μαθήτριες/ μαθητές του Πειραματικού ΓΕΛ. Πέρα από τα μαθήματα, τα παιδιά των δυο σχολείων συμμετείχαν σε δραστηριότητες που συνέβαλαν ακόμα περισσότερο στην καλλιέργεια κλίματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους:
Κυνήγι θησαυρού για τη γνωριμία της πόλης «Treasure hunt: an alternative guiding in Rethimno», που διοργανώθηκε από τον Ηλία Λουλούδη, μαθηματικό και υποδιευθυντή του σχολείου μας.
Θεατρικά εργαστήρια «Geometry concepts with drama techniques» και «Drama games for “Magnetism» και «Gravity law» in Physics, θεατρικά δρώμενα που διοργανώθηκαν από την Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, φιλόλογο και διδάσκουσα στον Θεατρικό Όμιλο του Πειραματικό ΓΕΛ.
Χορευτικό εργαστήρι εκμάθησης κρητικών χορών από την γυμνάστρια Αριάδνη Κοραχάη του Κέντρου εκγύμνασης «ΑΘΛΟΥ ΔΕΛΕΑΡ».
Η τσέχικη ομάδα επισκέφτηκε ακόμα το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος &LASER, στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Science in the City» του Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών (ΕΔΘΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) καθώς και αξιοθέατα της περιοχής μας, συνοδευόμενη από εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.
Συντονίστρια της συνεργασίας μεταξύ των δυο σχολείων καθώς και της πραγματοποίησης όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων ήταν η Αναστασία Δεικτάκη, Κοινωνιολόγος.