Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου Κρήτης για τη δημιουργία νέων υποδομών και βελτίωση – συντήρηση των υφιστάμενων, προκειμένου οι κτιριακές εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης Γάλλου να είναι επαρκείς, λειτουργικές, αναβαθμισμένες και σύγχρονες για τους χιλιάδες φοιτητές του Ρεθύμνου.
Αναλυτικότερα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ που αφορά στην κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών και τη δημιουργία αμφιθεάτρου στου Γάλλου (περιλαμβάνει ανέγερση κατοικιών και στις εγκαταστάσεις του Ηρακλείου), συνολικού προϋπολογισμού 255 εκ. ευρώ. Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου ο ανάδοχος καλείται να καταθέσει τα δικαιολογητικά του στο πανεπιστήμιο Κρήτης, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Το έργο αυτό δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως υψίστης σημασίας, όχι μόνο από την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά ολόκληρη την πόλη του Ρεθύμνου, μιας και η απουσία φοιτητικής στέγης αποτελεί μείζον ζήτημα, που αφορά και στην βιωσιμότητα του ίδιου του πανεπιστημίου.
Παράλληλα στην προχθεσινή συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου κατακυρώθηκε ο ανάδοχος του έργου που αφορά στην κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 700kw, που έρχεται να προστεθεί σε ένα ακόμα μικρότερης ισχύος (300 kw), έργα τα οποία αναμένεται να ανακουφίσουν σημαντικά το πανεπιστήμιο, αφού θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή του επάρκεια. Μετά την απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου ο φάκελος του έργου αποστέλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις σχετικές εγκρίσεις.
Η εγκατάσταση του πρώτου μικρού φωτοβολταϊκού 300 kw έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 650.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από δημόσιες επενδύσεις και θα καλύψει το 27% των αναγκών του ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για ένα ακόμα φωτοβολταϊκό διπλάσιας ισχύος 700 kW, το οποίο όταν υλοποιηθεί θα εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία του πανεπιστημίου.
Το κόστος του δεύτερου έργου ανέρχεται σε 1.25 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού 700 kw στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Σύμφωνα με την διακήρυξη η διάρκεια της συμβάσεως ορίζεται σε εννέα μήνες από την υπογραφή της.
Το φωτοβολταϊκό δυναμικότητας 300 κιλοβάτ θα καλύψει το 27% των αναγκών της πανεπιστημιούπολης, δηλαδή σε χρήματα θα υπολογίζεται περί τις 250.000 ευρώ ετησίως. Το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 700 κw, όταν ολοκληρωθεί, θα καταστήσει την πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, μαζί με τα 300 kwτ, την πρώτη πανεπιστημιούπολη μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος στη χώρα.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με φορείς του τόπου και ακαδημαϊκά ιδρύματα υλοποιεί ένα σχεδιασμό αναβάθμισης των υποδομών του και της περιουσίας του γενικότερα, όπως αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιπρύτανης υποδομών και οικονομικών, Κωνσταντίνος Σπανουδάκης.
Ήδη, όπως είπε, σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία σύναψης σύμβασης με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, προκειμένου να γίνουν μελέτες και εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Κρήτης, στην οδό Δημητρακάκη, εκεί που σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας και του δήμου Ρεθύμνου, η Διεύθυνση Ανάπτυξης και η πολεοδομία αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απόφαση του υπουργού, υπάρχει πρόθεση χρηματοδότησής του στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στον άξονα «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός υποδομών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του έργου με τίτλο «Στατική ενίσχυση και νέα διαρρύθμιση του κτιρίου του πανεπιστημίου Κρήτης επί της οδού Δημητρακάκη 17 στο Ρέθυμνο, με τη διαδικασία της σύγχρονης μελέτης και εκτέλεσης (κατασκευής), καθώς συντρέχουν λόγοι προάσπισης της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας της δημόσιας περιουσίας. Η χρηματοδότηση αφορά το ποσό των 3,305.472 ευρώ.
Παράλληλα, το κτίριο ιδιοκτησίας του Π.Κ. στην οδό Αθανασίου Διάκου στην παλιά πόλη αποκαθιστάται με χρήματα του Π.Κ. και θα αποπερατωθεί με πόρους του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας για να αξιοποιηθεί προς χρήση από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη με πόρους που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης γίνονται εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στα κτίρια του πανεπιστημίου, ενώ ο δήμος Ρεθύμνου με ευρωπαϊκά κονδύλια υλοποιεί το μεγάλο έργο αναβάθμισης της οδού που οδηγεί από την πόλη (ύψος στρατοπέδου στου Γάλλου) -έργο που κατά κύριο λόγο εξυπηρετεί την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα.
«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με φορείς που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και εκτελούμε έργα υπέρ του Πανεπιστημίου μαζί με εκείνους. Αναφέρω ενδεικτικά, ο πεζόδρομος εκτελείται από τον δήμο Ρεθύμνης, οι μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης της φιλοσοφικής σχολής και της φοιτητικής κατοικίας με χρήματα από την Περιφέρεια Κρήτης, το κτίριο ιδιοκτησίας Π.Κ. στην Αθ. Διάκου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου θα ολοκληρωθεί από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το κτίριο της οδού Δημητρακάκη θα γίνει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, την αξιοποίηση του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ηλέκτρα» που θα αφορά σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Συνεργαζόμαστε με πολλούς για να φέρουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα».
Υπενθυμίζεται, ότι πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το μεγάλο έργο που αφορά στο κτίριο διοίκησης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου 18 εκ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί προς έγκριση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Παιδείας, όμως δεν έχει ακόμα ανοίξει σχετικός άξονας.
Η μελέτη αφορά σε ένα κτίριο συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., χωρισμένο σε πέντε επιπλέον κτίρια, το οποίο θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, θα έχει χώρο υποδομής, αμφιθέατρο για να διοργανώνονται τελετές και χώρο στάθμευσης. Το κτίριο αυτό έχει σχεδιαστεί, θα κατασκευαστεί πλησίον της εισόδου της πανεπιστημιούπολης Γάλλου. Το συγκεκριμένο έργο είναι άκρως απαραίτητο για την πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει ασφυκτική πίεση στα ακαδημαϊκά τμήματα που έχουν παραχωρήσει κτίρια για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών.
Το νέο διοικητήριο θα δώσει λύση σε τέτοια προβλήματα και το πανεπιστήμιο θα αποκτήσει μια εσωτερική ισορροπία, γιατί σήμερα διαθέτει δυο κτίρια διοίκησης στο Ηράκλειο και κανένα στο Ρέθυμνο.
Ανακαίνιση στις φοιτητικές κατοικίες του Γάλλου
Παράλληλα, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ανακαίνισης των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου, οι οποίες θα παραδοθούν στο τέλος του επόμενου μήνα. Πρόκειται για 143 συνολικά δωμάτια δίκλινα, των οποίων η επίπλωση είχε προσφάτως αντικατασταθεί, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακαίνισης και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
«Έχουμε ανακαινίσει την φοιτητική κατοικία στου Γάλλου εκ βάθρων, με χρήματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), 300.000 ευρώ. Αποκαταστάθηκε η εξωτερική τοιχοποιία, συντηρήθηκαν και βάφτηκαν εσωτερικά τα δωμάτια. Είναι μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που ήταν. Η επίπλωση δεν άλλαξε γιατί την είχαμε αλλάξει πολύ πρόσφατα, βγάλαμε το ράντζο από το δεύτερο κρεβάτι και βάλαμε κανονικό, γιατί θεωρήσαμε αδιανόητο να κοιμάται κάποιος μόνιμα σε ράντζο στην εστία. Επίσης έχουμε αλλάξει όλα τα κουφώματα και επιδιώκουμε μελλοντικά σε ορατό χρόνο την ένταξη του κτιρίου σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της περιφέρειας Κρήτης. Ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε μελέτες για μια ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση ύψους 1.5 εκ. ευρώ που αφορά σε εκ βάθρων ανακαίνιση των εστιών. Με τις εργασίες που ολοκληρώνουμε τώρα συντηρήσαμε την τοιχοποιία. Ο στόχος μας είναι η ριζική και εκ βάθρων ανακαίνισή τους, δηλαδή να αλλάξουν και οι κουζίνες, τα πλακάκια, τα λουτρά, η επίπλωση, τα πάντα, ώστε οι εστίες αυτές να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με τις νέες εστίες που θα δημιουργηθούν από το έργο ΣΔΙΤ».
Τον Νοέμβριο ολοκληρώνεται το έργο επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης
Εν τω μεταξύ μετά την τρίμηνη παράταση που ζήτησε και πήρε ο ανάδοχος, τον Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί το εμβληματικό έργο για το πανεπιστήμιο Κρήτης, που αφορά στην επέκταση της πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης κατέρχεται σε 4.2 εκ. ευρώ.
Το νέο κτίριο που θα δώσει νέα δυναμική στο πανεπιστήμιο κατασκευάζεται στον περιβάλλοντα χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ο σχεδιασμός του έργου έχει γίνει με τρόπο ώστε να «δένει» με το υφιστάμενο κτίσμα και να συνάδει με τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα μέσα από μια σύγχρονη και καλαίσθητη νέα υποδομή που θα αναπτύσσεται σε συνολικά τέσσερα επίπεδα.
Η επέκταση της βιβλιοθήκης αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα και καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 2.273,50 τ.μ.
Τα επίπεδα έχουν ως παρακάτω:
- Επίπεδο 1 – Βοηθητικοί χώροι (στάθμη 146,71 ή -14,25)
– Η/Μ χώροι, 255,00 τ.μ.
– Αποθήκες, 20,50 τ.μ.
– WC, 28,00 τ.μ.
– Διάδρομοι, 51,00 τ.μ.
– Κλιμακοστάσιο 1, 35,50 τ.μ.
Σύνολο, 390,00 τ.μ.
- Επίπεδο 2 – Βιβλιοθήκη (στάθμη 150.06 ή -10.90)
– Πολυμέσα, 162,50 τ.μ.
– Τηλεδιάσκεψη, 142,00 τ.μ.
– Γραφείο 2 ατόμων, 21,00 τ.μ.
– Βιβλιοστάσια, 410,00 τ.μ.
– Αναγνωστήρια, 506,50 τ.μ.
– Κλιμακοστάσιο 1 και 2, 75,00 τ.μ.
– Είσοδος 1- guίchet, 165,50 τ.μ.
– Προθάλαμος 2, 11,00 τ.μ
– Η/Μ, 18,50 τ.μ.
Σύνολο, 1.512,00 τ.μ.
- Επίπεδο 3 – Στάθμη Περιβάλλοντος χώρου (στάθμη 155.51 ή -5.45)
– Κλιμακοστάσιο 1,42,00 τ.μ.
– Κλιμακοστάσιο 2,56,50 τ.μ.
Σύνολο, 98.50 τ.μ.
- Επίπεδο 4 – Είσοδος σύνδεση με υπάρχον κτίριο (στάθμη 160.96 η +0.00)
– Πασαρέλα εισόδου, 231,00 τ.μ.
– Κλιμακοστάσιο 1, 42,00 τ.μ.
Σύνολο, 273,00 τ.μ.
Γενικό Σύνολο 2.273,50 τ.μ.
Η χωρητικότητα σε άτομα αναλύεται ανά κατηγορία χώρου ως παρακάτω:
– Βιβλιοθήκη
Θέσεις ανάγνωσης, 117 άτομα
Θέσεις PC, 38 άτομα
Θέσεις OPAC, 8 άτομα
Έλεγχος – guichet, 4 άτομα
– Αίθουσα Πολυμέσων
Θέσεις εργασίας, 37 άτομα
Θέσεις ελέγχου, 1 άτομο
– Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης
Θέσεις εργασίας, 27 άτομα
Θέσεις ελέγχου, 1 άτομο
– Κλειστό γραφείο, 2 άτομα
Η χωρητικότητα σε τόμους αναλύεται ως παρακάτω:
66.100 τόμοι οι οποίοι δύνανται να αποθηκευτούν σε βιβλιοστάσια με 7 ράφια διπλής όψης (108 τρ. μέτρα) και μονής όψης (22 τρ. μ.).