Η παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ γιορτάστηκε με τον πιο σεβάσμιο τρόπο στο Ρέθυμνο. Ένα παραπάνω για το γεγονός ότι η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, η Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου), οι διευθύνσεις Α’ και η Β’θμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου θέλησαν να τιμήσουν με τον πιο ξεχωριστό τρόπο τη μνήμη των “4ων Αγίων Μαρτύρων του Ρεθύμνου από τα 200 χρόνια θυσίας τους.
Το κλειστό γυμναστήριο “Μελίνα Μερκούρη” έσφυζε από ζωντάνια, γέμισε με παιδιά-μαθητές από τα περισσότερα σχολεία της πόλης και φρόντισαν να το αποδείξουν περίτρανα με την ενέργειά τους. Όλοι μαζί δε, αφιέρωσαν στιγμές προς τα παιδιά των ΑμεΑ. Μια αγάπη που αντλείται ποικιλοτρόπως από τη δύναμη των καθηγητών φυσικής αγωγής που πρωτοστάτησαν σε αυτή τη μεγαλειώδη εκδήλωση για τα δεδομένα της πόλης.
Μια αγάπη φυσικά που πηγάζει μέσα από την αγάπη τους για το επάγγελμα (στην προκειμένη περίπτωση εδώ μιλάμε για λειτούργημα) που κάνουν και φυσικά από τους γονείς των παιδιών που βρίσκονται πάντοτε δίπλα τους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Εν. Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο πάτερ Σπυρίδων εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνου κα Αυλοποτάμου του κ.κ. Προδρόμου, ο αντιδήμαρχος Νεκτάριος Παπαδογιάννης (υπεύθυνος για θέματα παιδείας) ο διευθυντής της Β’θμιας εκπαίδευσης Μανούσος Μαραγκάκης, ο πρόεδρος του ΑΣ Ικάρου, Δημήτρης Τσαχάκης καθώς και πολλοί διευθυντές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σχολείων,
Οι δράσεις
Χωροθέατρο (Σχολείο: Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. – 4ο Γυμν. – καθηγητές: Νίκογλου-Χρυσανθίδου)
Η όμορφη αυτή παρουσίαση ξεκίνησε μέσα από ένα τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού όπου με την υπόδειξη του κ. Νίκογλου τα παιδιά μετέφραζαν μέσω νοηματικής γλώσσας τους στίχους λαμβάνοντας στο τέλος το απλόχερο χειροκρότημα του κοινού.
Σημειωτέον ότι, όλα τα παιδιά φορούσαν μπλουζάκια στην πλάτη των οποίων αναγραφόταν τυπωμένο “Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ 2024”
Goal Ball (σχολεία: EN.E.E.Γυλ.- 3ο Δ.Σ. (καθηγητές: Αναγνωστάτου – Σταυρουλάκης).
Το Goal – Βall ήταν μια προσομοίωση του ποδοσφαίρου όπου οι ομάδες ήταν χωρισμένες σε δύο τριάδες και η μία πετούσε τη μπάλα στην άλλη. Στο γήπεδο θα έπρεπε να επικρατεί πλήρης ησυχία αφού τα παιδιά υποδύονταν τα τυφλά (φορούσαν μάσκες) και θα έπρεπε να την αποκρούσουν με τη βοήθεια της ηχούς (η μπάλα καθώς κυλούσε ήταν περιτυλιγμένη από μικρά κουδούνια”).
Μονοπάτι Ενσυναίσθησης (σχολεία: 15ο Δ.Σ. – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. – καθηγητές: Μπενάκης – Αμπατζίδης)
Στη δράση της ενσυναίθησης, τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε δυάδες. Το ένα υποδυόταν τον τον τυφλό και δίπλα του υπήρχε ο συνοδοιπόρος του. Στο διάβα τους υπήρχαν εμπόδια τα οποία, είτε με τη βοήθεια του μπαστουνιού, είτε με αυτή του συνοδοιπόρου του θα έπρεπε να τα προσπεράσουν.
Πετοσφαίριση καθιστών (σχολεία: EN.E.E.ΓΥ.Λ. – 1ο ΓΕ.Λ. – καθηγητές: Κατσιλιάνος – Αναγνωστάτου)
Η πετοσφαίριση είναι παραολυμπιακό άθλημα όπου πρωτοπαίχθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες το 1980. Τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες των “6” και ίσχυαν οι όροι του αθλήματος που όλοι γνωρίζουν. Τα παιδιά ήταν καθήμενα (σ.σ. στα παραολυμπιακά αθλήματα οι αθλητές είναι σε καροτσάκι) και το φιλέ δεν ξεπερνάει το 1.05μ. στους άνδρες.
Συνέντευξη μαραθωνίου – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. – καθηγήτρια: Βακουφάρη
Ακολούθησε συνέντευξη από παιδιά που έλαβαν μέρος μετά των συνοδών τους σε μεγάλους μαραθωνίους όπως είναι ο “αυθεντικός” της Αθήνας αλλά και άλλοι σε διάφορα σημεία της Κρήτης ως επί τω πλείστον.
Σκορ 4 (σχολεία: EN.E.E.ΓΥ.Λ.- Δ.Σ. Περάματος – καθηγητές: Αναγνωστάτου – Ασλανίδης)
Στο παιγνίδι του σκορ 4 τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες σε αντίπαλα τερέν και διαγωνίζονταν σε ταχύτητα και άμεση λήψη απόφασης για την κατάλληλη κίνηση πλακιδίου στον σχετικό χώρο.
Χορωδία (σχολεία: Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραματικό Γυμν. – καθηγητές: Μπαλογιάννης – Ψυχαράκη)
Πολύ όμορφο ήταν και το τραγούδι που είπαν τα παιδιά της χορωδίας, μία διασκευή του Νίκου Καρβέλα τραγουδισμένο από την ερμηνεύτρια Άννα Βίσση με διαμορφωμένους στίχους από την κα Βασιλική Μπουρουλίτη όπου στο ρεφρέν αναγράφονταν οι παρακάτω στίχοι:
“…Μα εγώ θα έδινα τα πάντα να υπήρχανε
παιδιά μαζί μας που από τον κόσμο κρυφτήκανε
που παλεύουν μες στη σιωπή για τα ευνόητα
με αναπηρία και μεγάλα όνειρα
και καθηγητές να βοηθούν όλοι μαζί
να ακουστεί η φωνή δυνατά
χωρίς όρια…”
Σκυταλοδρομία (σχολεία: 1ο Ειδικό Δ.Σ. – 9ο Δ.Σ. – καθηγητές: Τζωρτζινάκη)
Στην εσωτερική επί του κλειστού γυμναστηρίου σκυταλοδρομία, παιδιά κρατούσαν κίτρινα μικρά πανιά όπου μέσα σε αυτά υπήρχε μία μπάλα και μέσα από συνεργασία των δύο, θα έπρεπε να περάσουν κάποια εμπόδια και να καταλήξει η μπάλα σε έναν στόχο.
Στο τέλος κάποια παιδιά (τυφλός με συνοδοιπόρο) σε δυάδες έπαιρναν έναν αριθμό παζλ και το πρόσθεταν με τη σειρά που έπρεπε με τη σειρά των αριθμών ως το 10.
Αλεξίπτωτο (σχολεία: Δ.Σ. Σταυρωμένου ΕΝΕΓΥΛ-Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. – καθηγητές: Γαλλάκη – Ασλανίδης)
Το αλεξίπτωτο είχε την πιο μαζική συμμετοχή παιδιών ενώ έμοιαζε να είναι και το πιο ψυχαγωγικό. Πολλά παιδιά άνοιγαν και τέντωναν ένα μεγάλο πανί το οποίο μέσα είχε μια μπάλα και η οποία δεν θα έπρεπε να πέσει στο έδαφος. Υπό τους ήχους της μουσικής τα παιδιά με το παράγγελμα του καθηγητή τους κινούνταν μαζικά δεξιά, αριστερά, μέσα και έξω.
Τερματισμός σκυτ/δρομίας (Σχολεία Α’ και Β’θμιας – καθηγητές: Καραμπίνας – Μπενάκης)
Ακολούθως είχαμε τον τερματισμό της σκυταλοδρομίας όπου αφήχθηκαν τα 200 παιδιά-μαθητές (ως σύμβολο τιμής των 200 ετών από τον θάνατο των “4ων Μαρτύρων” που διήνυσαν την απόσταση από το κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου στα Περβόλια με τερματισμό το “Μελίνα Μερκούρη”. Τα παιδιά που βρίσκονταν μπροστά στην παρουσίαση της σκυταλοδρομίας κρατούσαν σχετικά πλακάτ που ανέγραφαν: “200 χρόνια μαρτυρικής θυσίας των αγίων τεσσάρων μαρτύρων” ενώ η σημαιοφόρος έστελνε το μήνυμα: “Σώμα, πνεύμα, ψυχή”.
Ζούμπα (σχολεία: Ελευθ. συμμετοχή – καθηγητές: Παπαϊωάννου – Παλάση)
Χορός (Όλα τα σχολεία – καθηγητές: Παλάση – Όλοι Κ.Φ.Α. που συνοδεύουν σχολεία)
Στη ζούμπα έλαβε μέρος όλο το… κλειστό. Ρυθμικές κινήσεις, παλαμάκια και μια άσκηση εκτόνωσης δίνοντας παλμό σε όλους, εξωστρέφεια και χαμόγελο. Η ζούμπα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, ένα χασοποσέρβικο (“της αμύνης τα παιδιά”), έναν καλαματιανό, ένα ζεϊμπέκικο και φυσικά με κρητικό παραδοσιακό χορό.
Στο τέλος, η τελετή έκλεισε με τις απονομές (τη συντόνισαν οι δάσκαλοι-καθηγητές, Καραμπίνας, Κουρμούλης) προς όλους τους συμμετέχοντες μαθητές-τριες των σχολείων.