17 °C Rethymno, GR
23/03/2023

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διεθνής διαγωνισμός ποίησης «Μικρά Ασία 1922 – 100 χρόνια άσβεστης μνήμης»

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) δόθηκε παράταση στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης στην ελληνική γλώσσα με θέμα «Μικρά Ασία 1922 – 100 χρόνια άσβεστης μνήμης». Η παράταση δόθηκε κυρίως λόγω των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων (Μάιος-Ιούνιος) των Μαθητών Λυκείου και ισχύει για όλους του διαγωνιζόμενους  μέχρι και την 8η Ιουλίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός διαγωνισμός προκηρύχθηκε  προκειμένου να τιμηθεί η  100ή Επέτειο Μνήμης της Μικρασιατικής Τραγωδίας, με ελεύθερη επιλογή θέματος από το δράμα της γενοκτονίας. Έμπνευση του διαγωνισμού ποίησης μπορεί να είναι: Η ιστορία, η αφήγηση, το μοιρολόι. Φόνοι, εκτοπίσεις, μαρτύρια των χριστιανικών πληθυσμών. Βαθειά επίδραση στη λογοτεχνία και στην τέχνη – η διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτιστικού προσώπου της Ελλάδας, η συνέχιση της ιστορικής μνήμης. Τα επικά γεγονότα στη Μικρά Ασία καταγεγραμμένα στις καρδιές των Ελλήνων ως ελεγεία πίστης στον θρίαμβο της αρετής και του φωτός.

Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται με την τιμητική συνεργασία:  του αμερικανικού ομογενειακού οργανισμού Αμερικανο-ελληνικό Ίδρυμα Δυτικής Πενσυλβάνια (AHFWP)–Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο της Παράδοσης, της  Επιτροπής του «Ελληνικού Σπουδαστήριου» του Προγράμματος Nationality Rooms του Πανεπιστημίου Pittsburgh (USA) και της  της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (A.I.C.L.) – Ελληνικό Τμήμα.

Επταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής αποτελούμενη από διακεκριμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Επιστήμης, θα επιδώσει τρία βραβεία και δέκα επαίνους σε πανηγυρική εσπερίδα, που θα διοργανωθεί  στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, όπου και θα εγκαινιασθεί πολύπτυχο εκθεσιακό πρόγραμμα αφιερωμένο στη μορφή και το έργο του Στρατή Δούκα (Μοσχονήσια – Αϊβαλί – Φώτης Κόντογλου – Προσφυγιά – Θεσσαλονίκη – Μακεδονικές περιοδείες (1924-1928) – Η «Ιστορία ενός αιχμαλώτου»).

Σε ότι αφορά τις Η.Π.Α.τα έργα (ενηλίκων και μαθητών) που θα βραβευθούν θα προβληθούν στο ηλεκτρονικό λεύκωμα του επίσημου ελληνοαμερικανικού Επετειακού αφιερώματος «The genocide of Christians in Anatolia, the Pontus, and Asia Minor», που θα διοργανωθεί  το φθινόπωρο στις Η.Π.Α. από την Επιτροπή του πανεπιστημιακού Ελληνικού Εθνικού Σπουδαστηρίου (University of Pittsburgh) και το πολιτιστικό ίδρυμα American Hellenic Foundation of Western Pennsylvania.

Όπως αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο  του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, οριστικοποιήθηκε η σύσταση της Επιτροπής αξιολόγησης και επιλογής των διαγωνιζόμενων, που έχει ως εξής:

Εισηγητής: Ευάγγελος Ανδρέου

Μέλη

Κώστας Βαλέτας, Βραβείο » Blaise Cendrars -2003″ (Ελβετία), Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1973), Επίτ. Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (AICL Paris), Διευθυντής του περιοδικού «Αιολικά Γράμματα»

– Μαριάννα Βλάχου,Ποιήτρια, Μέλος Δ.Σ. της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

– Δημήτρης Ηλιόπουλος,Πρέσβης ε.τ. – Ποιητής, Μεταφραστής Λογοτεχνίας

– Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( Ιστορία του Ελληνισμού)

– Δημήτρης Καραμβάλης, Δοκιμιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Ποιητής, Επίτιμο Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

– Γιάννης Φίλης,Ομότ. Καθηγητής / Πρ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ποιητής, Πεζογράφος-Α΄ Βραβείο Ποίησης/Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, 1976 -Μέλος ”Poets and Writers”, USA

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία σχετικά με τον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) στο  E-mail:artcentr@otenet.gr