Με την συμμετοχή περισσότερων από 200 συνέδρων, πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) στο Ηράκλειο Κρήτης, το διεθνές υβριδικό επιστημονικό Συνέδριο RETASTE 2022, με αντικείμενο την μείωση της σπατάλης τροφίμων και την διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων μέσα από καινοτόμες μεθόδους που υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία.
Τις παρουσιάσεις και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου συμπλήρωσε το Smart Innovation Symposium (SIS), το οποίο ανέδειξε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην λειτουργία και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή περισσότερων από 90 συνέδρων, ειδικών επιστημόνων, στελεχών εταιρειών, εκπροσώπων της Πολιτείας και των Περιφερειακών Αρχών, καθώς και φορέων που εργάζονται στο αντικείμενο. Το διεθνές Συνέδριο RETASTE και το Smart Innovation Symposium διοργανώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Χρυσό Χορηγό τα Super Markets Χαλκιαδάκης.
Ο κ. Θρασύβουλος Μανιός, Καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τόνισε: «Η σπατάλη των τροφίμων ξεκινά πάντα από το σημείο παραγωγής τους, αυτό που ονομάζουμε ‘από τον αγρό στο πιάτο μας’. Αρκεί να τονιστεί ότι περισσότερο από το 30% των παραγόμενων τροφίμων στις μέρες μας απορρίπτεται. Το ποσοστό αυτό, εκφραζόμενο σε νούμερα είναι 88 εκ. τόνοι τροφίμων, οι οποίοι απορρίπτονται ανά έτος στην Ευρώπη και πάνω από 143 δις. € είναι το ετήσιο κόστος σε ευρωπαϊκό επίπεδο των τροφίμων που απορρίπτονται. Για να αντιμετωπίσει αυτό το φλέγον ζήτημα, ειδικά στις μέρες μας, όπου περισσότεροι από 1 δις άνθρωποι παγκοσμίως υποσιτίζονται, η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία εισάγει σήμερα ένα καινοτόμο στοιχείο, μια αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο που συνδυάζεται με θέματα τεχνολογίας και διαχείρισης και έχει ως βασικό στόχο την αποτροπή, θέτοντας το ‘πληρώνω όσο πετώ’….Μάλιστα, έχει τεθεί και ο πολύ υψηλός στόχος της μείωσης κατά 50% των απορριμμάτων τροφίμων, μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Στην ελληνική νομοθεσία, και ειδικότερα στο νέο εθνικό σχέδιο για την διαχείριση των αποβλήτων, απαιτείται από τους Δήμους να έχουν δημιουργήσει, με εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2023, τα δικά τους συστήματα ‘πληρώνω όσο πετώ’. Με αυτόν τον τρόπο εισάγεται ένα σύστημα στο οποίο ο κάθε «παραγωγός» αποβλήτων θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά όχι μόνο το κόστος αγοράς ενός προϊόντος, αλλά και το κόστος απόρριψης αυτού, το οποίο θα είναι πλέον υψηλό.».
Ο κ. Μιχάλης Τζαγκαράκης, διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας των Super Markets Χαλκιαδάκης, ανέφερε στην παρουσίαση του τις καινοτόμες δράσεις της εταιρείας για την αντιμετώπιση του Food Waste στο Retail: «Οι δράσεις βιωσιμότητας και μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος αποτελούν βασική στρατηγική της λειτουργίας μας διαχρονικά. Για τη σύγχρονη πρόκληση του Food Waste, προχωράμε σε καινοτόμες λύσεις σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, με στόχο να χρησιμοποιήσουμε τα οργανικά μας απόβλητα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων αυξημένης προστιθέμενης αξίας μέσα από νέες διαδικασίες κυκλικής οικονομίας στην πράξη. Επίσης, με την ουσιαστική στήριξη της Τράπεζας Τροφίμων Κρήτης, ώστε να ξεκινήσει την λειτουργία της και στην Κρήτη, προχωράμε σε αξιοποίηση των κοντόληκτων προϊόντων, πριν την ημερομηνία λήξης τους και πάντα σε άριστη ποιότητα, σε δομές αλληλεγγύης του τόπου μας. Τέλος, στηρίζουμε αξιόλογες δράσεις, συνέδρια και ημερίδες που έχουν στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με αντικείμενο την μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσα από καινοτόμες μεθόδους κυκλικής οικονομίας.»
Το Συνέδριο RETASTE 2022 τίμησαν με την παρουσία τους, πραγματοποιώντας χαιρετισμούς κατά την έναρξη, ο κ. Νικόλαος Κατσαράκης, Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, ο κ. Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, ο κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, εκπρόσωποι δημόσιων φορέων και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, καθώς και ο εκπρόσωπος του Χρυσού Χορηγού της εκδήλωσης Χαλκιαδάκης Α.Ε., κ. Μιχάλης Τζαγκαράκης. Ειδικοί επιστήμονες από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σε όλον τον κόσμο, παρουσίασαν τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στο θέμα της διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.