18 °C Rethymno, GR
02/04/2023

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Διεθνής ποδηλατικός αγώνας με ονοματεπώνυμο…

«Η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας»! Αυτό είναι το σύνθημα αλλά και το κεντρικό νόημα με τη διεξαγωγή του διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας που θα ξεκινήσει από το Ηράκλειο στις 27 Απριλίου.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε αναλυτικά τον Γύρο και αποκάλυψε το νέο του «όνομα», μετά την απόφαση της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στη χώρα, της ΔΕΗ να γίνει αρωγός σε αυτό το πολυεπίπεδο αθλητικό, τουριστικό και εκπαιδευτικό γεγονός.
Προτεραιότητα του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας είναι μαζί με την ανάπτυξη της αγωνιστικής ποδηλασίας στην χώρα να μπουν και τα θεμέλια στην ελληνική κοινωνία να εμπεδώσει μία ποδηλατική συνείδηση σημαντική σε μια περίοδο κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.
Η αθλητική αποκέντρωση που επιτελεί η διοργάνωση λαμβάνοντας χώρα σε 5 περιφερειακές κοινότητες, Κρήτη, Αττική, Στερεά, Θεσσαλία, Ήπειρο καθώς και σε 9 μεγάλους Δήμους με εκκινήσεις και τερματισμούς αποτελεί το μεγάλο στοίχημά της να αγκαλιάσει κάθε περιοχή και να αφήσει το οικονομικό αλλά και το οικολογικό της αποτύπωμα.

Λ. Αυγενάκης: «Μετά από 10 δύσκολα χρόνια, ορθοπεταλιά στις μεγάλες διοργανώσεις»
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μεταξύ άλλων μίλησε για την Αθλητική Εξωστρέφεια της χώρας
«Χρειάστηκαν, λοιπόν, δέκα χρόνια, πολύ ανηφορικά, για να κάνει η Ελλάδα την ορθοπεταλιά της και να καταφέρει να βγει ξανά μπροστά, με αξιώσεις, διοργανώνοντας μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
Διεκδικώντας τη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι! Σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις, που δεν περιορίζονται στον υψηλού επιπέδου αγωνιστικό τους χαρακτήρα, αλλά αξιοποιούνται πολύπλευρα με πολλαπλά οφέλη.
Άλλωστε, είναι πολύ μεγάλο λάθος να αντιμετωπίζει κανείς τον αθλητισμό σε στενά πλαίσια, αμιγώς σε ό,τι αφορά τον αγωνιστικό του χαρακτήρα.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια, στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, δώσαμε κι άλλες διαστάσεις στον Αθλητισμό, αγκαλιάζοντας όλα τα αθλήματα, ανεξαιρέτως δημοφιλίας».

Για τον αθλητικό τουρισμό:
«Η συστηματική σύνδεση, λοιπόν, του αθλητισμού με τον τουρισμό μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη σημαντική εθνική οικονομική δραστηριότητα -όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες- και να τονώσει ακόμα περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οφέλη από την διαρκώς αυξανόμενη βιομηχανία του αθλητικού τουρισμού, που κατέχει το 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και που στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.
Κι επιτρέψτε μου να πω ότι το 20% δεν αρκεί.
Δεν αρκεί για την Ελλάδα, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων».


Οι 5 συναρπαστικές διαδρομές
Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, που αναβιώνει φέτος αναβαθμισμένος στο καλεντάρι της UCI, κατηγορίας 2,1 Europe Tour, με πέντε συναρπαστικές διαδρομές από την Κρήτη ως τα Ιωάννινα.
Ο κ. Αυγενάκης είπε γι’ αυτό: «Ξεκίνημά μας το πανέμορφο Ηράκλειο με την παρουσίαση των 21 Επαγγελματικών και Εθνικών ομάδων και των 147 αθλητών τους στο Κούλε στις 26 Απριλίου.
Μεγάλο φινάλε στη Λίμνη Παμβώτιδα, στα Ιωάννινα την 1η Μαϊου.
Ενδιάμεσα, οκτώ άλλες πόλεις εκκίνησης και τερματισμού και δεκάδες ακόμα περιοχές, που θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να δούμε στη συνέχεια της εκδήλωσης.
Δημιουργούμε ένα τουριστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό γεγονός για τους πολίτες σε όλη την χώρα.
• Τουριστικό, χάρη στην τεράστια προβολή των πόλεων, που εκκινεί, διέρχεται και τερματίζει το peloton.
• Ψυχαγωγικό, διότι όλοι οι πολίτες μπορούν να το παρακολουθήσουν χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας τις θεαματικές μονομαχίες των υψηλού επιπέδου ποδηλατών που θα έρθουν και στη χώρα μας.
• Και εκπαιδευτικό, διότι έχουμε ετοιμάσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, τις οποίες θα δείτε στη συνέχεια, με στόχο την ενίσχυση της ποδηλατικής συνείδησης των πολιτών, σε μια εποχή, που επιτάσσει κάθε ενέργειά μας να αφήνει θετικό οικολογικό αποτύπωμα.
Και φυσικά, δίνουμε μεγάλη έμφαση και στα Άτομα με Αναπηρία. Ξέρετε, μια βόλτα με ποδήλατο για τα Άτομα με Αναπηρία, δεν αποτελεί πια απαγορευμένο καρπό.
Αντιθέτως, έχουμε χρέος, μέσα από αυτή τη σπουδαία διοργάνωση, να σηματοδοτήσουμε την αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της χρήσης ποδηλάτου αλλά και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.η διεκδίκηση και η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή. Αποτελεί μια στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι πρόκειται για την καλύτερη επένδυση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας.
Η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων αποτελεί το καλύτερα επενδυμένο κεφάλαιο για την τουριστική προβολή της Ελλάδας, διότι συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων στέλνει επίσης, σπουδαία κοινωνικά μηνύματα, επικοινωνώντας δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Θυμίζω τις δράσεις οδικής ασφάλειας, που ξεκίνησαν με τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις. Πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει και η ποδηλασία σε αυτές τις δράσεις.»